در ادامه با ما همراه باشید تا با خطرات مصرف تن ماهی بدون گرم کردن آن آشنا شوید.
عوارض گرم نکردن تن ماهی چیست؟
سموم بوتولینوم یا توکسین بوتولینوم ناشی از برخی باکتریهای گوناگون به نام Clostridium botulinum است. این باکتریها در شرایط بدون هوا و با دماهای مناسب میتوانند تولید شوند و در برخی موارد میتوانند در کنسروهای ماهی حضور داشته باشند. مصرف مواد غذایی آلوده به سموم بوتولینوم میتواند منجر به ابتلا به بوتولیسم شود که یک بیماری خطرناک است.
البته باید توجه داشت که علائم و عوارض بوتولیسم ممکن است با شدت متفاوتی در افراد نمایان شوند و ممکن است مدتزمان آنها هم متغیر باشد. در صورت گرمنکردن تن ماهی، عوارض این سموم را میتوان در موارد زیر خلاصه کرد:
ضعف عضلانی
علت اصلی ضعف عضلانی در بوتولیسم، اثر سموم بوتولینوم بر سیستم عصبی است. سموم بوتولینوم عملکرد عصبهای حرکتی را مختل میکنند و باعث ضعف و کاهش قدرت عضلات میشوند. ضعف عضلانی که یکی از عوارض گرم نکردن تن ماهی است، از صورت و دهان شروع میشود و به سایر عضلات بدن، از جمله عضلات گردن، شانهها و اعضای دیگر، گسترش مییابد.
مشکلات تنفسی
در صورت تأثیر سموم بوتولینوم بر عضلات تنفسی، کاملاً مشخص است که مشکلات تنفسی به وجود میآید. ضعف عضلانی در ناحیه سینه میتواند باعث مشکل در تنفس و در موارد شدیدتر، باعث ایجاد مشکلات جدی تنفسی مانند تنگی نفس بسیار جدی شود؛ در چنین شرایطی، ممکن است نیاز به مراقبت پزشکی فوری داشته باشد.
اختلالات گوارشی
سم بوتولینوم موجود در تن ماهی میتواند تأثیراتی منفی روی سیستم گوارشی داشته باشد. افراد ممکن است عوارض گرم نکردن تن ماهی را با علائمی مانند تهوع، استفراغ، اسهال یا یبوست تجربه کنند. این عوارض ممکن است به علت تأثیر بوتولینوم بر عضلات صاف گوارشی و تغییرات در فعالیت گوارشی رخ دهد.
بیحسی و اختلالات عصبی
مصرف سموم بوتولینوم در تن ماهی، در صورت گرمنکردن آن، ممکن است منجر به بیحسی و کاهش حس بینایی و سرگیجه شود. همچنین باید به این نکته توجه داشته باشید که این دسته از اختلالات ممکن است بهصورت موقت یا دائمی باشند و بستگی به شدت تأثیر بوتولینوم بر سیستم عصبی دارد.
روش فهمیدن خرابی کنسرو تن ماهی
در هنگام خرید تن ماهی حتما به تاریخ تولید و انقضای آن توجه نموده و از مصرف کنسرو تن ماهی تاریخ مصرف گذشته جدا بپرهیزید. پس از توجه به تاریخ انقضای تن ماهی قبل از مصرف باید بیست دقیقه آن را بجوشانید.در صورتی که ماهی تن موجود در کنسرو طعم، رنگ و بوی طبیعی نداشته باشد از مصرف آن خودداری نمایید.
زنگ زدگی و نشتی در کنسرو از نشان های خرابی آن است و قوطی تن ماهی باید کاملا سالم، بدون زنگ زدگی و نشتی باشد. اگر قوطی تن ماهی دارای نشتی یا زنگ زدگی باشد قطعا خراب بوده و نباید از آن استفاده شود.
محل نگهداری از کنسرو نیز امری بسیار مهم است. اگر کنسرو ماهی در جاهای تاریک و خشک مثل کابینت نگهداری شود دچار آسیب نمی گردد. اما نگهداری آن در محیط های مرطوبی مانند یخچال می تواند منجر به زنگ زدگی و خراب شدن کنسرو گردد.
درمان خانگی مسمومیت با سم تن ماهی
در بیشتر مسمومیت های غذایی بعد از آرام شدن معده، می توان با مصرف کردن مایعات فراوان و غذاهای سفتی مثل موز، سیب زمینی آب پز شده، کته و ماست و… مشکل را در منزل درمان نمود. اما در مورد مسمومیت تن ماهی درمان های خانگی مفید نخواهند بود. بیمار مبتلا به بوتولیسم حتما باید بلافاصله به پزشک مراجعه کرده و با گرفتن دارو درمان شود.
از دادن نوشیدنی هایی مانند شیر و کافئین به بیمار باید جدا خودداری گردد. زیرا به بد تر شدن حال بیمار منجر می گردد. اقدامی که می تواند برای بیمار مفید باشد این است که اگر بیمار هنوز توانایی دارد و دچار فلج اعضا نشده است، بیمار را وادار به استفراغ کنید. استفراغ باقی مانده تن ماهی موجود در معده را خارج می کند.
توجه نمایید که بیماری که به مسمومیت با سم تن ماهی دار شده احتمالا دچار عارضه های تنفسی خواهد شد. بنابراین تا رسیدن پزشک، لباس هایش را سبک کرده و او را در معرض هوای تازه قرار دهید. در نهایت با اورژانس تماس حاصل نموده بیمار را به نزدیک ترین مرکز پزشکی منتقل نمایید.
نظرات