از سبزی های پرطرفدار ما ایرانی ها که خیلی زیاد ازش استفاده میکنیم ریحان هست و در بیشتر غذاهامون مخصوصا در کنار کباب که خیلی می چسبد و البته در بیشتر غذاهای ایتالیایی مانند سس پستو استفاده میشه، کاشت ریحان در گلدان از سادهترین راههای کشت در محیط آپارتمان است. ریحان به راحتی در گلدان رشد کرده و به طور مستمر در طول فصل قابل برداشت است.
ریحان از سبزی های مورد علاقه مردم است و از خواص بینظیری برای درمان بیماری ها برخوردار است. همانند کاشت سبزی خوردن، کاشت ریحان نیز در گلدان و در فضای آپارتمان بسیار آسان است و در هر زمان و هر فصلی در بستر خاکی و در بستر بدون خاک میتوان آن را پرورش داد و ضمن داشتن گلدانی سبز در فضای منزل، از خوردن ریحان تازه لذت برد. در اینجا شما را با طریقه پرورش و کاشت ریحان در گلدان راهنمایی میکنیم.
برای کاشت ریحان در گلدان میتوان هم از بذر و هم با استفاده از ساقه های آن استفاده کرد.
کاشت ریحان از طریق ساقه
سبزی ریحان را می توانید به راحتی، با استفاه از ساقه های گیاه دوباره سبز کنید. به این منظور:
ساقههای تازه و سالم ریحان را در ظرف آبی قرار دهید تا ریشه بزنند. وقتی ریشهها حدودا پنج سانتیمتر شدند آنها را به گلدان منتقل نموده و با احتیاط بدون اینکه ریشهها آسیب ببینند، در خاک بکارید. در عرض چند هفته برگهای جدید جوانه میزنند و بعد از مدتی یک گیاه کامل خواهید داشت.
کاشت ریحان از طریق بذر
۱. ابتدا بذرهای سالم و استاندارد ریحان را یک روز قبل از کاشت در مقداری آب ولرم بریزید. بذر ریحان را بین ۸ ساعت تا سه روز مجازیم در آب نگه داریم تا متورم شوند.
۲. گلدان مناسبی را انتخاب نموده و آن را با مخلوط خاک باغچه و خاکبرگ پر کرده تا ارتفاع حداقل ۱۵ سانتیمتر گلدان را پر میکنیم. توجه داشته باشید که زهکش خاک به خوبی صورت گیرد.
۳. در زمان کاشت، ابتدا بذرها را از آب خارج و به روی یک پارچه یا روزنامه منتقل میکنیم تا نم آنها گرفته شود.
۴. بذرها را حداکثر در عمق ۵/۰ تا ۱ سانتیمتری، به صورت فاصلهدار (فاصله بوته ها باید ۱۵ سانتیمتر باشد) روی سطح خاک میپاشیم و روی بذرها را با کمی خاک میپوشانیم، دقت کنید که اگر اندازه بذر دو میلیمتر باشد، حداکثر دو میلیمتر باید روی آن با خاک پوشانده شود.
۵. در مرحله بعد، سطح مقطع گلدان را با تکهای گونی یا یک برگ روزنامه میپوشانیم تا بذرها دقیقا زیر روزنامه قرار بگیرند و با یک آبپاش کوچک و روزانه دو تا چهار بار روی آن آب میریزیم تا سطح آن کاملا خیس شود و گلدان را دو تا پنج روز در گرمترین جای ممکن قرار دهید.
۶. زمانی که ریحان جوانه زد، نباید بگذارید خاک خشک شود. باید هر روز آبیاری انجام دهید. اگر بذرهای ریحان را در سینی نشاء کاشته اید، بعد از این که جوانه زد و چند سانتیمتر بلند شد به صورتی که برگ حقیقی در آن شکل گرفت، آن را به گلدان بزرگتر انتقال دهید.
جالب است بدانید، سبزی ریحان یک مرتبه که چیده شود، دو مرتبه رشد کرده و بزودی آماده چیدن مجدد می شود. البته باید هنگام چیدن دقت کنید که دو تا سه بند پایین آن حفظ شود تا انشعابات جدید ایجاد شوند.
شرایط محیطی مورد نیاز کاشت ریحان
نور: همه سبزی ها برای رشد بهتر نیاز به نور کافی دارند. گلدان خود را در مکانی از منزل قرار دهید که آفتابگیر باشد.
آبیاری: ریحان نیاز به آبیاری منظم دارد. خاک گلدان بایستی دائما مرطوب باشد، توجه داشته باشید که خاک حالت غرقابی نگردد.
کوددهی: بهتر است بعد از گذشت حدود دو هفته به ریحانهای روییده شده کود دهیم به ویژه اگر از بستر غیر خاکی مانند پرلیت استفاده کرده باشیم. کود مورد نیاز را میتوانید از فروشگاههای گل و گیاه تهیه کنید.
خاک: ریحان در همه نوع خاکی روییده میشود ولی بهترین خاک ترکیبی از خاک باغچه، خاکبرگ و ماسه یا پرلیت است.
آفات و بیماریها: برای جلوگیری از آفت زدن سبزیها هر از چند گاهی باید مقداری آب را با الکل مخلوط کنید و به جای سم، روی سبزیها اسپری نمایید. حتی اگر ریحانها مورد حمله شتهها هم قرار گرفته باشند با این کار، از بین میروند. از طرف دیگر، چون طی مراحل رشد از هیچ سمی استفاده نمیشود، سبزیجات کاملا ارگانیک (طبیعی) هستند. البته راههای دیگری نیز برای پیشگیری از آفتزدگی گیاهان وجود دارد؛ مثلا میتوانیم با قرار دادن و کاشتن گیاه جعفری در گلدان یا همیشهبهار در کنار گلدان ریحان خود از آفت زدگی جلوگیری نمایید. با این روش تا ۶۰ درصد از بیمار شدن گیاه و حمله شتهها کاسته میشود.