نوشیدن قهوه در اول صبح می تواند انرژی کافی برای ادامه روز را به شما بدهد و شما را سرحال تر کند.این روزها می توان گفت در بیشتر خانه ها وسایل تهیه قهوه پیدا می شود و کمتر کسی برای مصرف قهوه به بیرون می رود.اما نکاتی وجود دارد که در آماده سازی قهوه در خانه به شما کمک می کند قهوه با کیفیت تری درست کنید با ما همراه باشید تا این نکات را با یکدیگر بررسی کنیم.
۱-دانههای تازهی قهوه بخرید
یقینا بهترین طعم قهوه زمانی حاصل میشود که حداکثر چند روز از بو دادن دانههای قهوه گذشته باشد. خرید قهوهی بو دادهی تازه یا حتی بو دادن آن در منزل توسط خودتان، بهترین راه برای حصول اطمینان از تازگی قهوه است. در خرید قهوه از سوپرمارکتها یا هایپر مارکتهایی که دانههای قهوه را در ظرف بدون درب نگهداری میکنند، محتاط باشید. اکسیژن و نور شدید مخربترین عوامل برای عطر و طعم دانههای بو دادهی قهوه هستند و باعث ایجاد مزهی تندی در قهوه میشوند. بنابراین موقع خرید به شرایط نگهداری قهوه هم دقت کنید.
دانههای قهوه که توسط قهوه فروشیها بو داده میشوند و سپس در کیسههای محکم و در حالت خلأ بستهبندی میشوند، عموما گزینهی بهتری برای خرید قهوه هستند.
۲-قهوهی با کیفیت بخرید
اگر قهوههای ارزان و بستهبندی شده موجود در بازار را نادیده بگیریم و فراتر از مارکهای تجاری قدم بگذاریم متوجه این حقیقت میشویم که هر کشور و هر منطقه، قهوهی مخصوص به خود با کیفیت منحصربهفردش را دارد که هر کدام قیمت متفاوتی دارند.
در بازار دو نوع دانهی قهوه اصلی وجود دارد؛ عربیکا و روبوستا.
دانههای قهوهی عربیکا در حجم گستردهتری تولید میشوند، طیف طعم وسیعتری دارند و به طور کلی بهعنوان قهوهای خوب شناخته میشوند. اگر قصد خرید دانهی قهوه عربیکا را داشتید مطمئن شوید که نوع خالص و ۱۰۰ درصد آن را تهیه میکنید.اگر خرید قهوهی عربیکا با بودجه شما متناسب نیست، به جای آن میتوانید قهوهی روبوستا تهیه کنید. این قهوه به نسبت ارزانتر بوده و با کافئین بالا و طعم بسیار تلخش شناخته میشود. در حقیقت برخی از افراد قهوهی روبوستا را بهعنوان قهوهای «ناخوشایند» میشناسند. اگر قیمت قهوه روبوستا هم با بودجه شما تناسبی نداشت و برایتان گران بود، مارکهای بسیار متنوع و ارزانتری در فروشگاههای قهوهفروشی موجود هستند که میتوانید بر اساس سلیقه و بودجهتان، نوع مناسب آن را برای تهیهی قهوه در خانه انتخاب کنید.
۳-دانههای قهوه را تازه نگه دارید
دانههای قهوه را همیشه در یک ظرف در دار که هوا امکان ورود به آن را ندارد، نگهداری کنید. ظروف شیشهای در دار و ظروف سرامیکی در دار که در قسمت در آنها واشر پلاستیکی وجود دارد، گزینهی مناسبی هستند. قهوه را هیچ گاه در یخچال قرار ندهید. دانههای بو دادهی قهوه بافتی متخلخل دارند و به سرعت رطوبت و بوی مواد غذایی داخل یخچال را به خود جذب میکنند.
دربارهی فریز کردن قهوه هم چیزهایی که گفته شد صدق میکند و هرگز نباید قهوه را فریز کنید؛ بهخصوص قهوههای بو داده. بهترین شیوه استفاده و نگهداری از قهوه این است که قهوهی لازم برای مصرف ۵ تا ۷ روزتان را برشته و آسیاب کنید و آن را در ظرفی در دار و در دمای اتاق نگهداری کنید.
۴-آب و تناسب قهوه با آن
فراموش نکنید آب تاثیر چشمگیری روی نتیجه نهایی شما دارد. ممکن است فکر کنید نمیتوانید آن را کنترل کنید اما با استفاده از آب های معدنی و آب دستگاه تصفیه این امر میسر خواهد بود. علاوه بر آن دمای آب نیز روی نتیجه نهایی تاثیر گذار است. دمای آب باید بین ۹۳ تا ۹۵ درجه سانتیگراد باشد. برای دستگاه های اسپرسو ساز نیز از آب سرد استفاده نمایید.
مقدار آب در تهیه قهوه تاثیر گذار است. بهتر است تناسب ۱ قاشق غذاخوری قهوه و یک فنجان آب را همیشه برقرار نگه دارید تا نه قهوه بی رمق باشد نه خیلی تلخ.
۵-قهوهها را خودتان آسیاب کنید
کارشناسان می گویند قهوه ۳۰ دقیقه پس از آسیاب شدن شروع به از دست دادن عطر و طعم خود میکند. پس بهترین حالت برای استفاده از قهوه این است که آن را درست قبل از دم کردن، آسیاب کنید.
سایز آسیاب شدن و مدت زمان آسیاب شدن هم از اهمیت زیادی برخوردار است.اگر قهوه را خیلی درشت آسیاب کنید نتیجهاش یک قهوه کم طعم و ضعیف میشود. در مقابل اگر قهوه را خیلی ریز آسیاب کنید، طعم قهوه موقع دم کشیدن تلخ میشود. برای دستگاههای قهوه ساز مناسبترین شکل، قهوهی آسیاب شده متوسط است.
این کار را میتوانید با یک دستگاه آسیاب خانگی انجام دهید، اما به شرطی که زمان لازم برای استخراج سایز دلخواهتان را بدانید و دانهها را زیادی آسیاب نکنید.
۶-آب
آبی که برای دم کردن قهوه به کار میبرید در کیفیت نهایی بسیار اهمیت دارد. اگر مزه آب شیر را دوست ندارید از آب معدنی یا آب فیلتر شده استفاده کنید. آبهای شهری میتوانند مزه قهوه را بد کنند. دستکم بگذارید چند ثانیه آب شیر برود و بعد قوری را پر کنید. یادتان باشد برای دم کردن قهوه بهتر است از آب سرد استفاده کرد. همچنین آب مقطر، آب مناسبی برای قهوه نیست.
۷-از استفاده از فیلترهای بیکیفیت خودداری کنید
بنا به گفتهی کارشناسان، استفاده از فیلترهای کاغذی کم کیفیت برای تهیهی قهوه منجر به تولید قهوهای بیکیفیت میشود. بهترین نوع فیلترهای کاغذی برای تهیه قهوه، «فیلترهای سفید شده با اکسیژن» و «فیلترهای فاقد دیوکسین» هستند. این مدل فیلترها، بخاطر عطر و طعم خوبی که در قهوه ایجاد میکنند معروف هستند. فیلترهای کم کیفیت باعث عبور ذرات ریز قهوه و ایجاد رسوب میشوند که کیفیت تهیهی قهوه را به طرز محسوسی پایین میآورند.
۸-در مصرف قهوه صرفهجویی نکنید
معیار استاندارد برای تهیهی قهوهی مناسب، ۲ قاشق غذاخوری پودر قهوه به ازای هر لیوان است یا حدود ۳ قاشق غذاخوری برای یک لیوان بزرگ. استفاده از روشهایی مثل قهوهی کمتر و آب داغتر و مدت زمان دم کشی بیشتر برای استحصال قهوه بیشتر از میزان پودر استفاده شده، فقط باعث ایجاد نوشیدنیهایی تلختر میشود.
۹-موقع تهیهی قهوه مراقب حرارت باشید
آب بیش از حد گرم موجب آزاد شدن ترکیباتی در قهوه میشود که طعم تلخی به نوشیدنی شما میدهند. دمای مناسب آب برای تهیهی قهوه بین ۹۰ تا ۹۳ درجهی سانتیگراد است، یعنی ۴۰ تا ۴۵ ثانیه قبل از اینکه آب به جوش بیاید. اکثر قهوهسازها به طور خودکار دمای آب را روی همین میزان تنظیم میکنند. در ضمن بخاطر داشته باشید که وقتی قهوه دم کشید و آماده شد، فقط برای مدت زمان کمی طعم و عطر خوب خود را حفظ میکند. گرم کردن مجدد قهوه و نگهداشتن قهوه در گرمکن قهوهساز، هر دو موجب از بین رفتن عطر و طعم قهوه و تلخ شدن آن میشوند.
۱۰-پس از تهیه قهوه
قهوه آماده شده را در یک ماگ یا فنجانِ از پیشْ گرم شده بریزید. قهوهی تازهدرستشده اگر همان زمان نوشیده نشود، مزه اولیهاش را از دست میدهد؛ پس بهتر است به اندازه درست کنید و بلافاصله بنوشید. اگر میخواهید برای مدت کمی قهوه را نگه دارید، آن را روی حرارتی حدود ۸۰ درجه گرم نگه دارید. متاسفانه مزه قهوه دمشده که در قوری با دستگاههای برقی گرم نگه داشته میشوند خیلی سریع پخته و تلخ میشود که غالبا قابل استفاده هم نخواهد بود. حداکثر زمان برای نگه داشتن قهوه دمشده ۴۵ دقیقه است. پس از آن٬ انتظار قهوه خوشطعم و بو را نداشته باشید. این را هم یادتان باشد که هرگز قهوه را دوباره گرم نکنید؛ یکی دیگر دم کنید.
۱۱- وسایل تهیهی قهوه را تمیز نگه دارید
برای از بین بردن تجمع روغن، هر چند هفته یکبار ظروف استفاده شده برای تهیهی قهوه و آسیاب خود را تمیزکنید. علاوه بر این با یک محلول قوی آب و سرکه مخزن و لولههای دستگاه قهوهساز خود را تمیز کنید تا رسوبات معدنی پاک شوند. انجام این کارها به افزایش کیفیت طعم و عطر قهوه شما کمک شایانی میکند.
نظرات