به گزارش آموزش آشپزی اول فارس ،نخود فرنگی یا نخود سبز یک خوراکی شناخته شده از گروه حبوبات است که به راحتی و با قیمت مناسب در تمام بخشهای کشور یافت میشود. از خواص نخود فرنگی میتوان به وجود ویتامین، فیبر و پروتئین بالا در کنار کالری پایین و کلسترول صفر اشاره کرد. نخود فرنگی یک خوراکی خوشمزه و مغذی است که در بسیاری از غذاهای سالم استفاده میشود. متاسفانه بهرغم در دسترس بودن، این خوراکی ارزشمند کمتر در سبدغذایی خانوار ایرانی دیده میشود که ممکن است به دلیل عدم اطلاع عموم مردم از خواص نخود فرنگی باشد.
ارزش غذایی نخود فرنگی
انرژی | ۸۱ کیلوکالری |
کربوهیدرات | ۱۴.۴۵ گرم |
پروتئین | ۵.۴۲ گرم |
چربی کل | ۰.۴ گرم |
کلسترول | ۰ میلی گرم |
فیبر خوراکی | ۵۰۱ گرم |
سالادها یکی از محبوبترین و متنوعترین ترکیبات غذایی در سراسر جهان هستند که بیشتر به عنوان پیش غذا سرو میشوند؛ اما خیلی از آنها به دلیل ترکیباتی که دارند، میتوانند به عنوان غذای اصلی نیز مورد استفاده قرار بگیرند. سالادها از ترکیب سبزیجات مختلف همراه با چاشنیهایی مثل سرکه، سس، نمک، فلفل، آبلیمو، آبغوره و… تشکیل میشوند که معمولاً به صورت سرد سرو میشوند و ممکن است علاوهبر سبزیجات مواد غذایی دیگری مانند تخم مرغ، حبوبات پخته، گوشت، پنیر و… نیز به آنها اضافه شود که در این صورت ارزش غذاییشان بیشتر میشود و میتوان آنها را به عنوان غذای اصلی نیز میل کرد.
سالاد نخود یکی از انواع خوشمزه سالاد هاست که به دلیل داشتن نخود پخته در ترکیباتش سرشار از پروتئین و مواد معدنی است؛ همچنین این سالاد به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، یک وعده غذایی کامل برای ورزشکاران، گیاهخواران و افرادی است که دارای رژیمهای کم کالری هستند.
در ادامه این مطلب طرز تهیه سالاد نخود رنگارنگ و خوشمزه در منزل همراه با دستور تهیه سس خوشمزه ویژه این سالاد تقدیم به شما کاربران گرامی خواهد شد.
مواد لازم برای تهیه سالاد نخود فرنگی
نخود فرنگی: نصف لیوان
نخود آبگوشتی پخته: ۱ لیوان
جعفری خرد شده: نصف لیوان
آبلیموی تازه: ۲ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
مواد لازم برای تهیه سس سالاد
فلفل سبز هالوپینو: ۱ عدد
گوجه فرنگی کوچک: ۱ عدد
ارده: ۲ قاشق غذاخوری
سرکه قرمز: ۲ قاشق غذاخوری
روغن زیتون: ۲ قاشق غذاخوری
نکات مربوط به مواد اولیه سالاد نخود فرنگی
۱ ـ نکات مربوط به نخود فرنگی
نخود سبز یا نخود فرنگی گیاهی از دسته حبوبات است. نخود سبز سرشار از آنتی اکسیدان، فیبر، ویتامین A، C، K، B، منگنز، مس، فسفر، اسید فولیک، پروتئین، منیزیم، آهن و پتاسیم است. این دانه خوراکی پرخاصیت برای جلوگیری از پوکی استخوان، پیشگیری از سرطان معده، بهبود سیستم ایمنی بدن، پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی، تنظیم قند خون، بهبود در بینایی، طراوت پوست و… بسیار مفید است. برای تهیه سالاد نخود اگر به نخود فرنگی تازه دسترسی ندارید، میتوانید از کنسرو نخود فرنگی استفاده کنید.
۲ ـ نکات مربوط به ارده کنجد
ارده محصولی خوشمزه و مقوی است که از آسیاب دانههای کنجد پوست گرفته و تفت داده شده به دست میآید. مرکز تهیه این محصول شهرهای اردکان، خمین، ملایر، دزفول و بهبهان است. ارده دارای کربوهیدرات، پروتئین، چربی، کلسیم، آهن، منیزیم و ویتامینهای گروه A و B است. مرغوبترین ارده، اردهای است که از کنجد ایرانی برشته تهیه شود. ارده مرغوب و تازه عطر و بوی دلنشینی دارد و رنگ آن باید بین کرم روشن یا قهوهای روشن باشد؛ همچنین ارده مرغوب باید غلیظ باشد.
۳ ـ نکات مربوط به روغن زیتون
روغن زیتون به دلیل ارزش غذایی بالایی که دارد، در رژیم غذایی بسیاری از افراد از جایگاه ویژهای برخوردار است. اما از آنجا که قیمت روغن زیتون خالص بالاست، معمولاً در هنگام عرضه در بازار با روغنهای معمولی مخلوط میشود. درنتیجه از کیفیت آن کاسته میشود؛ بنابراین کسانی که به دنبال خرید روغن زیتون هستند، اغلب میپرسند که چطور روغن زیتون اصل را تشخیص بدهیم. البته تشخیص خالص بودن روغن زیتون کار چندان سادهای نیست. با این حال کارشناسان برای تشخیص روغن زیتون اصل سه روش را به شرح ذیل ارائه دادهاند:
۲- روش دوم برای تشخیص روغن زیتون اصل این است که آن را بچشید. اگر ۱ قاشق روغن زیتون را در دهان خود بریزید و در دهان بچرخانید و با استشمام هوا آن را فرو بدهید، باید بعد از چند لحظه در گلوی خود تلخی و تندی شدیدی احساس کنید. به نحوی که گلوی شما بسوزد. در بعضی موارد افراد به دلیل تندی بیش از حد روغن به سرفه میافتند. درست پس از ۱ دقیقه مزه تلخی و تندی از بین میرود و خوشمزه میشود. ضمن اینکه فرد با خوردن این روغن در دهان خود احساس چربی نمیکند. با خوردن روغن زیتون اصل در ابتدای زبان احساس شیرینی و در انتهای آن احساس تلخی و سوزش خواهید داشت.
۳- روش بعدی برای تشخیص روغن زیتون اصل رنگ آن است. رنگ روغن زیتون باید زرد مایل به سبز باشد. البته رنگ روغن زیتون معیار مناسبی برای تعیین کیفیت روغن نیست؛ زیرا بهراحتی میتوان در آن تقلب کرد.
طرز تهیه سالاد نخود
۱ ـ برای شروع کار ابتدا نخود فرنگی، نخود آبگوشتی پخته، جعفری خرد شده، آبلیمو، نمک و فلفل سیاه را داخل یک کاسه مناسب بریزید و خوب با هم مخلوط کنید تا نخودها مزهدار شوند.
۲ ـ گوجه فرنگی را پوره کنید و داخل یک کاسه بریزید؛ سپس فلفل هالوپینو را خرد و به آن اضافه کنید. در مرحله بعد روغن زیتون، سرکه قرمز و ارده را به این ترکیب اضافه کنید و خوب هم بزنید تا سس یکدستی تشکیل شود. حالا سس آماده را داخل سالاد بریزید و همه مواد سالاد را خوب زیر و رو کنید تا کاملا به سس آغشته شود. در این مرحله سالاد نخود خوشمزه و مقوی شما آماده سرو است، نوش جان کنید.
نخود فرنگی دارای خواص و فوائد بی شماری می باشد. ازجمله این خواص:
این گیاه با ارزش سرشار از پروتئین و املاح معدنی بوده و در دسته خوراکی های مغذی جای گرفته است.
استفاده مداوم نخود فرنگی باعث زایمان راحت تر می شود.
به عنوان یک ضد سرطان قوی شناخته شده است و در پیشگیری انواع سرطان ها مانند سرطان پروستات و سرطان پوست موثر می باشد.
در درمان کم خونی و کک و مک تاثیر گذار می باشد.
نخود فرنگی خاصیت انگل زدایی دارد. برای این کار ابتدا نخود را در سرکه بخیسانید، سپس آب آن را ناشتا بنوشید و بعد از آن تا چند ساعت چیزی نخورید. لازم به ذکر است که تنها با یک بار خوردن این محلول اثر ندارد بلکه باید چندین روز متوالی این محلول را نوشید.
برای تقویت دندان ها مفید است و درد دندان را نیز تسکین می دهد و بوی بد دهان را از بین می برد.
مصرف نخود سبز به افرادی که بیماری صرع دارند توصیه می شود. بهتر است آن را به صورت پخته شده مصرف نمایند.
مصرف این محصول برای بالا بردن قوای جنسی در خانم ها تاثیر گذار می باشد.
مصرف نخود فرنگی افرادی که زیاد دچار خون دماغ می شوند، توصیه می شود.