معرفی گیاه قاشقی و نکات مهم نگهداری آن
قاشقی ، یا پپرومیا (نام علمی Peperomia magnoliiaefolia)، گیاهی علفی و همیشه سبز با رشد کند است. گیاه قاشقی برگ های قلبی شکل، گوشتی و اغلب رنگ های سفید کرمی و سبز دارد و چون محل زندگی و زادگاهش در جنگل های نسبتاً تاریک است، می تواند شرایط آپارتمان را به خوبی تحمل کند؛ البته در کاشت گروهی هم به عنوان یک گیاه مجزا کاربرد دارد. در ایران واریته های زیادی از این گیاه پرورش یافته است. پپرومیا از گیاهان همیشه سبز و از خانواده ی پیپراسه (فلفلی ها) PIPERACEAE می باشد.
گیاه قاشقی دارای گونه های مختلف و اغلب دارای برگ گوشتی و نیمه گوشتی و جثه ای کوچک هستند. بیش از چهارصد گونه از این خانواده شناخته شده، منشأ این گیاهان، آمریکای جنوبی (برزیل) و آفریقای جنوبی و آفریقای مرکزی و به طور کلی مناطق گرمسیری است؛ حتی دیده شده که در مناطق گرمسیر روی تنه درختان می روید. گیاهی است همیشه سبز ارتفاع گیاه در حدود ۲۵ سانتی متر برگها گوشتی و تخم مرغی شکل بوده و براق و ابلق با رنگهای سفید کرمی در متن سبز رنگ و پر از فرورفتگی و برجستگی ها، به رنگ سبز تیره با رگه های سبز روشن.
چند نوع گل قاشقی وجود دارد؟
گل قاشقی، یک گیاه غنی از انواع گونه هاست؛ به طوری که شامل ۱۵۰۰ تا ۱۷۰۰ گونه مختلف است که عمدتاً در مناطق استوایی آمریکای جنوبی و همچنین در آفریقا، آسیا و استرالیا یافت می شوند. همه گونه های گل قاشقی به عنوان گیاهان آپارتمانی در دسترس نیستند. با این حال، آن ها وارد خانه های ما شده اند و ما را با مراقبت آسان و شاخ و برگ های متنوع خود خوشحال کرده اند.
انواع گل قاشقی
طیف گسترده ای از گونه ها و انواع گل قاشقی را می توان به عنوان گیاهان آپارتمانی، در خانه نگهداری کرد. نگهداری از گل قاشقی بسیار ساده است. هنگام انتخاب گل قاشقی، به خاطر داشته باشید که هرچه گیاه، شاخ و برگ های روشن تری داشته باشد، معمولاً به نور بیشتری نیز نسبت به گیاهانی با شاخ و برگ های تیره نیاز دارد.
بسیاری از باغبانان همه گونه های گل قاشقی را با هم نگهداری می کنند؛ اما به همان اندازه که انواع آن ها بسیار متنوع است، نیاز های آن ها نیز می تواند متفاوت باشد. قاشقی بسیار کم توقع است! به همین دلیل اغلب تصور می شود که آن ها می توانند با هر شرایطی کنار بیایند. با این حال، در نظر گرفتن نکات مراقبتی خاص برای هر گونه از گیاه قاشقی منجر به گیاه سالم تری می شود که می توانید در سال های آینده نیز از تماشای آن لذت ببرید.
-
قاشقی ابتوسیفولیا (Peperomia obtusifolia)
این گیاه احتمالاً شناخته شده ترین گیاه از گونه های کوتوله پپرومیا است. برگ های آن بیضی شکل، ضخیم و قادر به حفظ آب هستند. شاخه ها به صورت عمودی رشد می کنند و همچنین کمی آبدار هستند. انواع مختلف گل قاشقی رنگ های متنوعی را به خانه شما می آورند.
نحوه مراقبت: خاک گلدان با کیفیت بالا و حاوی کمپوست ارگانیک که حاوی ذغال سنگ نارس نیست و می تواند آب را برای مدت طولانی در خود ذخیره کند، بستری ایده آل برای این گونه از قاشقی است. برای نفوذپذیری بیشتر خاک، ۳۰ درصد ماسه به کمپوست آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که هنگامی که سطح خاک خشک شد، گیاه خود را آبیاری کنید. این گونه از گیاه قاشقی را در مکانی نیمه سایه نگهداری کنید.
-
قاشقی روتوندیولیا (Peperomia rotundifolia)
به دلیل الگوی رشد خزنده این نوع از گل قاشقی، قرار دادن آن بر لبه پنجره و هر ارتفاعی عالی است. این گیاه از گلدان خود، آویزان می شود و با برگ های گرد، کوچک و آبدار، زیبایی صدچندانی را به منزل شما می بخشد.
نحوه مراقبت: یک مکان نیمه سایه برای این گونه ایده آل است. این نوع گل قاشقی در خاک مناسب گیاهان آپارتمانی احساس راحتی می کند و غرقابی یا خشکی خاک را نمی تواند تحمل کند؛ بنابراین فقط زمانی آن را آبیاری کنید که سطح خاک خشک شده باشد.
-
قاشقی قطره باران (Peperomia polybotrya)
برگ های بزرگ و قلبی شکل این گیاه، در همان نگاه اول نشان می دهد که این گونه از انواع گل قاشقی، نام خود را از کجا گرفته است. نوک برگ های این گونه، ظاهری شبیه به قطرات غلیظ باران دارد. شاخ و برگ های این گیاه با اندازه بزرگ، رنگ سبز تیره و ظاهر براق خود، زیبایی چشم نوازی را در خانه ایجاد می کنند.
نحوه مراقبت: این نوع از قاشقی یک بستر پایدار از نظر ساختاری مانند کمپوست را ترجیح می دهد. قاشقی قطره باران خود را در یک مکان نیمه سایه با آفتاب صبح یا عصر نگهداری کنید و به طور منظم آن را آبیاری کنید تا خاک گلدان آن خشک و یا غرقاب نشود.
-
قاشقی کاپراتا (Peperomia caperata)
این نوع از گیاه قاشقی بسیار شبیه به قطره باران است؛ اما برگ هایی کوچک تر دارد و برگ های آن ظاهری متمایز به آن بخشیده است.
نحوه مراقبت: برای ایجاد بستری مناسب، یک خاک یونیورسال بدون ذغال سنگ را با ۳۰ درصد ماسه یا دانه های رسی مخلوط کنید. توجه داشته باشید که مانند اکثر انواع قاشقی، این نوع نیز آبیاری متعادل را ترجیح می دهد. خاک نه باید خشک شود و نه خیلی مرطوب.
-
قاشقی پوتولاتا (Peperomia albovittata)
این گونه نیز برگ های ضخیم قلبی شکل دارد. ساقه های قرمز این گونه چشم نواز هستند و در کنار برگ های سبز، خیره کننده به نظر می رسند. این نوع از انواع قاشقی، به صورت عمودی رشد می کند و می تواند برگ های ساده یا طرح دار داشته باشد.
نحوه مراقبت: این گونه، خاک گلدان با زهکشی خوب یا بستری کاکتوس مانند را ترجیح می دهد. پوتولاتا نسبت به سایر گونه ها به آب بیشتری نیاز دارد؛ پس باید به طور مرتب آبیاری شود تا بستر آن دائماً مرطوب باشد. با این حال، غرقاب شدن خاک برای این گونه قابل تحمل نیست.
قاشقی های خود را به طور منظم در طول فصل رشد (بهار تا پاییز) با مقدار کمی کود مایع، مانند کود مناسب گیاهان آپارتمانی تغذیه کنید. گیاهان شما با داشتن برگ های سبز سالم و شاداب در هر محیطی خودنمایی می کنند. مقداری کود مایع را مستقیماً در آب مخلوط کنید و گیاهان خود را طبق معمول آبیاری کنید تا مواد مغذی به سرعت در دسترس گیاهان قرار بگیرند.
آموزش تکثیر گل قاشقی در خانه با ۴ روش ساده و عملی
تکثیر گل قاشقی و روش نگهداری از آن
همون طور که میدونید این گل انواع متفاوتی داره و برای شاداب موندن این گیاه شما باید شرایط محیطی مناسبی رو براش فراهم کنید. این گیاه نور دوست هست ولی به نور غیر مستقیم نیاز داره پس هیچ وقت اون رو زیر نور مستقیم خورشید قرار ندین. آبیاری نامنظم یکی دیگه از عوامل ایجاد کننده بیماری توی گیاه هست. حتما بعد از خشک شدن خاک آبیاری این گیاه رو انجام بدین .
این گیاه نسبت به سرما مقاوم نیست و دمای ۲۴-۳۰ درجه برای نگهداری گیاه مناسب است. میتونید غبار پاشی گیاه رو هفتهای دو بار در تابستان و یکبار در زمستان انجام بدین تا رطوبت گیاه تامین بشه. بعد از تکثیر گل قاشقی حتما باید این شرایط رو براش فراهم کنید تا گیاه به خوبی رشد کنه و شاداب بمونه. برای گرفتن اطلاعات بیشتر در رابطه با روش های نگهداری این گل میتونید به مطلب گل قاشقی مراجعه کنید.
روش های تکثیر گل قاشقی
برای تکثیر گل قاشقی میتونید به چند روش عمل کنید که راحترین اونا تکثیر از طریق برگ هست. برای تکثیر گل قاشقی و یا هر گیاه آپارتمانی دیگه یادتون باشه حتما از وسایل ضدعفونی شده و تمیز استفاده کنید تا آلودگی های احتمالی به گیاه جدیدتون منتقل نشه. بعد از تکثیر گل قاشقی گیاه حتما باید توی شرایط درست نگهداری قرار بگیره برای رعایت درست این نکات بهتره مطلب پپرومیا قاشقی رو با دقت بخونید. برای تکثیر گل قاشقی بهتره که در فصل بهار اقدام کنید و از این گیاه قلمه بگیرید ولی در باقی فصول هم تکثیر گل قاشقی امکان پذیر هست .
تکثیر گل قاشقی به روش قلمه زنی ساقه
برای تکثیر گل قاشقی به این روش بهتره که ساقه سالم رو انتخاب کنید حتما یادتون باشه که باید از قسمتی که قلمه میگیرید بیماری و یا آفتی بر روی گیاه وجود نداشته باشه در صورتی که گیاهتون دارای مشکلی است میتونید به مقاله مشکلات برگ قاشقی رجوع کنید و حتما باید طول ساقه ها رو ۵ الی ۷ سانتی متر برش دهید و اندازه آن نباید کوچک باشه چرا که احتمال ریشه دهی هم کمتر میشه و هم ممکنه از بین بره برای این کار بهتره انتهای قلمه را با قیچی به صورت مورب ببرید، چون سطح بیشتری از گیاه با خاک در تماس هست .
در قدم دوم باید گیاه رو داخل ماسه بزارید تا ریشه زایی انجام بشه قبل این مرحله هم میتونید از هورمون های ریشه زا استفاده کنید که سرعت ریشه زایی گیاه رو بالا ببره .
بعد ریشه دار شدن قلمه ها میتوند اون ها رو به گلدون های مناسب که دارای زهکشی نیز هستن انتقال بدین یادتون باشه که از خاک مناسب استفاده کنید. مناسب ترین بستر برای پرورش گل قاشقی، ماسه و مخلوط کوکوپیت و پرلیت است .
یادتون باشه که برای ریشه دار کردن قلمه ها حتما باید رطوبت مناسب رو برای گیاه فراهم کنید ولی رطوبت نباید به اندازه ای باشه که گیاه آسیب ببینه و دچار پوسیدگی بشه.
تکثیر گل قاشقی از طریق برگ
برای تکثیر گل قاشقی به این روش باید در مرحله ی اول برگ سالم و فاقد آلودگی رو انتخاب کنید و برگ رو با چاقو تمیز از گیاه جدا کنید.(چاقو رو با الکل تمیز کنید تا ضدعفونی بشه)، برای تکثیر گل قاشقی میتونید برگ مورد نظر رو داخل بستر کشت مناسب (پرلیت، پرلیت و کوکوپیت و یا آب) قرار بدین و رطوبت مورد نیازه اون رو هم تامین کنید .
برای از دست نرفتن رطوبت می تونید از یک تکه پلاستیک که دارای سوراخ های برای تبادل هوا هست هم استفاده کنید و پلاستیک رو روی گیاه قرار بدین تا رطوبت گیاه هنگام ریشه زایی حفظ بشه . یادتون باشه که گلدون رو جلوی نور مستقیم خورشید قرار ندین. برای آشنایی بیشتر در مورد تکثیر گیاه با برگ میتونید مقاله تکثیر گیاهان از طریق برگ رو مطالعه کنید.
تکثیر گل قاشقی در آب
توی این روش که یکی از ساده ترین روش های موجود هست فقط کافیه که قسمتی از ساقه و یا برگ رو که سالم هست انتخاب کرده و اون رو توی آب بزارید .
آب گیاه رو باید هر چند وقت یک بار عوض کنید تا گیاه دچار پوسیدگی نشه . قسمتی که در آب قرار میدید بهتره که برگی نداشته باشه تا دچار پوسیدگی نشه.
از آب مناسب برای گیاهتون استفاده کنید تا گیاه دچار مشکل نشه مثلا آب رو باید حتما مدتی بزارید بمونه تا کلر موجود در آن از بین بره و دمای متعادلی داشته باشه .
بعد از این که گیاه ریشه زایی خودش رو انجام داد و دارای ریشه های نسبتا بلندی شد میتونید گیاه رو به گلدان مناسب که اندازه و زهکشی خوبی داره منتقل کنید .
تکثیر گل قاشقی به وسیله ی بذر
در قدم اول باید حتما بستر مناسب و سینی کشت برای رشد بذر تهیه کنید.از بذر هایی استفاده کنید که قوه نامیه و جوانه زنی خوبی داشته باشه تا بهتر و سریع تر جونه بزنند.
بذر ها رو با فاصله ی مناسب از هم در سینی کشت بکارید و حتما رطوبت مورد نظر گیاه رو هم براش فراهم کنید.
بعد از رشد کردن گیاه به اندازه ی کافی میتونید گیاه رو به گلدون مورد نظر خودتون منتقل کنید.
در هنگام انتقال گیاه به گلدان مراقب باشید که ریشه ی گیاه آسیب نبینه و گیاه از بین نره.
بعد از انتقال میتونید به گیاه خودتون هورمون های رشدی و یا تقویت کننده بدین ولی حتما توجه کنید که میزان درستی از مواد رو استفاده کنید تا گیاهتون دچار گیاه سوزی نشه .
سخن پایانی
گل قاشقی بسیار متنوع است و می تواند در هر نوع آپارتمانی به راحتی زندگی کند تا شما از حضور آن در خانه خود لذت ببرید و به واسطه زیبایی برگ های بزرگ و آبدار آن احساس خوبی را در طول روز داشته باشید. از گیاه قاشقی خود مراقبت کنید تا همیشه برای شما شاداب بماند و به خانه شما زیبایی بیفزاید. امیدواریم که این مقاله در رابطه با انواع گل قاشقی به شما کمک کرده باشد و توانسته باشید مقدار کمی از تنوع بسیار حیرت انگیز این گیاه را به خوبی بشناسید.
گل قاشقی یا همون پپرومیا یکی از محبوب ترین گیاهانی هست که هر کسی می تونه توی خونه نگهداری کنه و علاوه بر اون با روش های ساده تکثیر گل قاشقی رو انجام بده . با رعایت نکات گفته شده می تونید به راحتی گیاه رو تکثیر کنید .
اگه تجربه ای در زمینه ی پرورش و تکثیر گل قاشقی دارید میتونید با ما در میون بزارید