شیر خام و سؤالها و پاسخهایی در مورد این ماده غذایی پرمصرف
خطرات مرتبط با نوشیدن شیر خام چیست؟
شیر خام میتواند باکتریهای مضر و سایر میکروبها را حمل و به انسان منتقل کند که ممکن است شما را بسیار بیمار کند و یا بکشد. درحالی که میتواند بیماریهای غذایی از غذاهای مختلفی دریافت کرد، اما شیر خام یکی از پر خطرترین محصولات است.
تعدادی از افراد شیر خام را به منظور بهبود سلامت خود و خانواده انتخاب میکنند، اما در عوض خود (عزیزانشان) چندین هفته به دلیل عفونتهای ناشی از میکروبهای شیر خام در بیمارستان بستری میشوند. بیماری ناشی از شیر خام میتواند سبب شود که روزهای زیادی شما درگیر مشکلاتی نظیر اسهال، گرفتگی معده و استفراغ شوید. برخی از افرادی که شیر خام را مصرف میکنند، در آنها بیماریهای شدید یا حتی تهدید کننده زندگی میتواند ایجاد شود، ازجمله سندرم گیلن باره (Guillain-Barré) که ممکن است موجب فلج شدن شود و همچنین موجب سندرم اورمی همولیتیک شود که میتواند منجر به نارسایی کلیه، سکته مغزی و حتی مرگ در مصرف کننده شود.
در این قسمت مواردی وجود دارد که باید در مورد این ماده غذایی بدانید:
بیماری میتواند از یک محصول تجاری و یا از شیر خام که مردم برای دراز مدت بدون بیمار شدن مصرف کرده اند، اتفاق افتد. طیف گستردهای از میکروبهایی که برخی مواقع در شیر خام وجود دارد ممکن است افراد را بیمار سازد. این میکروبها عبارتند از: کمپیلوباکتر ژژونی، کریپتوسپوریدیوم، خانواده اشرشیا کولی (E. coli)، لیستریا مونو سیتوژنز (monocytogenes Listeria) و سالمونلا (تیفی یا پاراتیفی). علائم هر بیمار ممکن است بسته به نوع میکروب، میزان آلودگی و سیستم دفاعی بدن فرد متفاوت باشد.
چه افرادی در معرض خطر ابتلا به بیماری، بعد از نوشیدن شیر خام هستند؟
آیا نوشیدن شیر خام میتواند به من و خانواده ام آسیب برساند؟
بله، شیر خام ممکن است موجب ایجاد بیماریهای جدی شود. شیر و محصولات خام آن، از جمله پنیر نرم، بستنی و ماست، میتوانند با باکتریهای مضر و سایر میکروبها که میتوانند سبب بیماری جدی شوند موجب بستری شدن یا مرگ فرد شوند. تعدادی از این میکروبهای مضر عبارتند از: کمپیلوباکتر، کریپتوسپوریدیم، خانواده اشرشیا کولی (E. coli)، لیستریا مونو سیتوژنز (monocytogenes Listeria) و سالمونلا (تیفی یا پاراتیفی).
از سال ۱۹۹۳ تا ۲۰۱۲، ۱۲۷ شیوع مربوط به شیر خام به CDC گزارش شده است. این شامل ۱۹۰۹ بیماری و ۱۴۴ بستری در بیمارستان بود. اکثر شیوع آن به وسیله کمپیلوباکتر ژژونی، Escherichia coli تولید کننده توکسین یا سالمونلا تیفی یا پاراتیفی ایجاد شده است. تعداد زیادی از بیماران شامل کودکان میشد. حداقل یک کودک زیر ۵ سال در ۵۹٪ از بیماریها در سال ۲۰۰۷ تا ۲۰۱۲ به CDC گزارش شده است. اطفال ۱ تا ۴ ساله ۳۸٪ از بیماریهای سالمونلا را در این شیوع و ۲۸٪ از بیماریهای ناشی از تولید E. coli که میتواند سبب نارسایی کلیه و مرگ شود را شامل میشود.
فرایند پاستوریزاسیون چیست و شیر پاستوریزه چیست؟
تاریخچه پاستوریزاسیون شیر
فرایند پاستوریزاسیون زمانی که میلیونها نفر به بیماری سل، مخملک (scarlet fever)، حصبه (typhoid fever) و سایر بیماریهایی که از طریق شیر خام به وجود آمده بودند ایجاد شد. پاستوریزه کردن سبب از بین رفتن باکتریهای پاتوژن و متعاقب آن مانع از مبتلا شدن میلیونها نفر به بیماری شده است. فرایند پاستوریزه کردن معمولی شیر در دهه ۱۹۲۰ آغاز شد و تا سال ۱۹۵۰ بهعنوان امری به منظور کاهش آلودگی و کاهش بیماریهای انسانی گسترش یافت. این سبب کاهش شدید تعداد بیماران شد.
اکثر متخصصان بهداشت عمومی و ارائه دهندگان مراقبتهای بهداشتی، پاستوریزاسیون را یکی از موثرترین اقدامات بهداشت و ایمنی غذایی میدانند. اکثر سازمانهای پزشکی و علمی، پاستوریزاسیون را برای تمام شیرهای مصرف شده توسط انسان توصیه میکنند. این شامل CDC، اداره غذا و دارو، آکادمی آمریکایی کودکان، انجمن پزشکی دامپزشکی آمریکا، انجمن ملی دامپزشکان بهداشت عمومی و سایرین است.