کمبود آهن در بدن یکی از عوامل اصلی کم خونی است.کم خونی را در برخی مواقع می توان با مصرف غذایی که سرشار از آهن هستند درمان کرد.در ادامه این مطلب با ما همراه باشید تا شما را با مواد غدایی که برای درمان کم خونی مناسب هستند معذفی کنیم.
مهم ترین علائم کم خونی
برای پیشگیری از علائم کمخونی، میتوان از داروهایی که به تولید گلبولهای قرمز در خون کمک میکنند، استفاده نمود؛ با این حال بهترین راه، استفاده از مواد غذایی طبیعی برای رساندن انواع ویتامینهای مهم و مواد معدنی یعنی ویتامین b۱۲ و اسید فولیک و آهن به بدن است تا بهطور طبیعی خونسازی انجام شده و فقر آهن از بین برود و علت کم خونی درمان شود. به همین دلیل میخواهیم در غفاری دایت بهترین صبحانه برای کم خونی آشنا کنیم؛ در نتیجه انواع غذای مضر برای کم خونی، بهترین غذا برای کم خونی و معجون برای کم خونی را معرفی میکنیم؛ پس تا پایان این مطلب با ما همراه باشید.
- سرگیجه
- سردرد های روزمره
- احساس ضعف و خستگی در طول روز
- رنگ پریدن پوست
- دمای پایین کل بدن
- حساس سرما در دست ها و پاها
مواد غذایی برای درمان سریع کم خونی
سبزیجات برگ دار
برای درمان کم خونی چه بخوریم؟ سبزیجات برگدار منابع خوبی از آهن می باشند که به درمان سریع کم خونی شدید تاحدودی کمک خواهند کرد. اگر در رژیم غذایی، به مقدار کافی اسید فولیک وجود نداشته باشد نوعی از کم خونی به اسم «کم خونی فولیک اسید» در فرد رخ می دهد. مرکبات، حبوبات و غلات جز مواد غذایی محسوب می شوند که می تواند به حد مناسبی برای دریافت فولیک اسید در برنامه غذایی مؤثر باشد. از بعضی سبزیجات مثل اسفناج علاوه بر این که حاوی مقادیر بسیار زیادی از فولیک اسید است دارای اگزالات هم می باشند که در رقابت با آهن است و می تواند تأثیر آهن را در بدن کاهش دهد.
برخلاف اگزالات، ویتأمین سی باعث می شود تا آهن بهتر جذب بدن شود. مرکباتی مثل فلفل دلمه ای، توت فرنگی و لیمو ترش جزء منابعی هستند که باعث جذب بهتر آهن در خون می شود.
گوشت، ماهی و جگر؛ دشمن کم خونی
گوشت و مرغ بر خلاف سبزیجات که آهن غیرهمی دارند، سرشار از آهن همی هستند که با مصرف آنها میتوان کم خونی را در معمول درمان کرد. مصرف چند مرتبه در هفته آهن همی در گوشت به دلیل جذب بهتر در بدن، به مبتلایان کم خونی برای جبران کمبود آهن بدن کمک میکند. همچنین مصرف ماهی و غذاهای دریایی نیز به دلیل منبع خوبی از آهن همی، در درمان کم خونی شدید در بانوان تاثیر بسیاری دارد.
در کنار مصرف گوشت، میتوان از جگر که یک منبع عالی از آهن و فولات برای درمان بیماری کم خونی در بارداری است، استفاده کرد. همچنین شما میتوانید به جای مصرف جگر برای جبران کمبود فولات و ویتامین B۱۲، با مشورت پزشک خود، از قرص روفولیک مکس استفاده کنید.
میوه؛ مغذیترین مواد خوراکی در درمان کم خونی
یکی از بهترین راههای درمان کم خونی با رژیم غذایی مناسب، مصرف میوه است. از میوههای مغذی برای جبران کمبود هموگلوبین خون، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- پرتقال
- لیمو ترش
- انار
- لیموشیرین
- موز
- آلو
- انجیر
همچنین برای کسانی که میخواهند آهن و خونرسانی بدنشان به حالت نرمال و تعادل برسد فقط کافی است روزانه یک سیب میل کنند. میوهها به دلیل داشتن ویتامین C به خون کمک میکنند تا مقدار بسیاری آهن را جذب کرده و بیماری کمخونی درمان شود. همچنین مصرف مکملهای غذایی همچون آیرون ویتامین سی نیز مانند این میوهها عمل کرده و کمبود آهن و ویتامین C در بدن را جبران خواهد کرد. البته ناگفته نماند که برای مصرف هر دارو و مکملی باید تحت نظر پزشک و مطابق تجویز ایشان عمل کنیم.
حبوبات
حبوبات هم جزء مواد غذایی شگفت انگیز برای درمان کم خونی مخصوصا در افراد گیاهخوار هستند:
- لوبیا قرمز
- سویا
- لوبیا چشم بلبلی
- لوبیا چیتی
- نخود
- لوبیا سیاه
- لوبیا لیما (لوبیا عروس)
- آجیل
به طور کلی مغز ها نقش بسیار مهمی در تأمین نیاز بدن به انواع مواد معدنی و نظیر آهن و فولیک اسید را بر عهده دارند.
آجیل و دانه، مناسب درمان کم خونی شدید
آجیلهایی که قند ساده دارند، برای خونرسانی بسیار مفید هستند. بهعنوان مثال ۱۴۲ گرم پسته که بهترین آجیل برای کم خونی است، ۶.۱ درصد از آهن موردنیاز روزانه یک فرد را تامین میکند. سایر آجیلها مانند گردو، فندوق، بادام زمینی، دانه کدو تنبل، دانه آفتابگردان و بادام هندی نیز در کمبود جبران خون و آهن بدن بسیار موثر هستند.
اغلب دانهها و آجیلهای ذکر شده همانند قرصهای آیرون پلاس سرشار از آهن، ویتامین B۶، آنتیاکسیدان و پتاسیم هستند که سبب افزایش سطح هموگلوبین خون خواهند شد. همچنین گردو با داشتن اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ تاثیر چشمگیری در بهبود بیماری کم خونی خواهد داشت.
کنجد
کنجد یکی از مغذیترین دانههای گیاهی است که فواید بینظیر آن سبب شده تا در طب سنتی کاربرد زیادی داشته باشد. یکی از مهمترین فواید کنجد، تأثیرات مثبت آن بر روی کاهش کم خونی است. کنجد از نظر ارزش غذایی در جایگاه بسیار بالایی قرار دارد و یک گیاه سرشار از آهن محسوب میشود. آهن موجود در این دانه گیاهی علاوه بر کاهش کم خونی سبب میشود تا احساس خستگی در شخص هم از بین برود. کنجد یک منبع غنی از روی و کلسیم هم محسوب میشود.
میزان کلسیم موجود در کنجد به اندازهای است که به افرادی که شیر دوست ندارند پیشنهاد میشود تا کلسیم مورد نیاز بدن را از طریق مصرف منظم کنجد تأمین کنند. در نتیجه کنجد مواد مغذی بسیار زیادی داشته که در مجموع سبب درمان کم خونی میشود. اگر قصد دارید تا برای درمان کم خونی از کنجد استفاده کنید به این نکته توجه داشته باشید که مواد مغذی موجود در دانههای کنجد تنها در صورتی جذب خون میشوند که دانههای کنجد را به صورت آسیاب شده مصرف کنید یا اینکه دانههای کنجد را در دهان خود به درستی جویده و سپس قورت بدهید. زمان مناسب برای مصرف کنجد هم محدودیت خاصی نداشته میتوانید آن را به عنوان میان وعده در طول روز مصرف کنید.
خرما
خرما یک منبع غنی پتاسیم است و بسیاری دیگر از مواد مغذی مورد نیاز بدن نیز در این میوه پر خاصیت وجود دارد. جالب است بدانید افرادی که ناشتا خرما مصرف میکنند در مقایسه با دیگر افراد کمتر در معرض رنگ پریدگی قرار دارند و درصد بروز کم خونی در این افراد بسیار کمتر است. با مصرف منظم خرما میتوانید بدنی سالمتر داشته باشید و همچنین میتوانید از شیرینی خرما به جای قندهای مصنوعی استفاده کنید، که یک پیشنهاد فوقالعاده برای افراد مبتلا به دیابت است. مصرف خرما نیاز بدن به آهن را تأمین میکند. آهن هم یک ماده مغذی مورد نیاز برای تولید هموگلوبین در بدن است.
هموگلوبین را هم میتوان بخش اصلی تشکیلدهنده گلبولهای قرمز خون دانست. در نتیجه تأثیر مصرف خرما بر روی تولید هموگلوبین سبب شده تا از این میوه به عنوان یک میوه خون ساز یاد شود. به منظور درمان کم خونی شدید روزانه ۳ تا ۵ عدد خرما مصرف کنید. با مصرف این میزان خرما آهن، اسید فولیک و ویتأمینهای مورد نیاز بدن نظیر ویتأمین C و. . تأمین میشود. مصرف خرما هیچ محدودیت سنی نداشته کودکان و بزرگسالان میتوانند از این میوه پر خاصیت بهرهمند بشوند. مصرف روزانه خرما انرژی بدن را هم افزایش میدهد.
اسفناج
یکی از بهترین پاسخهایی که میتوان به این سؤال که برای کمبود آهن چه بخوریم؟ داد، اسفناج است. اسفناج گیاهی گلدار و یک ساله است که برگ و ساقه بسیار لطیفی دارد. اسفناج یک منبع بسیار غنی از مواد مغذی نظیر گرانتین، کاروئیدهای لوتئین و آهن محسوب میشود. کاروئیدهای موجود در اسفناج تأثیر زیادی در از بین بردن رادیکالهای آزاد دارند، از این رو سلامت بدن را تضمین میکنند. بیشتر گیاهان دارای فیبر هستند و فیبر موجود در گیاهان علاوه بر ایجاد احساس سیری برای مدت بیشتر، بر روی تقویت سیستم گوارشی افراد هم نقش مثبتی دارد.
در این خصوص جالب است بدانید میزان فیبر موجود در اسفناج در مقایسه با دیگر سبزیجات در حدود دو برابر بیشتر است و این موضوع اسفناج را به یک منبع بسیار غنی برای تأمین فیبر تبدیل کرده است. برای درمان کم خونی میتوانید از اسفناج استفاده کنید. برای افزودن اسفناج به برنامه رژیم غذایی روزانه بهتر است به این نکته توجه داشته باشید که سبزیجات طریقه تهیه خاص خود را دارند و به منظور طبخ و آمادهسازی سبزیجات بهتر است از روشهایی استفاده کنید که مواد مغذی موجود در سبزیجات را حفظ کنند. می توانید با چند نوع غذای رژیمی با اسفناج آشنا شوید.
مویز
در ادامه پاسخ به این سؤال که برای درمان کم خونی چه بخوریم؟ بهتر است به مویز هم اشاره کنیم. مویز یک منبع بسیار غنی از آهن محسوب میشود. آهن موجود در مویز سبب افزایش تولید هموگلوبین و در نهایت افزایش خونسازی در بدن میشود. میزان آهن موجود در هر دانه مویز به اندازهای است که تنها خوردن چند عدد مویز به صورت روزانه کافی است تا نیاز روزانه بدن به آهن تأمین شود. علاوه بر آهن مویز دارای ترکیبات مغذی دیگری نظیر فیبر هم است. فیبر موجود در مویز سبب شده تا مصرف منظم مویز در درمان یبوست تأثیرگذار باشد.
در مجموع مویز مزایای بسیار زیادی دارد که از دیگر مزایای آن میتوان به تقویت حافظه، تقویت قوای جنسی مردان و. . اشاره کرد. برای افزودن مویز به برنامه غذایی روزانه میتوانید آن را به عنوان میان وعده یا تنقلاتی که در طول روز استفاده میکنید به برنامه غذایی روزانه خود بیفزایید. در خصوص نحوه مصرف مویز هم لازم به توضیح است که ناشتا مصرف ۲۱ عدد مویز سرخ سبب پیشگیری از ابتلا به بسیاری از بیماریهای مختلف شده و از این رو در حفظ سلامت بدن بسیار تأثیرگذار است.
چای ترش
چای ترش یکی از انواع چای بوده که از آن تحت عنوان چای قرمز نیز یاد میشود و این نام هم به دلیل رنگ این نوع چای است. به طور کلی چای دارای انواع مختلفی هست که هر یک از این انواع خواص و ویژگیهای خاص خود را دارند و به این ترتیب خواص و مزایا انواع چای با یکدیگر تفاوتهایی دارد. چای ترش را میتوان یکی از پر خاصیتترین انوع چای دانست که از جمله مزایای آن میتوان به تأثیرگذاری آن بر روی کاهش میزان کلسترول بد موجود در خون اشاره کرد، که این خاصیت به دلیل وجود آنتی اکسیدان در این نوع چای است.
مصرف منظم چای ترش تا حد زیادی احتمال ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی را هم کاهش میدهد. تأثیرگذاری چای ترش بر روی کاهش میزان استرس و اضطراب هم از دیگر مزایای مصرف منظم این چای خوش عطر و خوش طعم محسوب میشود. در خصوص چای ترش و درمان کم خونی هم لازم به توضیح است که چای ترش منبع غنی از آهن بوده و از این رو برای درمان کم خونی مورد استفاده قرار میگیرد.
چای دارچین
در ادامه پاسخ به این سؤال که برای کمبود آهن چه بخوریم؟ بهتر است به ادویههای پر خاصیت نظیر دارچین هم اشاره کنیم. چوب دارچین عطر و طعم بینظیری دارد و رایحه خوشآیند آن سبب شده تا از آسیاب شده چوب دارچین به عنوان یک ادویه معطر استفاده شود. مصرف دارچین سبب میشود تا میزان آهن موجود در بدن افزایش پیدا کرده و در نتیجه آن تولید هموگلوبین خون هم بیشتر شود. افزایش هموگلوبین هم به معنای خونسازی بیشتر و درمان کم خونی است. به منظور استفاده از خواص دارچین برای درمان کم خونی میتوانید این ادویه پر کاربرد را به صورت دمنوش تهیه کرده و سپس میل کنید.
درمان کم خونی تنها یکی از مزایای دمنوش دارچین است. دیگر خواص و مزایای دمنوش دارچین هم عبارت است از: مؤثر بر روی کنترل قند خون در افراد مبتلا به دیابت، متعادل نگه داشتن سطح کلسترول خون، درمان عفونت، تقویت حافظه، ضد التهاب، تقویت و افزایش بهداشت دهان و دندان و…. امادهسازی دمنوش دارچین هم بسیار آسان است و همانند دیگر دمنوشها برای آمادهسازی به یک فنجان آب جوش ومقداری چوب دارچین نیاز دارید.
دمنوش گل محمدی
گل محمدی یکی از شناخته شدهترین گلها در کشور ما است و استفاده از آن به شکلهای مختلف رواج زیادی دارد. گل محمدی دارای خواص دارویی بینظیری است و یکی از مهمترین دلیل استفاده زیاد از این گل خواص بینظیر آن است که به این واسطه در طب سنتی برای درمان بسیاری از بیماریها مورد استفاده قرار میگیرد. روشهای استفاده از گل محمدی بسیار متنوع است. میتوانید از گل برگهای این گل یا اسانس آن استفاده کنید. تهیه دمنوش گل محمدی هم بسیار آسان است.
مصرف روزانه دمنوش گل محمدی تأثیرات زیادی بر روی افزایش خونسازی و در نتیجه آن کاهش کم خونی دارد. تأثیرات گل محمدی بر روی افزایش خونسازی هم به دلیل وجود سطح بالایی از آهن در این گل است. از دیگر خواص بینظیر گل محمدی هم میتوان به تأثیرات آن به عنوان یک آرامش بخش طبیعی اشاره کرد. گل محمدی حافظه را تقویت کرده و برای درمان سر درد و چشم درد هم مورد استفاده قرار میگیرد. به منظور درمان زخم و مشکلات پوستی هم میتوانید گل محمدی را به صورت ضماد در آورده و ضماد آن را در محل مورد نظر قرار بدهید.
نظرات