برای تمیز کردن ماهیتابه یا قابلمه سوخته و تـَه گرفته، هیچوقت با وسایل فلزی به جان آنها نیفتید زیرا نتیجه کار خرابی ماهیتابه و قابلمه شما حاصل میشود.
پاک کردن تابه ها و قابلمه های سوخته یکی از مشکلات کارهای هر خانم خانه داری است. شما به آسانی با این روش ها می توانید قابلمه و تابه های خود را تمیز کنید.
تمیز کردن قابلمه سوخته با توجه به کم یا زیاد بودن مقدار سوختگی و جنس قابلمه به روشهای مختلفی میتواند انجام شود.اگر از قابلمههای خود به درستی نگهداری کنید، میتوانند مدت زیادی عمر کرده و برای چند سال مفید باشند. تمیز کردن غذاهای سوخته از قابلمه یکی از مهمترین موارد نگهداری از وسایل آشپزی است، بنابراین مهم است که بدانید چگونه و چه مدت آنها را خیس کنید و با چه روشی سوختگیها را از بین ببرید.
۶ روش کاربردی برای تمیز کردن قابلمه سوخته
۱. تمیز کردن قابلمه سوخته با سرکه و جوش شیرین
تمیز کردن قابلمه سوخته با سرکه و جوش شیرین راه حل بهتر و جامعتری نسبت به استفاده از مایع ظرفشویی و آب است. اما از این روش باید با احتیاط بیشتری برای تمیز کردن قابلمه گرانیتی و تمیز کردن قابلمه چدنی و تمیز کردن برنز استفاده کرد. برای تمیز کردن قابلمه به این روش مراحل زیر را دنبال کنید:
۱-ابتدا قابلمه را با آب پر کنید طوری که همه قسمتهای سوخته را پر کند.
۲- سرکه یک ماده اسیدی است که باعث میشود به راحتی بتوانید سوختگیهای قابلمه را تمیز کنید. یک فنجان (۲۴۰ میلی لیتر) سرکه سفید را داخل ظرف بریزید و با قاشق آنها را با هم مخلوط کنید.
۳- در این مرحله از تمیز کردن قابلمه سوخته آن را بر روی اجاق قرار دهید و زیر آن را روشن کنید، شعله را روی درجه متوسط یا بالا تنظیم کنید. توجه کنید که درب ظرف را نباید بر روی قابلمه بگذارید. صبر کنید تا سرکه شروع به جوشیدن کند، در این لحظه خواهید دید که قابلمه کمکم تمیز میشود. پس از چند دقیقه شعله را خاموش کرده و قابلمه را به یک محل خنک منتقل کنید.
۴-هنگامی که جوش شیرین با سرکه داغ مخلوط شود به یک محصول تمیز کننده فوق العاده قوی برای تمیز کردن قابلمه سوخته تبدیل میشود. حدود ۲ قاشق غذاخوری (۳۰ میلی لیتر) جوش شیرین را به محلول اضافه کنید، سعی کنید آن را روی مناطق سوخته شده بپاشید. اجازه بدهید جوش شیرین به مدت ۳۰ دقیقه روی آن بماند، این کار باعث میشود قابلمه خنک شده و جوش شیرین در آن نفوذ کند.
توجه داشته باشید که هنگام افزودن جوش شیرین به سرکه برای تمیز کردن قابلمه سوخته ممکن است همانند نوشانبه به میزان قابل توجهی گاز تولید کند. برای جلوگیری از سر ریز شدن گاز جوش شیرین در قابلمههای کوچکتر، بهتر است قبل از اضافه کردن جوش شیرین به قابلمه به میزان ½ و ¾ سرکه روی آن بریزید.
۵-بعد از ۳۰ دقیقه، قابلمه را با انتهای خمیدگی اسکاج تمیز کنید. روی لکههایی که هنوز هم از روی آن نمیروند می توانید حدود ۵ قاشق غذاخوری (۷.۴ میلی لیتر) جوش شیرین بپاشید و دوباره آنها را بشویید. در صورت لزوم میتوانید فرآیند جوشیدن سرکه را تکرار کنید.
۲.تمیز کردن قابلمه سوخته با نوشابه
زمانی که قابلمه هنوز داغ است، نوشابه را داخل آن ریخته و بگذارید کف ظرف را بپوشاند پس از آن قابلمه را بشویید. ترکیب شدن مواد غذایی سوخته با کربنات نوشابه، باعث نرم شدن سوختگی میشود. شما میتوانید به جای نوشابه از آب گازدار نیز استفاده کنید.
۳. تمیز کردن قابلمه سوخته با آب و مایع ظرفشویی
۱-در این روش از تمیز کردن قابلمه سوخته اول از همه اجازه دهید تا ماهیتابه خنک شود، با استفاده از یک وسیله چوبی یا پلاستیکی محتویات درونش را خالی کنید، اگر همچنان گرم بود، از دستگیرهها و حولههای آشپزخانه برای نگه داشتن آن استفاده کنید و اطمینان حاصل کنید که از ابزار غیرفلزی استفاده میکنید؛ ابزار فلزی باعث خراشیده شدن سطح تفلون میشود و گاهی اوقات حتی کامل باعث از بین رفتن و پاک شدنش میشود.
۲-زمانی که ماهیتابه خنک شد و محتویات درونش را خالی کردید، آن را داخل سینک بگذارید. شیر آب داغ را باز کنید و اجازه دهید که آب داغ به داخل ماهیتابه بریزد و به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در این حالت بماند.
۳-در این مرحله از تمیز کردن قابلمه سوخته از اسفنج، حوله کاغذی یا برس پلاستیکی استفاده کنید، تا ماهیتابه را بشویید.
۴-چند قطره از مایع ظرفشویی را برای شستن سطح ماهیتابه بر روی آن بچکانید. مطمئن شوید که تمام نواحی ماهیتابه که شامل داخل و خارج و همچنین دستهها و لولاهای ماهیتابه میشوند را تمیز میکنید. حالا صابون و مایع ظرف شویی باقی مانده را درست آبکشی کنید. هرگز از پدهای سابنده برای تمیز کردن ماهیتابه تفلون استفاده نکنید، به این دلیل که مواد ساینده پوشش نچسب ماهیتابه را از بین می برد یا به آن آسیب می رساند.
۵-زمانی که ماهیتابه به حد ممکن تمیز شد، مقداری سرکه و آب را داخل آن بریزید؛ معمولا ماهیتابه را تا نصفه با آب پر می کنید و سپس نصف پیمانه سرکه را به آن اضافه می کنید.
۶-حالا برای تمیز کردن قابلمه سوخته ماهیتابه را روی گاز بگذارید و ترکیب آب و سرکه را بجوشانید. اجازه دهید برای مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه بجوشد. با داغ شدن این ترکیب، ذرات غذا و روغن باقی مانده در ماهیتابه به سطح آب می آیند.
۷-پس از خیساندن، با استفاده از انتهای خمیدگی اسکاج کنید میتوانید مواد غذایی سوخته را پاک کنید. اگر چه لازم نیست اما در صورت تمایل میتوانید آب موجود در قابلمه را تخلیه کنید. اگر مقداری از مواد غذایی هنوز در قابلمه وجود دارد و پاک نمیشود میتوانید فرایند خیساندن را تکرار کنید.
۴.تمیز کردن قابلمه سوخته با لیمو
در این روش، دو یا سه عدد لیمو را که به چهار قسمت تقسیم شدهاند به مدت ۵ تا ۱۰ دقیقه در مقدار کمی آب بجوشانید، سپس آب و لیموها را خالی کرده و قابلمه را بشویید. در این روش اسید لیموها برای نرم کردن سوختگیها کافی بوده و در آخر تنها لازم است که شما کمی سوختگیها را تمیز کنید؛ البته حتی شاید به تلاش شما هم احتیاجی نباشد.
۵. تمیز کردن قابلمه سوخته آلومینیومی
فرقی نمیکند قابلمه روحی باشد یا آلومینیومی؛ به هر حال امکان سوختن غذا و ماندن لکههای ناشی از سوختگی وجود دارد. لکههایی که با قویترین مواد شوینده نیز پاک نمیشود.
۱-برای تمیز کردن قابلمه سوخته آلومینیومی به جوش شیرین نیاز خواهید داشت. برای تمیز کردن قابلمه سوخته آلومینیومی با جوش شیرین، بهصورت سخاوتمندانه روی ظرف آلومینیومی، جوش شیرین بپاشید و تمام سطح آن را با این ماده پاک کننده قوی بپوشانید. اجازه دهید جوش شیرین برای دقایقی روی ظرف بماند، در این فاصله شما باید محلول جادویی را درست کنید.
۲-یک فنجان آب گرم را با یک سوم فنجان سرکه سفید مخلوط کرده و آن را درون ظرف آلومینیومی سوخته بریزید. در اینجا شاهد واکنش جوش شیرین و سرکه خواهید بود. اجازه دهید محلول درون ظرف آلومینیومی باقی بماند. بعد از گذشت چند دقیقه با یک برس به خوبی سطح ظرف را تمیز کنید. این فرایند برای تمیز کردن قابلمه روحی سیاه شده نیز اثر میکند.
۶. تمیز کردن قابلمه سوخته با نمک و سیب زمینی
۱-این روش تمیز کردن قابلمه سوخته برای سوختگیهای کم به کار میرود. کف تابه یا قابلمه سوخته خود مقداری نمک بریزید و سپس با یک سیب زمینی خام روی آن بکشید. بعد آن را با آب بشویید و با دستمال کاغذی خشک کنید.
۲-سپس مقدار کمی روغن در ظرف بریزید و با دستمال کاغذی آن را در همه جای ظرف پخش کنید. در نهایت، تابه یا قابلمه را روی اجاق گاز با حرارت کم به مدت ۳۰ دقیقه قرار دهید و اجازه دهید روغن در ظرف غوطه ور شده و در آن رسوخ کند. بعد آن را از روی اجاق برداشته و کاملا تمیز کنید.
نکاتی برای جلوگیری از سیاه شدن قابلمه
این نکات برای تمیز ماندن ظروف به خصوص برای تمیز کردن ظروف مسی و تمیز کردن ظروف برنجی بسیار کارساز است.
- هنگام پختن حبوبات داخل قابلمه چند قطره سرکه یا آبلیمو به آن اضافه میکنیم. با این عمل هم ظرف سفید می ماند و هم طعم حبوبات بهتر میشود.
- اگر ظروفی از جنس روی دارید و به دلیل جوشیدن آب یا آبپز کردن مواد غذایی ظروف شما سیاه شدهاند کافی است مقداری آب، نمک و آبلیمو داخل آنها بریزید و آنها را بجوشانید. سپس ظروف را با مایع بشویید تا دوباره سفید شوند.
نظرات