آموزش هواگیری شوفاژ بصورت کاملا تصویری و مرحله به مرحله
با شروع پاییز و سرد شدن هوا، کم کم به سراغ راه اندازی سیستمهای گرمایشی، شوفاژ و پکیج دیواری میرویم. پکیج دیواری با گرم کردن آب و به جریان انداختن آن در شوفاژها محیط را گرم میکند اما گاهی ممکن است با وجود دمای بالای آب و عدم مشکل در لوله کشی و پکیج، متوجه شده باشید که شوفاژها خوب و به صورت یکنواخت گرم نمیشوند یا بخش بالایی رادیاتور سرد و بخش پایینی آن گرم است یا بر عکس. علت این امر جمع شدن هوا در داخل لولههای شوفاژ است که مانع به جریان افتادن آب گرم در داخل آن میشود و با هواگیری شوفاژ مشکل برطرف خواهد شد.
چرا پکیج دیواری هوا می گیرد؟
- یکی از دلایل هواگرفتن شوفاژ ها این است که هوا به طریقی وارد مسیر لوله کشی آب می شود. مثلاً وجود سوراخ های ریز در لولهها. بنابراین باید سوراخ را پیدا نموده و آن را تعمیر کنید.
- ممکن است خوردگی فلز آلومینیوم باعث ایجاد گاز هیدروژن در مسیر لوله ها می شود. در چنین شرایطی تکنیسین تعمیرکار پکیج، دستگاه را شستشو داده و مواد ضدخورندگی به آن وارد می کند.
- در صورتی که رادیاتورهای شما قدیمی است فلزاتی نظیر آهن نیز ممکن است باعث ایجاد گاز هیدروژن شوند.
چگونه شوفاژ را هوا گیری کنیم ؟
هواگیری شوفاژ علاوه بر گرم کردن یکنواخت شوفاژ باعث عدم سر و صدای جریان آب در آن میشود. این کار در چهار مرحله به راحتی انجام میپذیرد.
برای شروع به کار اول پکیج دیواری را خاموش کنید. سیستم گرمایشی روشن باعث میشود هوای بیشتری وارد شوفاژ شود. اگر شوفاژ گرم است اندکی به آن زمان بدهید تا خنک شود و بعد اقدام به هواگیری نمایید.
زیر شوفاژی که میخواهید هواگیری کنید، ظرف یا یک دستمال برای جلوگیری از خیس شدن کف قرار دهید.
در بالای قسمت انتهایی هر شوفاژ شیر هواگیری وجود دارد. این شیر یک دریچه مربعی شکل دارد که برای تنظیم شیر خروجی استفاده میشود. پیج مخصوص هواگیری شوفاژ را میتوانید از ابزار فروشی ها تهیه نمایید. البته شوفاژهای جدید به گونه ای ساخته شده اند که میتوان با پیچ گوشتی معمولی نیز شیر خروجی آن را تنظیم نمود.
پیچ مخصوص را روی قسمت مربعی شکل گذاشته و در خلاف عقربه های ساعت بچرخانید تا شیر باز شود. همراه با این کار صدای خارج شدن هوا را میشنوید و همراه با آن چند قطره آب از شیر خروجی چکه میکند.
با بیرون آمدن مقداری آب کار هواگیری تمام نشده و باید چند بار این مرحله را تکرار کنید تا همراه با آب خارج شده از شوفاژ، همه هوای داخل لولهها نیز تخلیه بشود. زمانی که جریان آب خروجی به حالت پایدار رسید و دیگر مخلوط با هوا نبود شیر را بسته و محکم کنید.
وقتی یک از شوفاژهای داخل ساختمان را هواگیری میکنید باید بقیه شوفاژها را نیز هواگیری کنید تا جریان آب گرم به درستی در کل سیستم گرمایشی ساختمان در جریان باشد.
هواگیری شوفاژ باید به صورت سالانه انجام شود و پس از هربار تعمیر سیستم گرمایشی نیز به این عمل نیاز خواهد بود.
پس از هواگیری و روشن کردن پکیج دیواری، فشار دستگاه پایین میآید. اگر فشار افت کند گرما به تمام شوفاژها نمیرسد. برای افزایش فشار، از شیر تنظیم فشار که در زیر پکیج وجود دارد استفاده کنید. شیر را باز کرده تا فشار بالا برود. دقت نمایید که فشار پکیج دیواری نباید از ۲ بالاتر رود. شیر را ببندید و پکیج را روشن کنید.
به این ترتیب کار هواگیری شوفاژ به پایان میرسد. پس از هواگیری ممکن است به دلایلی همچون گرفتگی مسیر آب، کاهش فشار گاز، رسوب گرفتن مبدل، خراب شدن سنسور گرما و… باز هم شوفاژهای ساختمان سرد باشند. در این حالت بهتر است از تعمیرکار حرفهای برای عیب یابی و رفع مشکل استفاده نمایید.
دلایل اصلی گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری چیست؟ + راهکار های حل این مشکل
هواگیری رادیاتور شوفاژ
در صورتی که از رادیاتور شوفاژ در منزل استفاده می کنید و احساس می کنید رادیاتور های شوفاژ به صورت یکنواخت گرم نمیشوند و یا اینکه چند پره از رادیاتور سرد میباشد، به طور قطع رادیاتور ها نیاز به هواگیری دارند. جهت انجام هواگیری رادیاتور ابتدا باید پکیج را خاموش کنید و اگر از موتورخانه استفاده می کنید بهتر است پمپ سیرکولاسیون را خاموش نمایید و سپس بوسیله آچار هواگیری که در صورت نداشتن میتونید از فروشگاه های لوازم تاسیساتی تهیه نموده و تک به تک رادیاتورها را شروع به هواگیری نمایید و این کار را تا زمانی که فقط آب از شیر هواگیری خارج شود ادامه دهید. زمانی که از کلیه رادیاتورهای منزل هواگیری را انجام دادید با مراجعه به مقابل پکیج مشاهده خواهید کرد که فشار بار پکیج افت پیدا کرده است و در این حالت میبایست اقدام به هواگیری پکیج و یا به عبارتی تنظیم فشار بار پکیج نمائید.
بررسی علل گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری
شوفاژها از جمله کارآمدترین تجهیزات گرمایشی هستند که در منازل، ادارات و … مورد استفاده قرار می گیرند. اما شوفاژها هم مانند خیلی از تجهیزات دیگر نیاز به نگهداری و بازرسی های دوره ای دارند. یکی از کارهایی که برای عملکرد بهتر شوفاژ انجام می شود، هواگیری آن است. ممکن است شوفاژ بعد از هواگیری هم به خوبی سابق گرمایش نداشته باشد که این امر دلایلی دارد. در صورتی که شوفاژ منزل شما بعد از هواگیری همچنان گرم نمی کند، باید چند مورد را بررسی کنید تا دوباره شوفاژ شما همچون سابق گرمایش داشته باشد. در ادامه همین محتوا قصد داریم تا شما را با علت گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری آشنا کنیم.
۱. فشار شوفاژ را بررسی کنید
فشار پکیج یکی از دلایلی است که بعد از هواگیری می توانند مانع از گرمایش مناسب شوفاژ شود. فشار شوفاژ را از روی نمایشگر پکیج چک کنید، در صورتی که فشار از ۱.۵ بار کمتر است، باید آن را افزایش دهید تا شوفاژ به عملکرد مناسب آن برسد.
۲. لوله های شوفاژ را بررسی کنید
در صورتی که فشار را افزایش داده اید اما همچنان شوفاژ گرمای لازم را ندارد، به سراغ لوله های رادیاتور بروید. گاهی اوقات رسوب موجود در لوله ها موجب کاهش فشار می شود و با این که شما فشار را افزایش داده اید، همچنان شوفاژ گرمای مطلوب را ندارد. در چنین شرایطی می توانید با مشورت افراد متخصص در این زمینه از محلول لوله بازکن استفاده کنید تا لوله های رادیاتور جرم گیری شود.
۳. شعله پکیج را چک کنید
اگر موارد گفته شده را بررسی کردید و مشکل گرم نکردن شوفاژ برطرف نشد باید به سراغ شعله های پکیج بروید و آن را بررسی کنید. امکان دارد در مشعل پکیج ایرادی به وجود آمده باشد و شما متوجه آن نشده باشید. گاهی اوقات گرم نکردن شوفاژ بعد از هواگیری به ارتفاع پایین آن مربوط می شود. شاید در موقع نصب پکیج، مشعل در جای مناسب خود واقع نشده باشد یا حتی شعله کم باشد؛ در هر صورت گرمای لازم برای گرمایش شوفاژ فراهم نمی شود. در ابتدا اگر شعله کم است آن را افزایش دهید. در صورتی که با افزایش شعله ها همچنان گرمای لازم تولید نشد باید به سراغ بررسی جایگاه مشعل و سنسور حرارتی بروید. بررسی این دو بخش نیازمند تخصص است، بهتر است اگر تخصص ندارید، این مشکل را با یک تعمیرکار درمیان بگذارید.
۴. کم بودن فشار آب ساختمان
همیشه مشکل از پکیج یا بخش های مربوط به آن نیست و شما باید بخش های دیگر را مورد بررسی قرار دهید. در صورتی که فشار آب ساختمان کم باشد، موجب کاهش دمای شوفاژ می شود و این موضوع دیگر ارتباطی به پکیج ندارد. در چنین شرایطی ابتدا پمپ آب منزل را بررسی کنید، شاید فشار مناسب را تولید نمی کند و موجب افت فشار شده است. از دلایل دیگر افت فشار آب می توان به باز بودن هم زمان چند شیر آب در منزل اشاره کرد.
۵. شاید هواگیری به شکل خوبی انجام نشده است!
در حالی که بعد از هواگیری فکر می کنیم سردی شوفاژ دیگر ارتباطی به هواگیری ندارد، ممکن است هواگیری به خوبی انجام نشده باشد و همین دلیل هم موجب سرد شدن شوفاژ شده باشد. به همین دلیل عملیات هواگیری را تا هنگام پرتاب مناسب آب ادامه دهید.
۷. تنظیم فشار بار پکیج
هواگیری پکیج و یا به عبارتی تنظیم فشار بار پکیج را بوسیله قطعه ای به نام شیر پرکن باید انجام دهید، برای اینکه شیر پرکن را پیدا کنید حتما می بایست خم شده و زیر پکیج را ملاحظه کنید در این حالت شیری که به صورت مورب از پکیج بیرون آمده و دارای ولوم پلاستیکی به رنگ مشکی و یا آبی می باشد را خواهید دید، این شیر را در خلاف جهت عقربه های ساعت بچرخانید تا عقربه فشار بار روی ۱/۵ برسد و سپس کامل ببندید.
۸. دمای نامناسب شعله، علت گرم نشدن شوفاژ
البته علت گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری به همین موارد ختم نمی شود. گاهی علت گرم نشدن شوفاژ به دمای نامناسب شعله پکیج مربوط می شود. این مورد نیز ممکن است به دلیل نقص در مشعل پکیج اتفاق افتاده باشد. در برخی موارد علت گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری به ارتفاع شعله ربط داده می شود. ممکن است در موقع نصب پکیج شعله در جای خوبی نسبت به لوله قرار نگرفته باشد و یا شعله کم باشد و حرارت مورد نیاز برای رسیدن به گرمایش آب فراهم نشود. می توان با بیشتر کردن شعله تا حدی این موضوع را برطرف کرد. اما چک کردن مشعل و جایگاه آن و سنسورهای حرارتی نیازمند تکنسین متخصص است. بنابراین از سالم بودن سنسورهای حرارتی و مشعل کاملا مطمئن شوید.
علت سرد بودن قسمتی از رادیاتور
اگر متوجه شدید قسمت پایینی رادیاتور سرد میباشد و حتی با هواگیری رادیاتور تغییری ندارد ابتدا از باز بودن کامل شیرهای رادیاتور و کلیه شیرهای زیر پکیج اطمینان حاصل کنید . علت بعدی کثیف شدن توری صافی برگشت میباشد و همچنین رسوب زدایی رادیاتور شوفاژ و رسوب زدایی مبدل ثانویه و ضعیف شدن فنرر سوپاپ بای پاس میباشد . توجه داشته باشید اگر از شیر ترموستاتیک روی رادیاتورها استفاده میکنید ممکن است بعد از چند سال سر شیر رسوب گرفته و مسیر را به درستی باز نکند پس شیر ترموستاتیک را روی درجه آخر و باز باز بگذارید
علت گرم نشدن پایین رادیاتور آلومینیومی
همونطور که در پاراگراف قبلی علت سرد بودن قسمت پایین رادیاتور را تشریح کردم برای علت گرم نشدن پایین رادیاتور نیز به همین طریق عمل کنید پس میتوانید با استفاده از روش فوق نگرانی خود را برطرف کنید و منزل خود را گرم نمایید.
علت گرم نشدن شوفاژ موتورخانه
در سیستم موتورخانه برای بررسی علت گرم نشدن شوفاژ موتورخانه ابتدا از سالم بودن پمپ سیرکولاسیون شوفاژ اطمینان حاصل کنید سپس باید به رسوب گرفتن سر شیرهای رفت و برگشت هر رادیاتور شک داشته باشد . بعضی مواقع جهت رفع مشکل گرم نشدن شوفاژ هم در پکیج و هم در موتورخانه میبایست شیر رادیاتورهایی که گرم میشوند را ببندید و فقط رادیاتورهایی که سرد هستند باز باشد سپس اقدام به هواگیری رادیاتوریی که سرد هست کنید و سعی کنید مقداری آب از رادیاتور سرد تخلیه کنید سپس اگر پکیج هست درجه بار را روی ۲ بار تنظیم کنید مطمئنا گرم خواهد شد
سوالات متداول در مورد علت گرم نشدن شوفاژ بعد از هواگیری
- چرا دمای شوفاژ از یک حدی افزایش پیدا نمی کند؟ در صورتی که عمل هواگیری انجام شده است، به احتمال زیاد مشکل از رسوب گرفتن لوله هاست.
- چرا بعد از هواگیری بعضی از مواقع دمای شوفاژ سرد می شود؟ در چنین شرایطی مشکل مربوط به فشار آب است. بهتر است پمپ آب را بررسی کنید.
- در صورتی که عیب از گرفتگی لوله ها باشد باید چه کنیم؟ باید لوله ها را باز کنید و آن ها را بشوئید.
- چرا پکیج آب گرم دارد اما شوفاژ سرد است؟ فلوسوئیچ را از مدار خارج کنید، در صورتی که شوفاژ گرم شد، فلوسوئیچ خراب است و آن را باید تعویض کنید.
- چرا با زیاد کردن دمای پکیج، گرمای رادیاتور کم می شود؟ در چنین شرایطی ایراد از سنسور یا برد پکیج است.
بنابراین گرم نکردن شوفاژ یکی از مشکلاتی است که امکان دارد در هر زمانی اتفاق بیفتد. به همین دلیل در ابتدا آن را هواگیری کنید و در صورتی که مشکل بر طرف نشد مراحل بالا را بررسی نمایید تا مشکل شما برطرف شود. امیدوارم از محتوای خانه داری نهایت لذت را برده باشید و برای کسانی که به خانه داری علاقمند هستند، میتوانید ارسال نمایید.
نظرات