زولبیا یکی از پرطرفدارترین شیرینیها است که اصالت هندی دارد. همراه بودن و سرو زولبیا با بامیه و گوشفیل بسیار رایج است. این شیرینی پرشهد و خوشمزه در ایام ماه رمضان زینتبخش سفرههای افطار است. از جمله مواد لازم زولبیا میتوان به ماست و نشاسته اشاره کرد. درست کردن زولبیا در منزل کار بسیار سادهای است و زولبیای خانگی بسیار خوشمزهتر و سالمتر از زولبیا بازاری است. به دلیل اینکه در منزل با مواد تازه و در روغن سالم و نسوخته و یکبارمصرف درست میشود.
زولبیا یک شیرینی آغشته به شربت است که اصالت آن را تا سال ۱۴۵۰ میلادی در هندوستان پی گیری کرده اند. زولبیا و یار همیشگی آن بامیه که بر سر سفره افطاری ما ایرانیان جایگاه ویژه ای دارد را مربوط به زمان شاه عباس می دانند. این شیرینی در شهر هایی که دسترسی به خرما ممکن نبوده بیشتر تهیه می کردند.
ریشه کلمه زولبیا این شیرینی ترد و جذاب از کلمه زلف یار گرفته شده است که همچون زلف یار از تار های به هم پیچیده تشکیل شده است.
در این مطلب طرز تهیه زولبیا خانگی ساده و آسان را خواهیم داشت. برای آموزش زولبیا ساده در این مطلب آموزش آشپزی اول فارس را همراهی کنید.
زولبیا از چی درست میشه؟
در زیر مواد مورد نیاز برای زولبیا را به شما خواهیم گفت.
نشاسته گل(گندم) | ۱ لیوان |
ماست | ۱ لیوان |
آرد سفید | ۱ قاشق غذاخوری |
بکینگ پودر | نصف قاشق مرباخوری |
زعفران دم کرده غلیظ | ۱ قاشق چایخوری |
آب | ۲ لیوان |
شکر | ۳ لیوان |
جوهر لیمو | نوک قاشق چایخوری |
گلاب | ۱/۴ پیمانه |
زعفران دم کرده غلیظ | به مقدار لازم |
طرز تهیه شربت زولبیا
- برای تهیه زولبیا اول باید شربت اون رو آماده کنیم. برای تهیه شربت اول آب رو داخل ظرفی روی حرارت بالا قرار میدیم تا به جوش بیاد.
- وقتی قل زد، جوهر لیمو رو بهش اضافه میکنیم. با اضافه کردن جوش شیرین آب کف میکنه و جوششی توی آب ایجاد میشه.
- بعد شکر رو داخل آب میریزیم و بدون اینکه هم بزنیم اجازه میدیم دونههای شکر داخل آب حل بشه و شربت شفاف بشه.
- بعد زعفران و گلاب رو اضافه میکنیم و حرارت رو کم میکنیم و اجازه میدیم شربت بجوشه تا به قوام برسه.
- این کار باید با حرارت پایین انجام بشه. اگه حرارت بالا باشه و شربت زود قوام بیاد بعد از خنک شدن شکرک میزنه.
- اجازه بدین به آرومی بجوشه، مدت زمان بسته به قدرت شعله و جنس قابلمه متفاوته. ولی حداقل ۱۵ دقیقه زمان میبره تا به قوام برسه.
- برای چک کردن اینکه به قوام رسیده یا نه چند قطره از شربت رو ما بین دو انگشت تست کنید. اگه حالت چسبنده و غلیظ داشت و شیره کش میاومد یعنی شربت به قوام رسیده.
- اگه شربت به خوبی به قوام نرسه و غلظت نداشته باشه باعث نرم شدن زولبیا میشه و حالت ترد زولبیا رو از بین میبره و اگه شربت بیش از حد قوام اومده باشه باعث شکرک زدن زولبیا میشه.
- وقتی شربت به قوام رسید حرارت رو خاموش کنید و اجازه بدین شربت در فضای محیط خنک بشه. غلظت شربت زولبیا بعد از خنک شدن بیشتر میشه و باید کمی روانتر از عسل باشه.
طرز تهیه زولبیا خانگی با آرد
۱- یک لیوان نشاسته رو داخل ظرفی بریزین و یک لیوان ماست بهش اضافه کنید.
۲- خوب مخلوط کنید تا نشاسته داخل ماست حل بشه و مواد مخلوط بشن.
بعد یک قاشق آرد رو به همراه بکینگ پودر به مایه اضافه کنید و با قاشق کاملا مخلوط کنید تا مواد یکدست بشن.
۳– و در آخر زعفران دم کرده غلیظ رو به مواد اضافه و مخلوط کنید.
۴- غلظت مواد نه باید خیلی سفت باشه و نه خیلی شل، مواد رو از صافی رد کنید تا نا خالصی نداشته باشه که موقع ریختن مایه داخل قیف گیر کنه و روی ظرف رو با سلفون بپوشونید.
حداقل به مدت یک ساعت در فضای محیط استراحت بدین تا حبابهای ریزی روی مایه دیده بشه.
۵- بعد از استراحت مجددا مواد رو با قاشق مخلوط کنید و داخل ظرف سس یا اگه نداشتین داخل قیف یکبار مصرف بریزین.
روغن رو داخل ماهیتابه روی حرارت متوسط قرار بدین تا کاملا داغ بشه و برای تست یک قطره از مواد رو داخل روغن بریزین اگه بلافاصله پف کرد و بالا اومد یعنی روغن آمادست.
۶- مواد رو به صورت دورانی و چرخشی به شکل گرد داخل تابه بریزین، اجازه بدین یک طرف کمی طلایی بشه بعد طرف دیگه رو برگردونین.
۷- و وقتی هر دو طرف طلایی شد(نیازی نیست خیلی تغییر رنگ بده) از روغن خارج کنید و بلافاصله داخل شربت ولرم رو به سردی بندازید.
زولبیا رو یک دفعه داخل شربت فرو ببرین تا یکدست رنگ بگیره و دو رنگ و ابلق نشه.
بعد از چند دقیقه از شربت خارج کنید و داخل صافی بذارین تا شربت اضافیش بریزه و بعد داخل ظرف سرو بچینین و خلال پسته یا گل محمدی و…. تزیین کنید.
۱۲ نکته مهم در طرز تهیه اسان زولبیا
- جایگزین جوهر لیمو در شربت بار ۲ قاشق آبلیموی طبیعی است اما توصیه من به شما استفاده از جوهر لیمو است چون با جوهر لیمو شربت اصلا شکرک نمیزنه.
- اگه دوست دارن زولبیا یا بامیه شما براق باشه میتونید چند دقیقه آخر پخت شربت یک قاشق گلوکز اضافه کنید( گلوکز رو از لوازم قنادی ها تهیه کنید). گلوکز هم باعث براق تر شدن زولبیا میشه هم از شکرک زدن شربت جلوگیری میکنه.
- برای جایگزین گلاب در شربت زولبیا میتونین از چند دانه هل استفاده کنید و بعدا از شربت خارج کنید
- ماست استفاده شده در زولبیا باید نه خیلی سفت باشه و نه خیلی شل در صورت دسترسی میتونین از ماست خانگی ترش استفاده کنید، ماست بهتره تازه نباشه ماست کمی ترش مزه و پر چرب برای زولبیا عالیه (زیادی ترش و کف کرده هم نباشه) در صورتی که به ماست خونگی دسترسی ندارین از ماست پرچرب پاستوریزه استفاده کنید.
- برای زولبیا استفاده از نشاسته با دانههای درشت(نشاسته گل) بهتر از نشاسته پودری است چون نشاسته پودری مخصوص زولبیا نیست و توجه کنید که نشاسته باید تازه باشه چون اگه نشاسته کهنه باشه زولبیا داخل روغن اصلا پف نمیکنه!
- یک قاشق چایخوری زعفران داخل مایه زولبیا قابل حذف است و این زعفران برای خوش رنگ تر شدن زولبیا ها استفاده میشه
- زولبیا رو بهتره به اندازه سرخ کنید زیاد سرخ کردن زولبیا باعث خشک شدن اون و کم سرخ کردن زولبیا باعث نرم شدنش میشه
- غلظت مواد باید مثل تصویر باشه در صورتی که موادتون غلیظ تر بود میتونید یکی دو قاشق آب یا ماست اضافه کنید و در صورتی که موادتون شل بود میتونید خیلی کم آرد اضافه کنید. غلظت مواد باید به حدی باشه که از درون قیف با فشار دست به راحتی داخل روغن شکل بگیره.
- در صورتی که از قیف استفاده میکنید سر قیف رو خیلی نازک برش نزنید چون در این صورت زولبیا ها خیلی خشک و سفت میشن
- زولبیا ها رو داغ داغ روی هم نذارید این کار باعث نرم شدن زولبیا های زیری میشه.
- از روغنی که برای سرخ کردن زولبیا استفاده کردید میتونید برای سرخ کردن بامیه هم استفاده کنید اما از روغن بامیه نمیتونید برای سرخ کردن زولبیا استفاده کنید چون داخل بامیه از تخم مرغ استفاده شده و این امر باعث کف کردن روغن میشه پس اگه تصمیم دارید هم زولبیا و هم بامیه درست کنید بهتره اول زولبیا رو آماده کنید.
- اگه دوست دارید همه زولبیا ها یک اندازه باشه و کناره های زولبیا صاف در بیاد میتونید از رینگ مخصوص زولبیا استفاده کنید رینگ رو داخل روغن قرار بدین و داخل رینگ مواد رو به شکل دورانی بزنید.
طرز تهیه زولبیا با نشاسته ذرت
زولبیا در اصل با نشاسته گل تهیه میشه و اینطوری کیفیت بهتری داره. اما اگه نشاسته گل نداشتین میشه با نشاسته ذرت هم زولبیا درست کرد. اما کیفیت لازم رو نخواهد داشت.
طرز تهیه زولبیا فوری
زولبیا یکی از شیرینی های خیلی خوشمزه و شیرین است، که در ماه مبارک رمضان طرفدار بسیاری دارد. که ما میخواهیم به شما یک روش پخت بسیار آسان این شیرینی خوش مزه را آموزش بدهیم.
نشاسته | ۱ پیمانه |
ماست | نصف پیمانه |
کره | ۱ قاشق مربا خوری روغن جامد |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق مرباخوری |
وانیل | یک چهارم قاشق مرباخوری |
آرد | ۱ قاشق غذاخوری |
بکینگ پودر | نصف قاشق غذاخوری |
- ابتدا در یک ظرف مناسب نشاسته و ماست را با همزن دستی هم میزنیم.
- سپس کره، زعفران، وانیل و آرد اضافه میکنیم و با همزن برقی یا همزن دستی به خوبی مخلوط میکنیم.
- بعد از یک دست شدن مواد بکینگ پودر اضافه میکنیم و دوباره با همزن هم میزنیم، مواد زولبیای ما آماده است. مواد را در قیف میریزیم.
- سپس در یک ماهیتابه مناسب روغن میریزیم و میگذاریم داغ شود.
- بعد در آن از مواد میریزیم و روی حرارت کم میگذاریم تا زولبیای ما پخته شود.
- بعد از پخته شدن زولبیا را طبق ذائقه خود و میزان شیرینی مورد نیاز در شهد قرار میدهیم.
زولبیای ما به همین سرعت آماده شد.
نکات تهیه زولبیا فوری
- اگر مواد زولبیا کمی سفت شد به میزان لازم ماست بریزید و هم بزنید.
- مواد زولبیا نباید خیلی سفت و یا خیلی شل باشد.
- در صورت نبودن کره میتوانید از روغن جامد استفاده کنید.
- در صورت نداشتن قیف میتوانید از ظرف سس استفاده کنید و یا میتوانید در یک پلاستیک مواد را بریزید و سر آن را قیچی کنید.
- در صورتی که بخواهید زولبیای شما خیلی شیرین شود آن را مدت بیشتری در شهد بگذارید ولی اگر تمایل به شیرینی زیاد ندارید زمان کمتری در شهد قرار بدهید.
طرز تهیه زولبیا بدون نشاسته
شیرینی زولبیا بسیار خوشمزه و بسیار محبوب است. شیرینی زولبیا را معمولا با نشاسته و ماست درست میکنند اما در این مقاله میخواهیم به شما طرز تهیه ی بسیار آسان زولبیا بدون نشاسته را آموزش بدهیم.
آب | ۱ پیمانه |
آرد | ۱ پیمانه |
بکینگ پودر | ۱ قاشق غذاخوری |
زعفران دم کرده | ۱ قاشق غذاخوری |
مرحله اول؛ آماده کردن مواد زولبیا
ابتدا در یک ظرف مناسب ۱ پیمانه آرد را الک میکنیم و به آن ۱ قاشق غذاخوری بکینگ پودر اضافه و با همزن دستی مخلوط میکنیم و سپس کم کم ۱ پیمانه آب را به موادمون اضافه (تا مواد ما خیلی شل نشود ) و مخلوط و یک دست میکنیم.
مرحله دوم؛ اضافه کردن زعفران به مواد زولبیا و استراحت دادن به آن
سپس بعد از یک دست شدن موادمون ( آرد، آب، بکینگ پودر) به آن ۱ قاشق غذا خوری زعفران دم کرده اضافه و مخلوط میکنیم، مواد زولبیای ما آماده است، روی آن را میپوشانیم و اجازه میدهیم تا در دمای محیط ۱ ساعت استراحت کند.
مرحله سوم؛ سرخ کردن زولبیا
سپس در یک ماهیتابه مناسب به میزان لازم روغن میریزیم و روی حرار قرار میدهیم تا روغن ما داغ شود، بعد از گذشت ۱ ساعت استراحت مواد زولبیای آماده شده را در یک قیف ریخته و سپس در روغن داغ میریزیم وبا حرارت متوسط اجازه میدهیم زولبیای ما پخته شود و بعد از پخت آن را در شربت بار قرار داده و بعد روی صافی بگذارید تا شربت اضافه خارج شود.
زولبیای بدون نشاسته ما آماده است امیدوارم از این آموزش استفاده لازم را برده باشید.
نکات زولبیای بدون نشاسته
- برای پخت زولبیا حتما روغن شما باید داغ باشد.
- در زمان پخت حتما حرارت شما ملایم باشد.
- برای درست کردن خمیر آب را کم کم اضافه کنید تا مواد شما خراب نشود.
- اگر در زمان درست کردن خمیر، خمیر شما شل شد به آن کمی آرد اضافه کنید و اگر سفت شد به آن کمی آب اضافه کنید.
قوام مواد شما باید متوسط باشد نه شل و نه سفت.
اشکالات رایج در پخت زولبیا
با اشکالات رایجی که در پختن زولبیا به وجود میآید در زیر آشنا شوید و جواب آنها را بگیرید.
چرا زولبیا خیلی سفت و خشک شده؟
- زولبیا رو خیلی نازک زدین
- زولبیا رو زیادی سرخ کردین
- خیلی آرد استفاده کردین
چرا زولبیا نرم شده؟
- شربت زولبیا به اندازه کافی قوام نداشته
- موقع انداختن زولبیا داخل شربت، شربت داغ بوده
- زولبیا ها رو بلافاصله روی هم چیدین
- زولبیا ها رو داخل ظرف در بسته گذاشتین
چرا زولبیا داخل روغن شکل نمیگیرد و پهن میشود و خط خطی نمیشود؟
- روغن داغ نیست
- مایه زولبیا شل هست
- روغن کمه
چرا زولبیا داخل روغن متلاشی میشود؟
- روغن خیلی داغ شده
- مایه زولبیا شل هست
- شکل دادن زولبیا رو سریع انجام نمیدین (حرکت دورانی)
امیدواریم از مطلب طرز تهیه زولبیا خانگی خوشتون اومده باشه.
نظرتان را برای ما بنویسید تا منتشر کنیم
نظرات