خیار یا به فارسی افغانستان بادرنگ گیاهی از خانوادهٔ کدوییان است. خیار ساقهای بالارونده دارد که میوهها از آن آویزان میشوند .این ساقه نیز به عنوان گیاه خوراکی استفاده میشود. خیار در واقع نوعی سبزی است.
به گزارش اول فارس ، ساقههای گیاه خیار حالت رونده دارد و دور هر تکیهگاهی میپیچد. همچنین خیار میتواند به صورت هیدروپونیک بدون ریشه در زمین رشد کند و اگر تکیه گاه نداشته باشد در سطح زمین پیچ بخورد. خیار برگهای بزرگی دارد و میتواند روی دیگر میوهها سایه بیاندازد. خیار معمولاً استوانه شکل است و میتواند تا ۶۰ سانتیمتر در طول و ۱۰ سانتیمتر در قطر رشد کند.
از دیدگاه گیاهشناسی، خیار یک سَته است به عبارت دیگر میوه ای است که بخش بیرونی آن سخت است و در درون هیج تقسیمبندی ندارد. اما مانند گوجه فرنگی و کدو، در آمادهسازی و خوراک با آن مانند ترهبار برخورد میشود. برپایهٔ جدول بالا ۹۵ درصد خیار آب است.
شما براحتی می توانید در خانه یا آپارنما مثل شکل زیر کاشت خیار را انجام دهید.
یک گلدان مناسب برای کاشت خیار انتحاب نمایید (تقریبا قطر ۲۵ سانتی متر داشته باشد). حتما دقیت داشته باشید که عمق گلدان هم برای کاشت باید مناسب باشد چون خیار حتی در گونه های با خوشه ی کوتاه، نیاز به فضای زیادی برای رشد دارد. شما همچنین می توانید گلدان خیار را از جایی آویزان کنید تا فضای کمتری بگیرد.
انتخاب گلدانی مناسب و پر کردن آن با خاک برگ، کمپوست و خاک باغچه است. کف گلدان را مقدار سنگ ریزه بریزد تا گلدان زهکش خوبی داشته باشد.
گلدان مناسب برای کاشت خیار گلدانی است که قطر و ارتفاع آن حداقل ۳۰ سانتی متر باشد.
۱-منتظر بمانید تا خاک برای کاشت خیار گرم شود.
خیارها به درجه حرارت سرد، بسیار حساس هستند سرمازدگی آنها را از بین می برد.
- بطور کلی، بسته به منطقه ای که در آن زندگی می کنید و زمانی که آب و هوا شروع به گرم شدن می کند، خیار ها را در اردیبهشت یا فروردین ماه بکارید. یک روش دیگر برای تعیین زمان کاشت خیار، در نظر گرفتن تاریخ آخرین یخبندان است. برای اطمینان بیشتر، حداقل دو هفته پس ازتاریخ آخرین یخبندان، صبر کنید.
- دمای خاک حداقل باید ۶۵ درجه فارنهایت (۱۸ درجه سانتیگراد) باشد. توجه داشته باشید که دمای خاک می تواند کمی سردتر از دمای هوا باشد.
- نور خورشید، به عنوان منبع تغذیه و تکمیل فرایند فتوسنتز برای کاشت خیار مهم است. (فتوسنتز فرآیندی است که در آن گیاهان سبز در برابر نور خورشید و با استفاده از دی اکسید کربن هوا و همچنین آب ، گلوکز میسازند و اکسیژن آزاد میکنند)
- نور خورشید به منظور تنظیم دما نیز مهم است. تابش مداوم نور خورشید، به منظور گرم ماندن خاک برای جوانه زنی بذر، ضروری است.
۳-حذف علف های هرز. قبل از کاشت خیار
علف های هرز باغ را بیرون بکشید. زیرا علف های هرز، مواد مغذی مهم و محدود را از گیاه می گیرد.
- علف های هرز را با ریشه هایشان، با دست بیرون بکشید. اگر ریشه یک علف هرز را در خاک باقی بگذارید، به احتمال زیاد، علف های هرز مجدداً رشد می کنند.
- از علف کش ها، دوری کنید. علف کش های شیمیایی و ارگانیک بطور مساوی، خاک را برای رشد گیاهان دچار مشکل می کنند.
۴-کود دادن به خاک. قبل از کاشت خیار، کود گرانوله را در سر تا سر خاک پخش کنید. (کود گرانوله، کودی ارگانیک می باشد که از بقایای پوسیده شده دام و طیور تولید شده است. این کود دارای خصوصیات یک کود کامل آلی از نظر عناصر غذایی می باشد)
- قبل از افزودن کود یا هر چیز دیگر به خاک، از یک بیلچه یا چنگک کوچک برای نرم کردن خاک، استفاده کنید. با نرم کردن خاک می توان مواد افزودنی را به طور کامل با خاک مخلوط و شرایط ایده آل برای کاشت خیار را فراهم کنید.
- کمپوست غنی یا کودهای پوسیده، بهترین کودهای طبیعی برای کاشت خیار هستند. آنها را در عمق ۲ اینچ (حدود ۵ سانتیمتر) با خاک مخلوط و به تدریج آنها را تا عمق ۶ تا ۸ اینچ (۲۰ تا ۲۴ سانتیمتر) ترکیب کنید.
- اگر از یک کود معدنی (غیر ارگانیک) استفاده کردید، یک نوع کود گرانوله انتخاب کنید و طبق دستورالعمل آن را به خاک اضافه کنید
بهترین گونه ی خیار را انتخاب کنید. بطور کلی، گونه های vine و bush موجودهستند. گونه ی اول رایج تر است، ولی اگر فضای محدودی برای کاشت داشتید، گونه ی دوم مناسبتر است. گونه های slicing یا pickling نیز موجود هستند. اگر بلافاصله پس از برداشت تصمیم به مصرف خیاردارید، باید گونه ی slicing را انتخاب و اگر قصد مصرف درزمان دیگری دارید، گونه ی pickle (نوعی خیار برای درست کردن خیارشور و ترشی) را بکارید.
- گونه ی Vine slicing عبارتند از: burpless, marketmore 76 و straight 8
- گونه ی Bush slicing شاملbush crop, fanfare, and salad bush می باشد.
- گونه ی Pickling عبارتند از bush pickle و کارولینا
- اگر می خواهید زودتر از فصل، خیار را برداشت کنید از روش نشاء گیری (غیرمستقیم) استفاده کنید، که البته این روش نیاز به اطلاعات، دقت و مراقبت زیاد دارد. (کاشت غیر مستقیم یا نشاء: گیاه کوچکی است که قسمتی از دوره رشد خود را در محیطی با نور و دمای کنترل شده می گذراند و پس از مساعد شدن آب و هوا به زمین اصلی منتقل می شود)
- جوانه ها را در داخل گلدان های کوچک روی سطوح گرم و یا در مقابل نور قرار دهید. جوانه ها باید حدود ۴ هفته قبل از نشاء کاری آماده شوند.
- هنگام انتقال نشاء های گیاه خیار، کل بوته ی خیار را به همراه خاک منتقل کنید. خاک از ریشه های حساس خیار محافظت می کند در غیر این صورت ریشه از بین رفته و گیاه احتمالاً زنده نخواهد ماند.
۶-خاک را خیس و مرطوب کنید. اگر خاک خشک بود، قبل از اضافه کردن بذرها، خاک را آبیاری کنید.
- رطوبت فراوان، برای تمام مراحل رشد گیاه، حیاتی است. مرطوب کردن خاک قبل از کاشت بذر، خطر شسته شدن بذرها در اثر شدت نیروی آب را کاهش می دهد.
- اگر خاک کاملاً خشک شده بود حدود ۱ اینچ (۲ سانتی متر) آب با استفاده از شلنگ یا آبپاش، به خاک اضافه کنید.
- فاصله ها چه در کاشت بذر چه در کاشت نشاء، باید بین ۱۸ تا ۳۶ اینچ (۴۵ تا ۹۰ سانتیمتر) باشد. توجه داشته باشید که میزان فاصله در گونه ی bush می تواند کمتر از انواع vine ، باشد.
- بذرها را با فاصله ی ۶ تا ۱۰ اینچ (۱۵ تا ۲۵ سانتیمتر) از هم بکارید و وقتی گیاهان به اندازه ی ۴ سانتیمتر (۱۰ سانتیمتر) بلند شدند، عمل تنُک کردن و حذف بوته های اضافه را انجام دهید. بعد از تنک کردن فاصله ها باید ۱۸ اینچ (۴۵ سانتیمتر) شده باشد.
- خیار ممکن است به صورت افقی نیز رشد کند، اما رشد خیار به صورت عمودی موجب افزایش جریان هوا و نور خورشید می شود، بنابراین عملکرد کلی را افزایش می دهد.
- می توان از داربست، ستون های چوبی، فنس (توری های فلزی) و یا تقریباً هر ساختار عمودی دیگر استفاده کرد.
- خیار گونه ی vines را بر روی داربست ها بگذارید. همانطور که گیاهان بزرگتر می شوند، برگ ها را به آرامی روی داربست ها هدایت کنید.
۶-آبیاری به طور منظم. خیارها به رطوبت فراوان در کل چرخه زندگی، نیاز دارند.
- آبیاری عمقی، حداقل یک بار در هفته با استفاده از یک شلنگ یا آبپاش ضروری است. حداقل ۱ اینچ (۲ سانتیمتر) آب در هر دفعه لازم می باشد.
- به همین ترتیب، یک سیستم آبیاری قطره ای برای تنظیم جریان مداوم آب، راه اندازی کنید، زمانی که شاخ و برگ ها خشک هستند، این شیوه مفید بوده، که در این صورت خطر بیماری های قارچی نیز کم می شود.
- رطوبت مناسب هنگامی که خیار شروع به رشد می کند، بسیار مهم است.
- اگر از کود گرانوله هنگام آماده سازی خاک، استفاده نکردید، باید هر دو هفته یک بار از کود مایع استفاده کنید. از کودهای غیرآلی روی برگ های گیاهان یا میوه ها استفاده نکنید.
- اگر قبل از کاشت خیار ، کود دادید، هنگامی که ریشه های رونده ظاهر و گل ها شکوفه می کنند، دوباره باید کود بدهید. اگر کود آلی استفاده کردید، بهتر است کود کمپوست یا کودهای پوسیده بکار ببرید.
- اگر برگ ها زرد شدند، نیاز به کود نیتروژن زیاد می باشد.
- توجه داشته باشید، نباید گیاهان را بیش از حد کود دهید زیرا باعث کوچک ماندن میوه ها و کاهش عملکرد می شود.
- آفات رایج عبارتند از:
- سوسک خیار
- مگس سفید
- شته
- کنه ی عنکبوتی
- بیماری های رایج خیار عبارتند از:
- پژمردگی باکتریایی
- ویروس موزاییک
- آنتراکنوز
- سفیدک داخلی
- سفیدک یا کپک پودری
- موزاییک
- بیماری اسکب
نظرات