با نزدیک شدن عید همه به دنبال کامل کردن خریدهای عید هستند.مهم ترین خرید عیدی که همه انجام می دهند خرید آجیل هست.با توجه به هزینه بالا آجیل خریدن یک آجیل باکیفیت اهمیت بالایی دارد و برای خرید آجیل باکیفیت باید بلد باشید که آجیل بی کیفیت از باکیفیت را تشخیص دهید که در این مقاله به شما نحوه تشخیص این موضوع را می آموزیم.
آشنایی با انواع آجیل در بازار ایران
مخلوط آجیلها بر اساس دانههایی که از آن تشکیل میشوند و نوع بو دادن دارای انواع مختلفی هستند. در این میان آجیل شیرین به دلیل بیپوست بودن دانههای آن گزینهای مناسب برای افراد کهنسال و کودکان است. با توجه به همین توضیحات هم در همین ابتدا به سراغ معرفی انواع دستهبندی آجیل عید میرویم.
آجیل شیرین
آجیل شیرین با توجه به سلیقه آجیلفروش و ذائقهی افراد میتواند در هر شهر یا محلهای متفاوت باشد، اما عموما این نوع آجیل ترکیبی از چهار مغز (به علاوهی گردو)، قیسی (یا زردآلو خشک اسلایس شده) انجیر خشک، مویز کشمش و توت خشک است. البته لازم به تاکید است که یکی از ویژگیهای مهم ترکیبات ذکر شده برای آجیل شیرین، بدون پوست و تمام مغز بودن آن است که مصرف آن را برای اغلب افراد در هر رنج سنیای بسیار ساده کرده است و تنوع بالای مغزهای آن نیز تمامی سلیقهها را پوشش میدهد.
آجیل شور
آجیل شور همانگونه که از نام آن کاملا پیداست به صورت بو داده و نمکی است که به علت طعم نمکیای که دارد، اغلب افراد به آن علاقهی ویژهای دارند. در مورد ترکیبات این نوع آجیل هم باید بدانید که بسته به قیمت و کیفیت معمولا در ترکیبات متنوعی ارائه میشود اما در حالت کلی آجیل شور شامل تخمه کدو، تخمه ژاپنی، بادام هندی، فندق، پسته، مغز بادام و نخود است.
آجیل چهار مغز
آجیل چهار مغز یکی دیگر از انواع آجیل است و از چهار نوع مغز فندق، پسته، بادام هندی و بادام درختی تشکیل شده است. در حالت کلی انواع آجیل های چهار مغز به دو صورت خام و بو داده به بازار ارائه میشوند که انتخاب هر مدل از آن کاملا وابسته به ذائقهی افراد است.
نکات مهمی که در تشخیص پستهی مرغوب باید به یاد داشته باشید
در همین ابتدای کار پیشنهاد میکنیم که برای اطمینان از کیفیت آجیلی که میخرید، هر دانهای که دوست دارید را به شکل جداگانه و با رعایت اصول مطرح شده در این راهنمای خرید، انتخاب کنید. سپس با مخلوط کردن آنها با یکدیگر آجیلی خوشمزه را مزه کنید. به طور کلی خرید آجیل عید از آن دسته خریدهای نوروزی است که در هر شرایطی هیچکس از آن چشمپوشی نمیکند و در میان انواع آجیلها، پسته و فندق همیشه طرفداران بیشتری دارد. اما نکات لازم برای خرید آجیلی مرغوب چیست؟
۱-بررسی طعم و مزه آجیل را فراموش نکنید.
گاهی برخی از افراد نمک زیادی به آجیل اضافه میکنند تا ترشی و بوی آن پنهان شود. علاوه بر این، آجیل شور برای افراد مبتلا به فشار خون و بیماریهای قلبی عروقی بسیار مضر است. همچنین آجیل شیرین برای افراد مبتلا به دیابت و دارای اضافه وزن ضرر زیادی دارد. پس همیشه سعی کنید تا حد امکان آجیل خام و کم نمک بخرید.
آجیلهایی با طعم ترش نامطبوع را نخرید و حتی اگر در منزل متوجه طعم ترش آن شدید، سریعا آن را به فروشنده پس بدهید. آجیل ترش باعث بیماری نیز میشود. از طرفی ما به دلیل دید و بازدیدهای زیاد در ایام نوروز، آجیل زیادی مصرف میکنیم. بنابراین پیشنهاد میکنیم آجیل را با میوههای خشک ترکیب کنید. زیرا در این صورت طعم آن عالیتر میشود و سالمتر هم خواهد بود.
۲-تشخیص پستهی امسالی از پستهی کهنه
یکی از مهمترین نکات در تشخیص کیفیت پستهی آجیل بررسی و انتخاب پستهی امسالی از پستهی کهنه است. در همین راستا برای تشخیص این نکته میتوانید مغز پسته را زیر دندان بگذارید و به آرامی فشار دهید، اگر مغز به آرامی و به نرمی له شد نشان میدهد که پسته از رطوبت کافی برخوردار است و کاملا تازه است. اما اگر جویدن آن کمی سخت بود و بعد از له شدن چندان مزهی تازگی نداشت، احتمالا آجیل فروشیای که به آن سر زدید، پستههای تازهای ندارد.
۳-ظاهر آجیل را به دقت بررسی کنید.
به سوراخهای روی محصول دقت کنند. زیرا در صورت وجود هر گونه حفره، کپک یا انبوهی از حشرات مرده یا زنده بر روی و آجیل، مطمئن باشید که آنها کهنه و پوسیده هستند. اگر بر روی آجیلها سوراخ مشاهده کردید، مطمئنا در داخل آنها حشرات کرمی شکل وجود دارند. بنابراین از خرید و مصرف این نوع آجیل خودداری کنید.
روش دیگر برای تشخیص آجیل ناسالم این است که مقداری از آن را بردارید و با مشت کنید. سپس مشت خود را باز کنید، اگر روی دستان شما رنگ باقی ماند، میتوانید نتیجه بگیرید که آجیل ناسالم و غیربهداشتی است. همچنین برخی از شیرینی فروشیها و آجیل فروشیها از مواد واکسیِ براق برای افزایش ماندگاری و همچنین جذاب به نظر رسیدن محصول استفاده میکنند.
۴-پستههایی با خندهی مصنوعی را بشناسید!
متاسفانه یکی از روشهای رایج برای قالب کردن پستههای کور و سربسته بهجای پستهی خندان واقعی، خیساندن پستههای کور برای چند ساعت در آب است. در چنین حالتی پوستهی محصول نرم میشود و با زدن چکش بر سر آن حالتی باز شده به خود میگیرند. سپس این پستهها را در یخ گذاشته و بعد از آن در کوره گرم میکنند. در چنین حالتی به پستهی آجیلی شوک وارد میشود و ترک میخورد؛ به این نوع پستهها اصطلاحا «آبخندان» میگویند.
در همین راستا بهترین راه برای شناخت پستهی آبخندان یا با خندهی مصنوعی این است که یک مشت از آن را برداشته و نزدیک گوش خود ببرید و تکان دهید، اگر صدای برخورد مغز آن به پوست پسته را شنیدید، یعنی آن پسته به طور مصنوعی خندان شده است در چنین حالتی باید بدانید که با خرید این آجیل احتمالا پستههای نامرغوب و نهچندان خوشمزه نصیب شما خواهد شد.
۵-آجیل رنگشده را تشخیص دهید!
به منظور تشخیص اینکه آیا در پستهها از رنگهای طبیعی (زعفران و زردچوبه) استفاده شده یا از رنگهای مصنوعی کافیست مقداری از پسته را در مشت خود بریزید و کمی منتظر بمانید و سپس آن را خالی کنید. در چنین حالتی اگر پستهها روی دست شما رنگ داد یعنی محصول آغشته به رنگهای خوراکی است.
۶- عطر و بوی آجیل را بررسی کنید.
بوی تند و نامطبوع آجیل و خشکبار نشانه کهنگی و بیکیفیتی است. به خاطر داشته باشید که آجیلهای بو داده شده فاسد شدنی هستند یا برخی آجیل فروشیها آنها را تفت میدهند تا طعم کهنگی آن را پنهان کنند. توصیه میشود آجیل را به صورت خام بخرید و در خانه کمی تفت دهید. برای بو دادن پسته خام و آجیلهای دیگر در منزل، میتوانید مقداری از آن را در تابه یا فر قرار داده و با دمای پایین تفت دهید. هنگام تفت دادن دقت کنید که آجیل نسوزد، زیرا طعم بسیار بدی خواهد داشت.
۷-آجیل را به شکل خام بخرید
از آنجایی که برداشت پسته معمولاً یک سال در میان است و در یک سال تولید این محصول فراوانتر و سال بعد تولید این محصول نسبتاً کمتر است، ممکن است برخی فروشندگان پستهها را انبار کنند تا سال بعد، با قیمت بیشتری بفروشند. در این میان یکی از راههای رایج برای جلوگیری از آفت زدن پستهها در انباری استفاده از قرص برنج (به شکلی که مستقیما با آجیل در تماس نباشد) است.
لازم به تاکید است که در مواردی که پسته بیش از سالها انبار شده باشد، معمولا بوی قرص برنج میگیرد، به همین دلیل هم برخی از افراد آنها را بو میدهند تا کهنه بودن پسته به راحتی قابل تشخیص نباشد. با توجه به همین مساله هم اگر شرایط بو دادن پسته در خانه را دارید، توصیه میکنیم که این محصول را به شکل خام خریداری کنید تا از کیفیت آن مطمئن شوید. سپس آن را بو داده و با لذت میل کنید.
به طور کلی توصیه میکنیم که انواع دانهها از جمله پسته را به شکل خام خریداری کنید تا از کیفیت آن مطمئن شوید. سپس آن را بو داده و با لذت میل کنید.
چگونه فندق و بادام هندی باکیفیت را تشخیص دهیم؟
سنجش فندق با کیفیت به کمک یکسری ویژگیهای واضح به آسانی قابل تشخیص است. یکی از این ویژگیها خندان بودن فندق است. علاوه بر این گزینههای مرغوب این نوع دانهی خوشمزه، معمولا درشت و سنگین هستند و طعم مطبوعی دارند. همچنین اگرچه که فندقهای خوشکبار از نظر اندازه و کیفیت با یکدیگر متفاوت هستند، اما در حالت کلی فندق با کیفیت اندازه درشتی دارد و پوستهی آن به رنگ سبز میزند. عدم وجود کپکزدگی و رنگپریدگی در مغز دانه، عاری بودن فندقها از سوراخ و کرم خوردگی، عدم تیرگی و کدری پوست فندق، درصد بالای روغن و خندان بودن آن و عدم استفاده از طعم و رنگدهندههای مصنوعی در فرآوری محصول، همه و همه ازجمله ویژگیهای فندق باکیفیت و مرغوب است.
در مورد بادام هندی این دانهی خوشمزه هم یکسری نکات مهم وجود دارد، که رعایت آنها میتواند فرآیند خرید آجیل را برای شما راحتتر کند. در حالت کلی دو جنبهی تاثیرگذار بر کیفیت بادام هندی در آجیل، تازه بودن و شرایط بستهبندی و نگهداری آن است.
عدم وجود کپکزدگی و رنگپریدگی در مغز دانه، عاری بودن فندقها از سوراخ و کرم خوردگی، عدم تیرگی و کدری پوست فندق، درصد بالای روغن و خندان بودن آن و عدم استفاده از طعم و رنگدهندههای مصنوعی در فرآوری محصول، همه و همه ازجمله ویژگیهای فندق باکیفیت و مرغوب است.
خرید بادام هندیهای کهنه که (دقیقا مشابه با پسته تست میشوند)، رنگ شده، شکسته و در رنگهای تیره همه میتواند نشانی از نامرغوب بودن محصول باشد. بنابراین در زمان خرید این نوع از دانهها هم باید نهایت دقت را به خرج دهید.
چگونه از آجیل شب عید نگهداری کنیم؟
به منظور حفظ تازگی و مواد مغذی موجود در آجیل لازم است که به یکسری نکات ساده توجه کنید، که این موارد به شرح زیر است:
- یخچال مکان مناسبی برای نگهداری از انواع آجیل است، چراکه این فضا به دور نگه داشتن آجیل از رطوبت کمک میکند.
- اگر آجیل را در ظروف شیشهای یا پلاستیکیای جدیدی به غیر از بستهبندی اولیه آن قرار دهید، میتوانید از تمیز و خشک ماندن آنها اطمینان داشته باشد.
- توصیه میشود که آجیل را در کیسههای پلاستیکی نگهداری نکنید، چراکه بوی سایر موادغذایی به آن نشات میکند و طعم مطبوع آنها را تغییر میدهد
آجیل فله بخریم یا بستهبندی؟
قبل از تصمیم برای خرید آجیل از نوع فله یا بستهبندی لازم است برخی از تفاوتهای این دو مدل محصول را بررسی کنیم تا به کمک این اطلاعات خودتان به درستی تصمیمگیری کنید.
اولین مساله بحث موارد بهداشتی است. مطمئنا آجیل فله به دلیل قرار گرفتن در معرض آلودگیهای محیطی نسبت به مدلهای بستهبندی شده از سطح بهداشت کمتری برخوردار است. البته در برخی از آجیل فروشیها روکشی سلفونی روی محصولات قرار دارد که میتواند این موضوع را تا حد خوبی تعدیل کند. از طرفی لازم است بدانید که با شیوع بیماریهای مختلف از جمله کرونا که هنوز هم به شکل کامل نابود نشده است، فروش آجیل بستهبندی که توسط کارخانهها تولید میشوند، بدون دخالت کامل دست است. معمولا آجیلهای بستهبندی به دلیل دقت بالایی که در فرآیند تولید دارند، به صورت یک شکل و یک اندازه هستند.
یخچال مکان مناسبی برای نگهداری از انواع آجیل است، همچنین اگر آجیل را در ظروف شیشهای یا پلاستیکیای جدیدی به غیر از بستهبندی اولیه آن قرار دهید، میتوانید از تمیز و خشک ماندن آنها اطمینان داشته باشد.
اگرچه قیمت آجیل فله بسیار کمتر از نمونههای کارخانهای است اما گاهی پیش میآید که برخی از فروشندگان با ترکیب کردن آجیلهای نامرغوب و مرغوب با هم به شما محصولی ارزانتر و البته بیکیفیت میدهند. البته ذکر این نکته هم خالی از لطف نیست که امکان تست کردن آجیل در مدلهای فله نسبت به کارخانهای و بستهبندی وجود دارد. همچنین در آجیلهای فله تاریخ تولید و انقضا مشخص نیست، اما در آجیلهای بسته بندی شده تاریخ تولید و انقضا به صورت دقیق مشخص است و میتواند از بابت تازگی محصول به شما تضمین دهد.
نظرات