چاپ      کد خبر: 91344
11 مرداد 1401

بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیا در معرض فرسایش و نابودی

کتیبه باستانی کردیر در مجاورت روستای سرمشهد کازرون، که بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیا است، دچار فرسایش جدی شده است.

کتیبه باستانی کردیر در مجاورت روستای سرمشهد در ۸۰ کیلومتری کازرون و در ارتفاع ۳۰ متری از سطح زمین قرار دارد. این کتیبه در دوران ساسانیان و از زبان کردیر، یکی از برجسته ترین موبدان این دوره تاریخی و در زمان پادشاهی بهرام دوم نوشته شده است.

این کتیبه که بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیاست از سال ۱۳۱۸ و در ردیف ۳۳۶ فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده اما پس از گذشت ۸۰ سال از زمان ثبت آن تا کنون اقدام موثری برای حفاظت از آن انجام نشده است.

عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان شهرستان کازرون با بیان اینکه این کتیبه منحصر به فرد است، گفت: مسئولان و نهادهای متولی باید اقدامات ویژه ای را برای افزایش حفاظت های فیزیکی از نقوش برجسته و کتیبه های کازرون داشته باشند و برای آثار ارزشمند و بی نظیری مانند بزرگترین کتیبه خط پهلوی دنیا که پیش از این هم وعده حفاظت از آن داده شده، تلاش کنند.

عباسپور افزود: در منطقه سرمشهد، مدت هاست که اهالی منطقه حساسیت های خوبی در خصوص حفاظت از کتیبه کردیر دارند، بدون شک برای حفاظت اصولی از چنین اثر ارزشمند و بی نظیری باید اقدامات اصولی مانند فنس کشی متناسب با فضا، نورپردازی در شب، استقرار نگهبان دائمی برای کنترل کتیبه کردیر، نقش برجسته بهرام و شهر تاریخی سرمشهد و… را انجام داد.

این فعال میراث فرهنگی افزود: نزدیک به ۸۰سال از زمان ثبت کتیبه پهلوی می گذرد، هنوز هیچ‌گونه اقدام حفاظتی که بتواند ضامن بقای این خطوط باستانی و حفظ این کتیبه ۱۱مترمربعی باشد، صورت نگرفته است.

عباسپور گفت: عمده ترین آسیب هایی که تا به حال به کتیبه کردیر وارد آمده دارای دو عامل اصلی انسانی و فرسایشهای طبیعی است.

وی افزود: کتیبه کردیر به واسطه واقع شدن در موقعیت خاص کوهی که بر آن حجاری شده در معرض مستقیم عوامل فرسایشی از جمله بارش باران، تابش شدید نور خورشید و عوامل دیگری از این دست است از این رو بیشتر در معرض فرسایش است.

عضو شورای مرکزی انجمن هم اندیشان جوان کازرون اظهار کرد: علاوه بر این موارد، محصور نبودن این نقش باعث دسترسی راحت هر بازدید کننده به آن شده به همین واسطه در برخی از قسمتهای این کتیبه، یادگاری‌هایی ثبت شده و به این اثر تاریخی صدماتی جدی وارد آورده از این رو ضروری است اقدامات لازم برای حفظ و نگهداری از این کتیبه ارزشمند انجام شود.”فارس”

برچسب ها:
نظرات خود را برای ما ارسال کنید

ناشناس سه شنبه , ۱۱ مرداد ۱۴۰۱ - ۱۴:۴۷

..به‌مسولین‌بی‌لیاقت‌انشاالله‌خدا‌…..امکان‌باستانی‌خراب‌میکنند

آخرین اخبار