ایران یکی از بزرگترین تولیدکنندهها و صادرکنندههای زعفران به سراسر دنیا است. بعد از چیدن گلهای زعفران نوبت به خشک کردن زعفران می رسد، شیوه خشک کردن زعفران اهمیت بسیاری دارد تا سه شاخص اصل رنگ، طعم و بو حفظ گردد. در ادامه این بخش چند شیوه خشک کردن زعفران، طرز تهیه زعفران خشک و راههای خشک کردن زعفران را توضیح می دهیم.
۱-خشک کردن زعفران در خانه
خشک کردن زعفران در خانه، خشک کردن زعفران درآفتاب، روش سنتی برای خشک کردن گلبرگ زعفران همواره برای مخاطبان سوال است، برای خشک زعفران با روش سنتی به شیوه زیر عمل کنید:
- با رعایت بهداشت کلاله زعفران را از گلبرگ زعفران آن جدا کنید.
- زعفرانها را در داخل سبدی با منافذ ریز و بسته بریزید.
- روی سبد زعفران ها را با دستمال کاغذی یا پارچه تمیز بپوشانید.
- سبدها را زیر تابش مستقیم آفتاب نگذارید زیرا گرمای زیاد موجب کپک زدن زعفران خواهد شد.
زعفران در هوای آزاد چند روزه خشک می شود؟
خشک کردن زعفران در هوای آزاد بین چهار الی هفت روز طول می کشد.این شیوه سنتی از نظر عموم بهترین روش خشک کردن زعفران محسوب می شود.
۲-روش خشک کردن زعفران با مایکروویو
خشکاندن زعفران با ماکروفر دستورالعملی همچون روش قبلی خواهد داشت. با این تفاوت که شما می توانید این روش را بدون صرف هزینه های کلان برای خرید آون صنعتی پیش بگیرید. از مهم ترین مزایای این دو روش می توان به صرف انرژی و زمان کمتر با حفظ کامل خاصیت زعفران و جلوگیری از وجود هرگونه آلودگی بر روی زعفران ها اشاره داشت.
۳-خشک کردن زعفران روی بخاری
انواع زعفران را می توانید در منزل و روی بخاری به روش زیر خشک کنید:
- بخاری را روی کمترین شعله خود قرار دهید.
- روی بخاری را با کاغذ A4 و یا پارچه تمیز بپوشانید.
- کلالههای زعفران را روی کاغذ A4 و یا پارچه تمیز بریزید و اجچازه دهید خشک شوند.
۴-خشک کن برقی خانگی
اگر در منزل از خشک کن های میوه و سبزی استفاده می کنید، احتمالاً ایده خشک کردن گیاه زعفران نیز به فکرتان رسیده باشد.باید بگوییم این روش یکی از بهترین راه خشک کردن گل زعفران به شمار می رود.این دستگاه ها با داشتن ترموستات و رطوبت سنج مانع سوختن یا کپک زدن زعفران می شوند. در نتیجه شما می توانید با حداقل دور ریز زعفران مواجه شوید. خشک کن های برقی علاوه بر صرفه اقتصادی، در زمان شما نیز صرفه جویی می کنند.
۵-خشک کردن زعفران به روش اسپانیایی
یکی از شیوه های مناسب برای خشک کردن زعفران در منزل، شیوه خشک کردن اسپانیایی زعفران است که راحت و کمهزینه بوده و باید یک دستگاه خشک کردن خانگی بسازید! برای خشک کردن زعفران به روش اسپانیایی، شما به الک یا آبکش، یک منبع حرارتی، پنکه سقفی یا پنکه ایستاده نیاز دارید. برای خشک کردن زعفران به روش اسپانیایی:
- یک چهارپایه با چندطبقه تهیه نمایید، طبقات چارپایه باید حدود ۲۰ سانتیمتر با یکدیگر فاصله داشته باشد. حداکثر ۵ تا ۷ طبقه مناسب برای ساخت چهارپایه میباشد.
- چهارپایه در فاصله مناسبی با منبع حرارتی یا بخاری قرار دهید.
- زعفرانهای پاک شد ه را در الک یا آبکش پخش کنید.
- الک یا سبد را روی طبقات چهارپایه روبروی منبع حرارتی با حرارت۶۰ تا ۶۵ درجه قرار دهید.
- پنکه را روی دور کند در فاصله نسبتاً زیادی نسبت به بخاری قرار دهید.
- به ظرف حاوی زعفران دست نزنید و جابهجایی نداشته باشید تا ۱۵ – ۲۰ دقیقه از زمان گذاشتن ظرف روبهروی منبع حرارتی بگذرد.
- پس از ۱۵ یا ۲۰ دقیقه سپری شدن زعفرانهای توری اول را به توری دوم منتقل کنید و ۱۵ تا ۲۰ دقیقه اجازه دهید زعفرانها در توری دوم روبهروی منبع حرارتی قرار بگیرد.
- ۳ تا ۴ مرتبه جابهجا کردن زعفران را تکرار کنید.
۶-خشک کردن انجمادی
شما با به کارگیری این روش به زعفرانی نارنجی رنگ دست خواهید یافت. البته این به معنای از دست دادن خواص زعفران نیست. در مرحله اول زعفران را در دمای -۱۸ الی -۲۲ به مدت ۲۰ ساعت قرار داده و سپس همزمان با افزایش دما، مقداری فشار به زعفران ها وارد می کنیم، این شرایط باید در حدود ۲۰ ساعت ادامه دار باشد.
نظرات