به گزارش اول فارس، در مراسمی با حضور قائم مقام وزیر میراث فرهنگی ،گردشگری و صنایع دستی جمعه هجدهم آبان ۱۴۰۳ از جام سیمین با قدمت بیش از چهار هزار سال در موزه تخت جمشید رونمایی شد.
جام سیمین مرودشت مربوط به دوره ایلامی است و ۵۸ سال پیش در مرودشت کشف شد.
این جام به همراه ۴۰ اثر باستانی دیگر از موزه ملی ایران به موزه تخت جمشید انتقال داده شده و به مدت یک ماه در معرض دید عموم قرار گرفته است.
به گفته علی دارابی، قائم مقام وزیر میراث فرهنگی، هم اکنون ۸۳۰ موزه در کشور وجود دارد که باید به فناوری های روز دنیا مجهز شود.
تمدن ایلام یا هَتَمتی (به پارسی باستان: اووْجه، هووجه 𐎢𐎺𐎩 (Ūvja)) نام یک تمدن در منطقهای است که بخش بزرگی، در جنوب غربی فلات ایران را در پایان، هزارهٔ سوم قبل از میلاد در بر میگرفت و در دورهٔ هخامنشیان به منطقه جغرافیایی سوزیانا شوش (Susa) کاهش یافت.
ایلامیان کشورشان را «هَتَمتی» (هَ (ل) تَمتی) (Ha(l)tamti/Hatamti) بهمعنی «سرزمین خدا» میخواندند، اکدیان بدان «اِلامتو» (Elamtu) میگفتند و سومریان آن را با اندیشهنگاشت NIM به معنای «بالا و مرتفع» مینوشتند.
در ۲۷۰۰ پیش از میلاد، نخستین شاهنشاهی ایلامی در شوش «در جنوب غربی ایران» تشکیل شد. سفالینههای نقاشی شده متعلق به حدود ۳۵۰۰ پیش از میلاد در شوش واقع در ایلام بیانگر دورهای پیشرفته از طرحهای هندسی، ایجاد سبک خاص از انسان و شکلهایی از جانوران در آنها میباشد.
ایلامیان از مردمان بومی جنوب غرب ایران به حساب میآیند. اصالت لرهای امروزی ممکن است به ایلامیان یا کاسیتها یا حاصل ادغام این اقوام بومی با اقوام مهاجر (آریایی)، برسد.
در حدود ۲۰۹۴ تا ۲۰۴۷ پیش از میلاد ایلام توسط شولگی، دومین پادشاه سلسله سوم اور تسخیر گردید و بعداً در سال ۲۰۰۴ پیش از میلاد سلسله سوم اور توسط ایلام واژگون میشود.
مجسمه کشف شده از یک زن ایلامی
در سال ۶۳۹ پیش از میلاد آشوربانیپال، شاه آشور، ایلام را شکست داد و شوش را غارت کرد. پس از این جنگ، ایلام هرگز به عنوان یک قدرت مستقل ظاهر نگردید.
ایلامیان از آغاز دوره پیش ایلامی تا پایان دوره ایلام نو، حدود ۲۶۶۱ سال در جنوب غربی ایران زندگی و حکومت میکردند.