آرامگاه خشایارشا هخامنشی نوه دختری کورش بزرگ و پسر داریوش در مجموعه نقش رستم که هنر و زبردستی معماران هخامنشی را نشان میدهد که انقدر با ظرافت آنرا در دل کوه کنده اند.داخل هیچکدام از مقبره های هخامنشی بازدید عموم ندارد و تنها از فاصله ی چند متری میتوانید خارج از آنها را مشاهده کنید
خَشایارشای یکم مشهور به خَشایارشای بزرگ پسر داریوش بزرگ و آتوسا، دختر کوروش بزرگ، پنجمین شاهنشاه هخامنشی در میانه سالهای ۴۸۵ تا ۴۶۵ پ.م. است.
داریوش بزرگ پسران بسیاری داشت و بزرگترین آنها اَرتهبَرزَن بود، با این وجود داریوش بزرگترین فرزندش از آتوسا، یعنی خشایارشا را به جانشینی برگزید. خشایارشا در سال ۴۸۶ پ. م در سن ۳۴ سالگی و پس از مرگ پدرش به پادشاهی رسید. او بر کشوری فرمان میراند که پرجمعیتترین شاهنشاهی تاریخ جهان را دارا بوده و ۴۲ درصد از جمعیت کل جهان در این محدوده زندگی میکردند.
سنگنگاره خشایارشا بزرگ، موزه ملی ایران
نام خشایارشا از دو بخش خشای به معنای «فرمانروا» و آرشا بهمعنای «قهرمان، مرد» پدید آمده است. معنای این نام میتواند «کسی که در میان شاهان پهلوان است» یا فرمانروای قهرمانان باشد.خشایار (اگزرسس) یعنی آنکه در راستی فرمانروایی میکند و هنگامی که خشایارشا به سمت ولایتعهدی گمارده شد، این لقب را بر او نهادند.
سنگنگارهٔ خشایارشا بر فراز آرامگاه شاهی در نقش رستم.
ابوریحان بیرونی در آثارالباقیه نام خشایارشای بزرگ را نیز به صورت «اخشورش» و «خسرو الأول» (با توجه به اینکه بخش نخست نام «خشایارشا» یعنی «خشای» معنای «فرمانروا» را میدهد و به عربی «خسرو» میشود) ضبط کرده است.
دریانوردان فینیقی درحال ساختن پل بر روی آب.
با نوآوری خشایارشا پلی از کرجیها بر روی داردانل (هلس پونت)، به دست اندازهگیران مصری، فنیقی و (لبنانی) ساخته شد که نیروی زمینی ایران توانست از روی آن گذشته و به خاک یونان درآید.
نقش برجسته یک شاه هخامنشی درحال کشتن یک هوپلیت یونانی. برگرفته از یک مهر استوانهای، مربوط به دوران خشایارشا، در موزه متروپولیتن نیویورک.
یونانیها که در برابر این تندآب سپاه، ستیزهجویی را بیهوده یافتند در مقدونیه و تسالی (در کانون یونان) هیچ ایستادگی نشان ندادند و تا آن جا که در خود آتن هم دربارهٔ جنگ دودلی و لغزش در میان بود ولی کسی از آتن به نام تمیستوکل گام پیش نهاده مردم را به جنگ و افزار آرایی آن برانگیخت، سرانجام پشتیبانان جنگ پیروز شدند و شهرهای دیگر یونانی هم که اسپارت و سی شهر دیگر از آن میان بودند، به دشمنی ایران در یک همپیمانی یونانی درآمدند.
بیشتر بخوانید:
ببینید | مخفیگاه دختر یزدگرد سوم در کوههای سنگی و مرموز دالاهو
چند واقعیت جالب در مورد «بهرام دوم» پنجمین شاهنشاه ساسانی ایران
واقعیت جالبی که ایرانیان بدانند داریوش کبیر چگونه «فرعون» مصر شد
ناشناس
تاریخ : ۱۹ - فروردین - ۱۴۰۳
تبریک به میراث فرهنگی ودستمریزاد.ازاین همه محافظت دربرابرمیراث دیرینه پارس.جناب ضرغامی بنظرم عوض اینکه حواستون روبه دستشوییها بدین ومدنظرداشته باشید.ومقایسه کنید.کمی اینورتر مملکت زیبای خودمون رو نگاه کنید وببینیدچطورتمدن مارابه یغمامیبرند.تمدنی که حفاظتش روبه شماسپردن.وتک تک همکارها وحقوق بگیران این مجموعه زیردین یک ملت هستند.چون فقط حقوق میگیریدوهیچگونه تعهدومسیولیتی درقبال کارندارید.حیف ایران ومیراث ماندگارش