مانتی یا منتی یکی از معروفترین غذاهای ترکیهای و مدیترانهای است که در شکل، اندازههای مختلف و با مواد میانی مختلف تهیه میشود. در مورد اینکه مانتی چیست و طرز تهیه مانتی در فر و خمیر مانتی در خانه را در این بخش از اول فارس بخوانید.
غذای مانتی در واقع یک نوع پیراشکی گوشت ترکی، شبیه بالشتکهایی است که به همین خاطر شبیه طرز تهیه پاستا راویولی ایتالیاییها هم هست با این تفاوت که در طرز تهیه مانتی آماده از ماست هم استفاده میشود.
مانتی چیست؟
غذای مانتی یا منتی در واقع یکی از مشهورترین غذاهای آسیایی و مدیترانهای است. در روسیه، قفقاز و ایغور مانتی را با نام پیلمنی، در افغانستان و تاجیکستان به نام منتو، در قزاقستان خینکالی، در کره مندو، در ژاپن و چین به دامپلینگ و در ارمنستان و ترکیه آن را به نام مانتی میشناسند.
مانتی را هم با خمیر یوفکا درست میکنند و هم با خمیر مانتی و داخل آن را با انواع گوشت یا به صوت گیاهی با سویا، سیب زمینی و سبزیجات مختلف پر میکنند.
خمیر مانتی را هم به صورت آماده میتوانید تهیه کنید و هم در منزل خودتان آن را در منزل درست کنید.
برای تهیه مانتی ترکیه اصل و خوشمزه با ما همراه شوید.
مواد لازم مانتی میانی ترکیه برای ۴ نفر
گوشت چرخ کرده: ۲۵۰ گرم
پیاز: ۱ عدد متوسط
نمک، زردچوبه، فلفل قرمز و فلفل سیاه: به مقدار دلخواه
مواد لازم برای خمیر مانتی در منزل
آرد: ۲ و ¼ لیوان فرانسوی دستهدار
تخم مرغ: ۱ عدد
آب ولرم: ۲۵۰ میلیلیتر (۱ لیوان فرانسوی دستهدار)
نمک: نوک قاشق چایخوری
حتما بخوانید ۹ روش شستن لباس های کتان سفید و رنگی با دست و ماشین
مواد لازم برای سس مانتی
ماست چکیده: ۲۵۰ گرم
سیر رنده شده: ۲ حبه
گوجه فرنگی پوره شده: ۲ عدد متوسط
کره مارگارین: ۲۰ گرم
روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
سماق و فلفل پاپریکا: به مقدار دلخواه
طرز تهیه خمیر مانتی
مرحله اول؛ طرز تهیه خمیر مانتی خشک
ابتدا خمیر مانتی را درست کنید. اگر خمیر مانتی را به صورت بستهبندی تهیه کنید که باید مثل پاستا در آبجوش و نمک بپزید تا نرم شود. اما اگر خمیر مانتی را به صورت آماده ندارید درست کردن خمیر مانتی هم کاری بسیار ساده است.
مرحله دوم؛ طرز تهیه خمیر مانتی در منزل با تخم مرغ و آرد
برای آماده کردن خمیر مانتی آرد را روی سطح کار بریزید، وسط آن را گود کنید. تخم مرغ را در آن بزنید و با چنگال هم بزنید. وقتی خمیر آن قدر سفت شد که دیگر هم زدن با چنگال ممکن نبود، با دست ورز بدهید و همه مواد را به خوبی با هم مخلوط کنید.
مرحله سوم؛ استراحت دادن به خمیر مانتی
حین ورز دادن خمیر به تدریج آب را هم اضافه کنید. ۸-۱۰ دقیقه ورز بدهید تا خمیر نرم و منسجمی ایجاد شود. سپس روی خمیر را با پارچه مرطوبی بپوشانید و حدود ۳۰ دقیقه کنار بگذارید.
اجازه دهید خمیر به مدت ۳۰ دقیقه در یک جای گرم استراحت کند.
مراحل طرز تهیه مانتی ترکیه
مرحله اول؛ تهیه مواد میانی خمیر مانتی
در این فاصله مواد میانی مانتی ترکیهای را تهیه کنید. برای این کار پیاز را نگینی خرد و در مقداری روغن سرخ کنید تا سبک و طلایی شود.
گوشت چرخ کرده را به پیاز اضافه کنید و با نمک و فلفل و زردچوبه سرخ کنید.
مرحله دوم؛ قرار دادن مواد میانی مانتی در داخل خمیر
خمیر را با وردنه باز کنید. خمیر باید نازک باشد اما نه به اندازهای که وا برود و باز شود. خمیر را در اندازهای ۳ در ۳ و به شکل مربع برش بزنید. مایه گوشت را در وسط هر خمیر بگذارید و به صورت بقچه یا بالشتک یا هر شکل دیگر که دوست دارید ببندید.
نوک انگشتان را خیس کنید و لبههای خمیر را به هم بچسبانید که از هم باز نشود. در یک ماهیتابه مقداری روغن بریزید و مانتیها را با احتیاط در روغن تفت دهید.
مرحله سوم؛ سرخ یا بخارپز کردن مانتی ترکیهای
مانتی را به جای سرخ کردن میتوانید در دستگاه بخارپز به صورت رژیمی بپزید و به صورت بخارپز سرو کنید که قطعا رژیمیتر است.
در این صورت مانتیها را روی کاغذ روغنی بچینید و در بخارپز بگذارید تا بپزند.
روش دیگر طرز تهیه مانتی همانند ماکارونی
یک روش دیگر این است که مثل طرز تهیه ماکارونی مانتی را هم در آب جوش بپزید. در یک قابلمه آب و کمی نمک را بگذارید تا به جوش بیاید. وقتی جوش آمد، مانتیها را به آن اضافه کنید. بگذارید ۱۰-۱۲ دقیقه آب پز و نرم شوند. سپس آنها را آبکش کنید و در ظرف مورد نظر سرو کنید.
در این روش نباید داخل مانتی را با مایه گوشت یا هر مایه دیگری پر کنید. باید مانتی را مثل طرز تهیه پاستا یا ماکارونی در آب جوش بپزید و سپس موقع سرو روی آن سس ماست و سپس سس گوشت یا هر سس دیگری که میپسندید را بریزید.
طرز تهیه سس مانتی ترکیه
با مراحل طرز تهیه سس مانتی ترکیهای همراه ما باشید.
مرحله اول؛ پوره کردن گوجه فرنگی و تفت دادن در روغن زیتون
برای درست کردن سس مانتی گوجه فرنگیها را پوره کنید و در روغن زیتون تفت دهید تا آبشان کشیده شود.
مرحله دوم؛ اضافه کردن پاپریکا به کره آب شده
کره را هم با فلفل پاپریکا روی حرارت آب کنید و کمی تفت دهید.
مرحله سوم؛ مخلوط سیر و ماست
سیر را با ماست مخلوط کنید. بعد از سرخ شدن مانتی ها آنها را در ظرف مورد نظر بچینید.
مرحله چهارم؛ قرار دادن سس مانتی در لایههای مانتی
لایه اول سس گوجه روی مانتی بریزید، لایه دوم ترکیب ماست و سیر و لایه سوم ترکیب کره آب شده با فلفل قرمز و پاپریکا. در نهایت هم در صورت تمایل مقداری سماق روی آن بپاشید.
یک روش دیگر هم این است که سس و چاشنیها را روی مانتی نریزید و کنار مانتی جدا جدا سرو کنید.
سوالات متداول
۱- طرز تهیه مانتی روسی چگونه است؟
طرز تهیه مانتی روسی هم مثل مانتی ترکی است با این تفاوت که روسها معمولا مانتی را فقط با سس ماست و سیر سرو میکنند.
۲- طرز تهیه مانتی در فر چگونه است؟
در طرز تهیه مانتی در فر، باید کف سینی فر کاغذ روغنی بگذارید، مانتیها را روی آن بچینید و در فر با دمای ۱۷۰ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ دقیقه بپزید.
نظرات