شیرینی زولبیا را در اصل متعلق به هندوستان می دانند که در زبان هندی و اردو به آن «جلبی»، در زبان فارسی «زولبیا یا زُلِیبی» و در زبان عربی به آن «زلابیه» گفته میشود. روایت است که این شیرینی خاص و خوشمزه به عنوان هدیه به ناصر الدین شاه داده شده و سپس دستور پخت آن در ایران رواج پیدا کرده است.
طرز تهیه زولبیا خانگی
مدت زمان آماده سازی مواد: ۴۰ دقیقه
مدت زمان پخت: ۱۰ دقیقه
میزان کالری در ۱۰۰ گرم زولبیا: ۲۹۶ کالری
مواد لازم طرز تهیه زولبیا خانگی برای ۶ نفر
- نشاسته گندم: ۱ لیوان دستهدار فرانسوی
- ماست پرچرب: ۱/۲ لیوان دستهدار فرانسوی (کمی ترش)
- زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوری
- آرد سفید قنادی: ۱ قاشق غذاخوری
- روغن مایع: ۱ قاشق غذاخوری
- بیکینگ پودر: ۱ قاشق مرباخوری
مواد لازم برای شربت زولبیا
- گلاب: ۱/۳ لیوان دسته دار فرانسوی
- زعفران دم کرده: ۱ قاشق غذاخوری
- آب: ۲ لیوان دستهدار فرانسوی
- شکر: ۳ لیوان دستهدار فرانسوی
- آبلیمو: ۱/۲ قاشق غذاخوری
مراحل طرز تهیه شربت زولبیا یا شربت بار
در ابتدا و قبل از آموزش درست کردن زولبیا خانگی باید شهد زولبیا را آماده کنید. رعایت فوت و فنها برای تهیه این شهد موجب میشود تا زولبیای شما شکرک نزند و بافت بهتری داشته باشد. در ادامه میتوانید با طرز تهیه شهد زولبیا خانگی آشنا شوید.
مرحله اول؛ آماده کردن شهد زولبیا
شهد زولبیا و بامیه به «شربت بار» هم مشهور است. برای این کار، یک ظرف را روی حرارت قرار دهید و آب را در آن بریزید. اجازه دهید آب، جوش بیاید.
شکر را اضافه کنید و هم بزنید تا دانههای آن حل شود. گلاب، آبلیمو و زعفران دم کرده غلیظ را اضافه کنید. اجازه دهید شربت غلیظ شود و به قوام برسد. سپس حرارت را خاموش کنید و اجازه دهید شربت خنک شود.
مرحله دوم؛ اضافه کردن گلوکز به شربت زولبیا
در این مرحله از طرز تهیه زولبیا بازاری باید با گلوکز را اضافه کنید. اضافه کردن یک قاشق غذاخوری گلوکز به مواد شربت (در پایان پخت) باعث براقتر شدن زولبیا خواهد شد. گلوکز را به راحتی میتوانید از مغازههای قنادی یا فروشگاههای فروش لوازم قنادی تهیه کنید. گلوکز از شکرک زدن شربت بار هم پیشگیری میکند.
می توانید ۲ یا ۳ دانه هل را در شربت بیندازید تا با مواد جوش بیاید. در آخر هم دانههای هل را بیرون بیاورید تا فقط عطر آنها در شربت زولبیا بماند.
نکات کلیدی درباره شربت زولبیا خانگی
- بعد از جوش آمدن آب و وقتی شربت شروع به غلیظ شدن کرد، حرارت را کم کنید. حدود ۱۵ تا ۲۰ دقیقه (بسته به حرارت) طول میکشد تا شربت قوام پیدا کند.
- وقتی شربت شروع به کش آمدن کرد، آماده است. غلظت آن باید کمی رقیقتر (شلتر) از عسل باشد.
- اگر شربت بیش از حد غلیظ شود، بعد از ریختن شربت روی زولبیا، احتمالا شکرک زدن بالا میرود.
- اگر شربت، زیادی رقیق باشد، باعث نرم و خمیر شدن زولبیا خواهد شد.
مراحل پخت زولبیا با طعم قنادی و بازاری
طرز تهیه زولبیا خانگی برخلاف چیزی که خیلی از افراد تصور میکنند، چندان کار سختی نیست. اگر از دستور پخت زولبیا خانگی با دقت پیروی کنید و مواد لازم برای تهیه زولبیا را از قبل آماده کنید، قطعاً زولبیای شما از زولبیا بازاری هم خوشمزهتر خواهد بود. در ادامه میتوانید با مراحل پخت زولبیا خانگی آشنا شوید.
مرحله اول؛ آماده کردن مایه خمیری زولبیا
در اولین مرحله از طرز تهیه زولبیا خانگی، ماست و نشاسته را در یک ظرف بریزید و هم بزنید. بهتر است از همزن برقی استفاده کنید ولی اگر در دسترس ندارید، مدت زمان هم زدن را بیشتر کنید. باید بعد از هم زدن، یک مایه یکدست و منسجم داشته باشید.
روغن مایع (۱ قاشق غذاخوری) را اضافه کنید و دوباره هم بزنید. سپس گلاب، جوش شیرین و زعفران دم کرده را به مایه اضافه کنید.
مرحله دوم؛ استراحت دادن به مایه زولبیا
در دومین مرحله از طرز تهیه زولبیا خانگی، آرد را همراه با بیکینگ پودر ۲ بار از الک ریز بگذرانید و به مایه به دست آمده در مرحله اول اضافه کنید. مواد را دوباره کاملا با هم مخلوط کنید تا در انتها بسیار لطیف و یکدست شوند. مایه زولبیا باید رقیق و روان باشند تا به خوبی از قیف رد شوند.
مرحله سوم؛ سرخ کردن زولبیا
دوباره مواد را هم بزنید تا حبابها حذف شوند. مواد زولبیا را در قیف بریزید. اگر قیف نداشتید، میتوانید از ظرف نگهداری سس استفاده کنید. یا اینکه از مواد را در یک پلاستیک فریزر بریزید و نوک آن را کمی با قیچی ببرید.
مقداری روغن در تابه تفلون بریزید و روی حرارت قرار دهید. به اندازه یک قطره از مایه زولبیا را در روغن بیندازید. اگر به سرعت حجیم شد زمان مناسب برای سرخ کردن زولبیاهاست.
بعد از داغ شدن روغن، مواد را به شکل دایرهای در روغن داغ بریزید. باید اجازه دهید روی زولبیا، کمی طلایی شود. سپس آن را برگردانید تا سمت دیگر هم سرخ شود. از سرخ کردن بیش از حد زولبیاها خودداری کنید تا زیادی خشک نشود و رنگ آن به تیرگی نزند.
مرحله چهارم؛ آغشته کردن زولبیاها به شربت بار
زولبیاهای آماده شده را در شربت زولبیا یا شربت بار که از قبل درست کردهاید بیندازید. دمای شربت بار باید ولرم باشد نه داغ. باید همه جای زولبیاها به شربت آغشته شود. چند دقیقه زولبیاها را در شربت نگه دارید، سپس آنها را بیرون بیاورید. هر زولبیایی را که درست کردید، چند دقیقه در شربت قرار دهید.
بعد از اینکه شربت روی همه زولبیاها را پوشاند، آن ها را در یک صافی بگذارید تا شربت اضافی خود را از دست بدهد. سپس زولبیاها را در ظرف مناسب بگذارید و سرو کنید. روی زولبیاها را میتوانید با پودر نارگیل یا خلال بادام و پسته تزیین کنید. اگر می خواهید زولبیا را برای مدت طولانیتری نگه دارید، حتما زولبیاها را در یک ظرف درب بسته و در یخچال بگذارید.
نکات کلیدی درباره طرز تهیه زولبیا خانگی
برای درست کردن زولبیا از چه نشاسته ای استفاده کنیم؟
نشاستهای که برای تهیه زولبیا انتخاب میکنید از نوع نشاسته گل باشد تا به خوبی در روغن حجیم شود و کف کند. نشاسته گل دانههای درشتتری دارد. در ضمن سعی کنید نشاستهتان مانده و کهنه نباشد. استفاده از نشاسته تازه باعث بیشتر پف کردن زولبیا خواهد شد.
بهترین ماست برای درست کردن زولبیا
بهتر است از ماست پرچرب و کمی ترش در طرز تهیه زولبیا خانگی استفاده کنید. ماست نباید به حدی ترش باشد که روی آن حباب تشکیل شده باشد. اگر از ماست خانگی استفاده کنید بهتر است. در غیر این صورت از ماست پرچرب پاستوریزه استفاده کنید.
دلیل خشک شدن زولبیا
حواستان به مقداری آردی که استفاده میکنید باشد. استفاده بیشتر از آرد، به سفت شدن زولبیا منتهی خواهد شد. همچنین سعی کنید زولبیاها را زیادی نازک و بیش از حد سرخ نکنید.
راهکارهایی برای نچسبیدن زولبیاها به هم
طبیعتا اگر بخواهید زولبیاها را برای مدت طولانیتری نگه دارید، باید آنها را روی هم و در ظرف درب بسته بگذارید. برای این کار، بهتر است بین زولبیاها از یک لایه نایلون استفاده کنید و هر لایه زولبیا را از لایه دیگر جدا کنید. در ضمن، زولبیاها را بلافاصله بعد از بیرون آوردن از شربت زولبیا، روی هم نچینید.
بعد از سرخ کردن زولبیاها، آنها را در شهد گرم بگذارید. اما اگر شهد خیلی داغ باشد باعث نرم شدن زولبیاها میشود و در نهایت هم بعد از گذاشتن روی هم، زولبیاها میچسبند. گرم و ولرم بودن شربت کافی است.
فوت و فنهای نهایی در دستور پخت زولبیا خانگی
- روغن مایع مورد استفاده در طرز تهیه زولبیا خانگی نباید کم باشد. حداقل کف تابه را باید به اندازه ۲ سانتیمتر روغن بریزید و بعد از داغ شدن، زولبیاها را در آن فرم دهید.
- برای زیباتر شدن زولبیاها، به جای اینکه از قالب استفاده کنید و به صورت دورانی در تابه بچرخانید، میتوانید از رینگهای مخصوص زولبیا کمک بگیرید. مواد زولبیا را در آن بریزید و در روغن داغ قرار دهید.
- اگر از قیف استفاده میکنید، سر قیف را به اندازه نیم سانتی متر برش بزنید. اگر زولبیاها خیلی نازک شوند، بعد از سرخ شدن علاوه بر خشک شدن، ظاهر خوبی هم نخواهند داشت.
- استفاده از زعفران دم کرده در طرز تهیه زولبیا خانگی هم رنگ و هم عطر آن را بسیار دلپذیر میکند. پس اصلا آن را از دستور پخت زولبیا حذف نکنید.
- به جای آبلیمو در طرز تهیه زولبیا خانگی میتوانید به اندازه نوک قاشق از جوهر لیمو استفاده کنید.
- روغنی را که برای طرز تهیه بامیه استفاده کنید، برای طرز تهیه زولبیا خانگی استفاده نکنید. استفاده از تخم مرغ در مواد بامیه باعث میشود در روغن حباب ایجاد شود و برای طرز تهیه زولبیا خانگی کارایی خود را از دست خواهد داد. ولی میتوانید از روغنی که زولبیا را در آن درست کردهاید، برای سرخ کردن بامیه را هم استفاده کنید.
- شهدی که برای بامیه استفاده میکنید باید در دمای محیط سرد شده باشد. اما شهد مورد استفاده برای زولبیا باید گرم باشد و بلافاصله زولبیا را بعد از بیرون آوردن از قابلمه در شهد گرم و ولرم قرار دهید. اما یادتان باشد اگر شهد زولبیا خیلی داغ باشد زولبیاها شکرک میزنند.
چرا گاهی زولبیا فرم نمی گیرد؟
در طرز تهیه زولبیا خانگی باید مایه زولبیا غلظت خوبی داشته باشد، اگر زیادی شل باشد باعث پاشیدن زولبیاها در روغن میشود. به این ترتیب زولبیاها فرم نمیگیرند.
هنگام شکل دادن به زولبیاها، سرعت عمل داشته باشید. با این کار تمام بخشهای زولبیا به اندازه کافی زمان برای سرخ شدن دارند و هنگام پخت و سرخ شدن به صورت یکدست درست میشوند.
بیشتر بخوانید:
فال و طالع بینی روزانه|فال حافظ امروز ۲۰ فروردین با تفسیر دقیق
ناشناس
تاریخ : ۲۰ - فروردین - ۱۴۰۱
مرسیعالیبوددردسرشزیادهست