ترشی انداختن یا ترشی گذاشتن یک رسم قدیمی در سرتاسر دنیاست. ترشی ها به عنوان چاشنی هایی هیجان انگیز و پرطرفدار، جایگاه ویژه ای در لیست غذاها و دسرهای کشورهای حوزه خاورمیانه دارند. این که این روزها چغاله بادام را به راحتی می توان در بازار تهیه کرد و فصل چغاله است. در بخش آشپزی اول فارس جدیدترین دستورات آشپزی را بخوانید و طرز تهیه ترشی چغاله بادام یا چاقاله بادام را مطالعه کنید.
یکی از بهترین راه های نگهداری از انواع میوه ها و تره بار، ترشی انداختن یا ترشی گذاشتن آن هاست. در این پروسه، مواد در محلول آب یا سرکه یا مخلوطی از هر دو و در محفظه بسته نگه داشته می شوند. تا برای مدت زمان طولانی و در فصولی که امکان دسترسی به این مواد به صورت تازه وجود ندارد، بتوان آن ها را استفاده کرد. استفاده از سبزی های معطر، سیر، فلفل و … هم در تهیه ترشی متداول است.
فواید بادام سبز یا چغاله برای سلامتی بدن
۱- بادام سبز (به ویژه پوست آن) حاوی مقدار زیادی فلاونوئید یا بیوفلاونوئید است. فلاونوئید قدرت آنتی اکسیدان ها را در بدن افزایش می دهند. در نتیجه، از بیماری های قلبی عروقی کشنده، مانند حمله قلبی جلوگیری می کند.
۲- تعداد کمی از مواد غذایی مانند بادام سبز قادر به مبارزه با «کلسترول مضر» هستند. اگر چغاله بادام را به طور مرتب می خورید، می توانید به راحتی سطح کلسترول خود را تحت کنترل قرار دهید.
۳- میزان فسفر موجود در بادام سبز برای دندان ها و استخوان های ما بسیار مفید است. چغاله با تقویت دندان ها و لثه می تواند از سلامت دهان و دندان مراقبت کند. در عین حال چاقاله بادام کارایی سیستم اسکلتی ما را نیز به طرز چشمگیری بهبود می بخشد.
۴- بعد از هر وعده غذایی، سطح گلوکز (قند) در جریان خون ما افزایش می یابد. این مسئله به هیچ وجه برای سلامتی ما خبر خوبی نیست. چغاله بادام می تواند با تقویت ترشح هورمون انسولین و تنظیم سطح قند خون، در مقابله با این شرایط به ما کمک کند.
۵. بادام سبز مملو از آنتی اکسیدان است و می تواند سموم را از بدن ما دفع و فعالیت های سیستم ایمنی بدن ما را تقویت کند. از این رو، با مصرف آن می توان از برخی بیماری ها و عفونت ها جلوگیری کرد.
۶. وقتی نوبت به حفظ تعادل pH بدن می رسد، بادام سبز به عنوان یک درمان طبیعی عالی عمل می کند. گاهی اوقات، کل سیستم ما به دلیل ترشح اسید معده و روده، اسیدی می شود. بادام سبز یک پروتئین قلیایی است. به همین دلیل می تواند به ما در قلیایی و از بیماری ها و اختلالاتی مانند پوکی استخوان، از دست دادن انرژی، ایمنی ضعیف، افزایش وزن و غیره کمک کند. دلیلش هم این است که بدن ما همیشه تمایل به قلیایی ماندن دارد.
۷- بادام سبز پر از مواد مغذی ضروری است که سیستم عصبی را تقویت می کند.
اگر می خواهید لاغر شوید چغاله بادام بخورید
۸- اگر با کاهش وزن دست و پنجه نرم می کنید، بادام سبز می تواند کمک بزرگی به شما کند. چغاله حاوی چربی های سالم است. چغاله کمک می کند چربی اضافی را دفع کند و لاغر بمانیم.
۹- بادام سبز حاوی فیبرهای زیادی است. این فیبرها برای بهبود و تسریع روند هضم و درمان یبوست مزمن ضروری است. این درمان یبوست به خصوص در دوران بارداری بسیار مفید است. اما در مصرف آن نباید زیاده روی شود.
۱۰-ویتامین E مهم ترین عامل آنتی اکسیدانی موجود در این آجیل ها است. ویتامین E می تواند با از بین بردن تمام رادیکال های آزاد و همچنین سایر مواد سمی جمع شده در اثر آلودگی، بدن ما را به طور کامل پاک کند. نتیجه آن نیز پوستی صاف و شفاف با درخشش طبیعی خواهد بود.
مضرات چغاله بادام برای بدن
- طبع چغاله بادام سرد است و برای افراد گرم مزاج مناسب است.
- به خاطر طبع سرد چغاله زیاده روی در مصرف آن باعث دل درد و اسهال به خصوص برای افراد سرد مزاج می شود.
- برای از بین بردن سردی چغاله بادام از گرمی و مسهل های آن مثل عسل یا زنجبیل استفاده کنید.
- زیاده روی در مصرف چغاله بادام در دوران بارداری باعث اسهال و دل درد و نفخ می شود.
- مصرف چغاله بادام در دوران شیردهی توسط مادر باعث نفخ و دل درد شیرخوار می شود.
طرز تهیه ترشی چغاله بادام
قبل از هر چیز بهتر است به این نکته دقت کنید که در طرز تهیه ترشی چغاله بادام، بهتر است از بادام هایی استفاده کنید که اندازه کوچکی داشته یا ترد و نازک باشند.
اگر اندازه چغاله ها بزرگ است و کمی سفت شده اند، بهتر است آن را کمی بجوشانید. البته اگر مدت زمان طولانی تری را به رسیدن ترشی اختصاص دهید هم چغاله ها در نهایت ترد می شوند. در مورد چغاله های درشت تر، بهترین کار این است که آن ها به قطعات کوچک تر خرد کنید.
ما ۲ روش را برای ترشی انداختن چغاله بادام به شما یاد می دهیم. بر اساس سلیقه، مواد در دسترس و اندازه چغاله هایتان، یکی از آن ها را انتخاب کنید.
روش اول
مواد لازم
چغاله بادام: ۵۰۰ گرم
آب: ۲ لیوان
سرکه: ۱ لیوان
زردچوبه: ۱/۲ قاشق چای خوری
سیر: ۳ حبه
فلفل هالاپینو یا فلفل کاین: ۲ یا ۳ عدد
نعنا، گشنیز و ترخون: به میزان دلخواه
مرحله اول
بعد از اینکه چغاله ها را تمیز کرده و شاخ و برگ آن ها را جدا کردید، آن ها را در مقداری آب نمک بخیسانید. پرزهای چغاله ها را حد ممکن بگیرید. رنگ سبز اصلی چغاله بادام باعث زیبایی بیشتر ترشی خواهد شد. بعد از شستن آن ها را آبکش کنید و روی دستمال بریزید و خشک کنید. سعی کنید طوری آن ها را خشک کنید که اصلا آب و رطوبتی در چغاله ها باقی نماند. می توانید به مدت یک شب تا صبح آن ها روی در دمای محیط بگذارید تا از خشک شدن آن ها اطمینان حاصل کنید.
مرحله دوم
آب، سرکه و نمک را در یک قابلمه بریزید و روی حرارت قرار دهید. اجازه دهید مواد داخل قابلمه جوش بیایند. زردچوبه را در همین مرحله و وقتی در حال جوشیدن است، اضافه کنید تا در آخر ته نشین نشود.
اگر چغاله ها درشت و سفت هستند و نمی خواهید آن ها را خرد کنید، بهتر است آن ها کمی بجوشانید. در حدی که یک جوش بخورد. زیادی آن ها را نجوشانید تا خیلی هم نرم نشوند و بعد از رسیدن، وا نروند. اجازه دهید مخلوط آب و سرکه و نمک، سرد شود و از دما بیفتد.
مرحله سوم
شیشه ای را که قرار است در آن ترشی چغاله درست کنید، تمیز بشویید و خشک کنید. هیچ رطوبتی نباید در شیشه وجود داشته باشد تا ترشی کپک نزند. حبه های سیر را پوست بگیرید و با فلفل و چغاله ها در شیشه بریزید.
برگ های نعنا و ترخون و گشنیز را روی آن ها بگذارید. می توانید از سبزی خشک هم استفاده کنید. آب و سرکه داخل قابلمه را به شیشه اضافه کنید تا جایی که کاملا روی چغاله ها را بپوشاند.
در ظرف را کاملا ببندید و هیچ منفذی در آن نباید وجود داشته باشد. حدود ۲ هفته بعد، ترشی چغاله بادام را در دمای یخچال قرار دهید و در کنار غذاها سرو کنید.
روش دوم
مواد لازم
چغاله بادام: ۵۰۰ گرم
نمک: به میزان دلخواه
سرکه: در حدی که روی چغاله ها را بپوشاند.
مرحله اول
در این روش، چغاله ها را بشویید و پرز آن ها را تمیز کنید. سپس آبکش کنید و اجازه دهید آب آن ها کاملا گرفته و خشک شوند. ۸ تا ۱۰ ساعت، چغاله ها را در دمای محیط قرار دهید. زیر آن ها را پارچه نخی بگذارید.
مرحله دوم
چغاله ها را در شیشه تمیز و خشک بریزید. نمک و سرکه را با هم مخلوط کنید تا حدی که کاملا با هم حل شوند. سرکه را روی چغاله ها بریزید تا حدی که کاملا روی آن ها را بگیرد. در طرف را محکم ببندید تا حدی که هیچ هوایی به داخل آن راه پیدا نکند. سپس شیشه ترشی را در جای خنک بگذارید. اجازه دهید حدود ۲ هفته بماند. سپس در آن را باز کنید و بعد از مطمئن شدن از رسیدن چغاله ها، آن را در یخچال نگه دارید.
می توانید از انواع سبزی ها و ادویه ترشی یا از موادی که در روش اول به کار رفت هم در طرز تهیه ترشی چغاله استفاده کنید.
فوت و فن های طرز تهیه ترشی چغاله بادام
- نمک و زردچوبه را حتما در آب جوش و قبل از اضافه کردن به شیشه، به سرکه و آب اضافه کنید.
- استفاده از موسیر هم در کنار سیر در طرز تهیه ترشی چغاله بادام باعث خوش طعم تر شدن ترشی خواهد شد.
- برای ترد شدن چغاله های درشت، می توانید ۱ قاشق غذاخوری آهک را در یک لیتر آب حل کنید. اجازه دهید آهک ته نشین شود. آب روی آهک های ته نشین شده را جدا کنید. حالا چغاله های شسته و تمیز شده را برای ۲۴ ساعت در همان آب نگه دارید. سپس آن ها را آبکشی کنید و چند بار آب آن را عوض کنید تا مطمئن شوید که در چاقاله ها آهک نمانده است.
- اگر در طرز تهیه ترشی چغاله بادام، نمک بیشتر باشد شکل ظاهری چغاله حفظ می شود. علاوه بر این احتمال کپک زدن مواد تا حد زیادی کاهش پیدا می کند.
- نسبت آب و سرکه در طرز تهیه ترشی چغاله بادام، ۲ به ۱ است. ولی می توانید آب را حذف کرده و فقط از سرکه استفاده کنید. در این حالت دیگر نیازی به جوشاندن چغاله ها نیست.
نکته کپک نزدن ترشی
- بهتر است مخلوط سرکه و آبی را که جوشانده اید، هنوز گرم باشند و به شیشه اضافه کنید. البته در حدی نباشد که دست را بسوزاند. گرمای آب و سرکه باعث تسریع در روند رسیدن ترشی خواهد شد. این ترکیب در جلوگیری از کپک زدن ترشی هم موثر است.
- برای این که درب ظرف شیشه ای بعد از آماده شدن ترشی به راحتی باز شود، بعد از بستن درب شیشه، آن را وارونه کنید. شیشه را به همان شکل در دمای محیط نگه دارید.
- اگر به هر دلیلی درب شیشه را نتوانستید باز کنید، با تیغه چاقو، به زیر در بطری کمی فشار وارد کنید و اجازه دهید گاز داخل بطری بیرون بیاید. سپس به راحتی در ترشی را باز کنید.
- استفاده از کات کبود در طرز تهیه ترشی چغاله نیز توصیه می شود. البته در مقدار بسیار محدود و به خاطر خواصی که دارد. اگر زاج کبود یا کات کبود در دسترس نداشتید، می توانید از همان نمک معمولی استفاده کنید.
ترکیب ادویه ترشی
معمولا ترشی ها را برای خوشمزه شدن هر چه بیشتر با سبزی ها و ادویه ها مخلوط می کنند. اما آزمون خطاهای زیادی انجام شده است تا به یک دستورالعمل کلی برای ترشی انداختن و ادویه هایی که باید در دستور تهیه ترشی به کار برد، برسیم.
در طرز تهیه ترشی چغاله ادویه و سبزی های مختلفی به کار می رود. از جمله:
نعنا خشک (یا چند برگ نعنا تازه)
گلپر
تخم گشنیز
ترخون
تخم سیاه دانه
زیره سبز و زیره سیاه
پودر کاری
پودر زردچوبه
البته می توان بنا به سلیقه و ذائقه افراد به این مواد افزود یا آن ها را حذف کرد. البته استفاده از این ادویه در همه ترشی ها مثل ترشی سیر، متداول نیست.منبع: Stylecraze
نظرات