خبر اولاجتماعیویدئو

تصاویر جدید از آسیب گسترده به آثار شکوهمند ایران باستان در نقش رستم

نقش رستم محوطه‌ای تاریخی در کوه‌های استان فارس است که کهن‌ترین بناها، آرامگاه‌ها، نقش برجسته‌ها و کتیبه‌های ایران باستان در آن قرار گرفته‌اند. متاسفانه این روزها شاهد به وجود آمدن شکاف‌های متعدد و بالطبع نشست و فرونشست زمین در این بنای تاریخی هستیم که در بلندمدت آسیب‌هایی را متوجه این میراث جهانی خواهد کرد. برخی کارشناسان وجود متعدد تلمبه خانه ها و برداشت‌های بی‌رویه آب‌های زیرزمینی با مقاصد کشاورزی در اطراف این بنای تاریخی را از عوامل آسیب‌های بوجود آمده می دانند.

به گزارش اول فارس ، نقش رستم مجموعه‌ای باستانی در زنگی‌آباد واقع در شمال شهرستان مرودشت استان فارس ایران است که در فاصلهٔ ۶ کیلومتری از تخت جمشید قرار دارد.

این محوطهٔ باستانی یادمان‌هایی از ایلامیان، هخامنشیان و ساسانیان را در خود جای داده‌است و از حدود سال ۱۲۰۰ پیش از میلاد تا ۶۲۵ میلادی همواره مورد توجه بوده‌است زیرا آرامگاه چهار تن از شاهنشاهان هخامنشی، نقش برجسته‌های پرشماری از وقایع مهم دوران ساسانیان، بنای کعبه زرتشت و نقش‌برجستهٔ ویران شده‌ای از دوران ایلامیان در این مکان قرار دارند و در دورهٔ ساسانی، محوطهٔ نقش رستم از نظر دینی و ملی نیز اهمیت بسیار داشته‌است.

در گذشته، نام این مکان سه‌گنبدان یا دوگنبدان بوده‌است که در میان مردم منطقه، به نام‌های کوه حاجی‌آباد،کوه استخر یا کوه نِفِشت نیز خوانده می‌شد و احتمالاً نام نقش رستم پس از آنکه ایرانیان میان رستم، پهلوان شاهنامه و سنگ نگاره‌های شاهان ساسانی ارتباط برقرار کردند به این مکان داده شد.

کهن‌ترین نقش موجود در نقش رستم مربوط به دورهٔ ایلام است که نقش دو ایزد و ایزدبانو و شاه و ملکه را به تصویر کشیده بود اما سپس در دورهٔ ساسانی، بهرام دوم بخش‌هایی از آن را پاک کرد و نقش خود و درباریانش را به جای آن تراشید. کعبه زرتشت بنای سنگی و بُرج مانند موجود در این محوطه است که به احتمال بسیار در دورهٔ هخامنشی ساخته شده بود و کاربرد آن تاکنون مشخص نشده‌است؛ بر سه گوشهٔ این بنا دو کتیبه از شاپور یکم و کرتیر نوشته شده‌است که از نظر تاریخی ارزش بسیاری دارند. چهار آرامگاه دخمه‌ای در سینهٔ کوه رحمت کنده شده‌اند که متعلق به داریوش بزرگ، خشایارشا، اردشیر یکم و داریوش دوم هستند که همهٔ آن‌ها از ویژگی‌های یکسانی برخوردارند.

از میان پادشاهان ساسانی اردشیر بابکان نخستین کسی است که در این محوطه، سنگ نگاره‌ای تراشید. وی در حال دریافت حلقه قدرت از دست اهورامزدا به نقش کشیده شده‌است. پس از وی نیز شاهان ساسانی صحنه‌های تاجگذاری‌شان یا شرح نبردها و افتخاراتشان را بر سینهٔ کوه نقش کردند. اینکه اردشیر و پسرش شاپور یکم نقش‌برجسته‌هایی را در کنار نقش برجسته‌های همتایان هخامنشی خود در نقش رستم تراشیدند، احتمالاً نشان از راهبردی فرهنگی و سیاسی در پیروی از گذشته داشته‌است.

عکس:احمدرضا مداح

آثار شکوهمند ایران باستان در نقش رستم آسیب جدی به نقش رستم 2 آسیب جدی به نقش رستم 3 آسیب جدی به نقش رستم 4 آسیب جدی به نقش رستم 5 آسیب جدی به نقش رستم 6 آسیب جدی به نقش رستم 7 آسیب جدی به نقش رستم 8 آسیب جدی به نقش رستم 9 آسیب جدی به نقش رستم 10 آسیب جدی به نقش رستم 11 آسیب جدی به نقش رستم 12 آسیب جدی به نقش رستم 13 آسیب جدی به نقش رستم 14 آسیب جدی به نقش رستم 15

۸ نشانه که خبر از خراب شدن یخچال شما می دهند

خوراک زبان گوساله لذیذ رستورانی دوست داری اینطوری درست کن!

نوشته های مشابه

‫۲ دیدگاه ها

  1. ایرانی بودن واحترام به تمدن پر غرور ایرانی نزد دلسوزان این مرز و بوم است که متأسفانه بعضی از مسوولان هیچ توجهی به تمدن ایران عزیز ندارند شناسنامه ایران هیچ گاه با نظر آقایان صاحب قدرت عوض نمی شود درود بر ایران و ایرانی

  2. به آقای … خدا قوت بگین مگه هدفش گسترش کشاورزی نبود فقط من نمیدونم چرا بجای وزیر میراث فرهنگی نشدن وزیر کشاورزی.
    کسانی هستند توی مملکت که از داعش بدترند و آرزو دارن سر به تن تمدن ایران نباشه.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا