بامیه یکی از لذیذترین شیرینی های ماه رمضان است که حتی شنیدن نام آن نیز ما را یاد روزهای روزه داری و رمضان می اندازد. بامیه شیرینی بسیار راحتی است و اگر در طرز تهیه بامیه خانگی دقت لازم را به خرج دهید، حتی از بامیه های بازاری و قنادی هم خوشمزه تر خواهد شد.
در این مطلب اول فارس می توانید با ۲ طرز تهیه ی بامیه برای ماه رمضان در فر و بدون فر و همچنین طرز تهیه شربت بامیه یا شربت بار آشنا شوید و این شیرینی فوق العاده را خودتان در خانه تهیه کنید. در ادامه هم فیلم آموزش طرز تهیه بامیه را تماشا کنید.
طرز تهیه بامیه (حدود ۴۰ عدد بامیه)
کالری هر ۱۰۰ گرم بامیه: ۳۸۸ کالری
مواد لازم برای خمیر بامیه
آب: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته دار
آرد سفید دو بار الک شده: ۱/۲ لیوان فرانسوی دسته دار
کره: ۱/۸ لیوان فرانسوی دسته دار (حدود ۲۸ گرم)
زعفران ساییده شده: ۱ قاشق چایخوری
تخم مرغ (با دمای محیط): ۱ عدد بزرگ
مواد لازم برای شربت بامیه
شکر: ۲ لیوان فرانسوی دسته دار
آب: ۱ لیوان فرانسوی دسته دار
گلاب: ۱/۴ لیوان فرانسوی دسته دار
زعفران سابیده شده: حدود ۱ قاشق چایخوری
جوهر لیمو: ۱/۵ قاشق چای خوری (به جای جوهر لیمو می توانید از ۱/۵ قاشق غذاخوری آبلیمو استفاده کنید)
طرز تهیه شربت بامیه یا شربت بار
مرحله اول؛ درست کردن شربت بامیه
در اولین مرحله از طرز تهیه بامیه بازاری باید شربت بامیه یا «شربت بار» که در واقع همان شهد زولبیا و بامیه است را درست کنید. برای این کار لازم است که نصف لیوان فرانسوی دسته دار آب را داخل یک قابلمه کوچک بریزید.
سپس آن را روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. زمانی که آب شروع به جوشیدن کرد، جوهر لیمو یا آبلیمو را به آن اضافه کنید. کمی صبر کنید تا آب حالتی کفی به خود بگیرد. سپس شکر را به آن اضافه کنید و شعله گاز را روی حرارت متوسط تنظیم کنید.
در این مرحله از طرز تهیه شربت بامیه به هیچ عنوان نباید شربت را هم بزنید. اجازه دهید تا شکر خودش در آب حل شود.
مرحله دوم؛ طعم دار کردن شربت بامیه
در دومین مرحله از طرز تهیه بامیه بازاری بعد از این که شکر در آب جوش حل شد و شربت رنگی شفاف به خود گرفت، باید آن را طعم دار کنید. برای این کار زعفران و گلاب را به شربت اضافه کنید. قبل از اضافه کردن زعفران باید آن را خوب بکوبید و مقدار کمی آب جوش به آن اضافه کنید تا رنگ باز کند.
سپس شعله گاز زیر شربت را کم کنید و اجازه دهید شربت بار برای حدود ۱۵ دقیقه بجوشد و به قوام برسد. توجه داشته باشید که اگر شربت شما زیر ۱۰ دقیقه به قوام برسد، یعنی شعله گاز زیاد بوده است. در این صورت ممکن است شربت بار بعداً شکرک بزند.
روش دوم طرز تهیه شربت بار بامیه
یک روش دیگر برای درست کردن شهد بامیه و زولبیا این است که از گلوکز مایع استفاده کنید. در این صورت ابتدا آب و گلاب را در یک قابلمه بریزید و روی شعله ملایم گاز به جوش بیاورید. زمانی که ترکیب آب و گلاب به جوش آمد زعفران و آبلیمو را اضافه کنید و هم بزنید.
حالا شکر را اضافه کنید. در این مرحله شکر را هم نزنید. اجازه دهید کمی ته نشین شود و کمی خود به خود حل شود. سپس با کفگیر چوبی شکر را هم بزنید. حدود ۲ قاشق غذاخوری گلوکز مایع را هم اضافه کنید و هم بزنید.
زیر شعله گاز را خاموش کنید و اجازه دهید شهد حسابی سرد شود و به غلظت خوبی برسد. شربت بار شما آماده است. استفاده از گلوکز مایع در تهیه این شربت بار، بامیه های شما را حسابی براق و شفاف می کند.
طرز تهیه خمیر بامیه
مرحله اول؛ ترکیب کردن مواد خمیر بامیه و حرارت دادن آن
سپس شعله گاز را کم کنید. خمیر را با پشت یک قاشق چوبی خوب هم بزنید و تکه تکه کنید تا به خوبی پخته شود و آب داخل خمیر تبخیر شود. این کار را برای ۸ تا ۱۰ دقیقه تکرار کنید تا خمیر کاملا پخته شود. سپس شعله گاز را خاموش کنید و خمیر را داخل یک کاسه بزرگ بریزید.
مرحله دوم؛ اضافه کردن شربت و تخم مرغ به خمیر بامیه
در این مرحله از طرز تهیه بامیه خوشمزه باید کمی صبر کنید تا خمیر مقداری خنک شود. درواقع فقط لازم است که خمیر شما از داغی بیفتد. سپس یک قاشق از شربتی را که از قبل آماده کردید به خمیر اضافه کنید. یک عدد تخم مرغ را هم که به دمای محیط رسیده و خوب با همزن زده شده، به خمیر اضافه کنید.
خمیر را خوب با تخم مرغ و شربت ترکیب کنید. باید آن قدر خمیر را ورز دهید تا حالت یکدست پیدا کند. برای این مرحله از طرز تهیه بامیه خوشمزه خانگی می توانید خمیر را به کمک همزن نیز ترکیب کنید تا یکدست شود.
خمیر شما باید حالت چسبندگی داشته باشد. در صورتی که مشاهده کردید خمیر شما چسبندگی ندارد، می توانید یک عدد تخم مرغ دیگر را داخل یک ظرف بشکنید و خوب هم بزنید. سپس یک قاشق از تخم مرغ زده شده را به خمیر اضافه کنید و خوب با آن ترکیب نمایید.
اگر خمیر باز هم به حالت دلخواه نرسید، یک قاشق دیگر تخم مرغ به آن اضافه کنید. توجه داشته باشید که خمیر بامیه نباید خیلی شل باشد، تنها باید کمی چسبنده شود.
مراحل پخت بامیه خانگی
مرحله اول؛ ریختن خمیر در قیف
بعد از آماده شدن خمیر بامیه خانگی باید یک ماسوره ستاره یا شکوفه ای شکل، داخل قیف قرار دهید. از آن جایی که خمیر بامیه کمی سفت است، برای طرز تهیه بامیه بازاری بهتر است از قیف پارچه ای استفاده شود. اگر از قیف پلاستیکی استفاده می کنید، بهتر است آن را به صورت دو لایه به کار ببرید. به این ترتیب حین کار قیف پاره نمی شود.
مرحله دوم؛ سرخ کردن بامیه ها
در این مرحله از طرز تهیه بامیه با طعم و مزه قنادی باید بامیه ها را داخل روغن سرخ کنید. برای این کار باید مقداری روغن داخل ماهیتابه بریزید. به طوری که وقتی بامیه ها درون روغن قرار می گیرند، کاملا در آن شناور شوند. روغن را داغ نکنید. روغن باید سرد باشد. سپس بامیه ها را به اندازه دلخواه از قیف خارج کنید و با قیچی ببرید.
اگر خمیر به قیچی می چسبد، می توانید نوک قیچی را به روغن آغشته کنید. زمانی که ماهیتابه پر شد، شعله گاز را روشن و روی حالت متوسط تنظیم کنید. اجازه دهید بامیه ها پف کنند و به خوبی سرخ شوند.
مرحله سوم؛ قرار دادن بامیه ها در شربت
بعد از این که همه بامیه ها را سرخ کردید و رنگ آن ها طلایی شد، باید آن ها را از روغن خارج کنید. سپس بامیه ها را بلافاصله داخل شربتی که از قبل آماده کرده بودید، بیندازید. بهتر است بامیه ها را برای ۲ تا ۳ دقیقه داخل شربت قرار دهید تا مواد خوب به خورد بامیه برود. در نهایت آن ها را از شربت خارج کنید و در ظرف مورد نظرتان بچینید.
طرز تهیه بامیه خانگی در فر
اگر دوست دارید بامیه خانگی را به صورت رژیمی درست کنید، می توانید طرز تهیه بامیه در فر را امتحان کنید. برای این کار باید خمیر را درست همانند روش قبل آماده کنید. سپس فر را با دمای ۲۲۰ درجه سانتی گراد روشن کنید.
کف سینی را با کاغذ روغنی بپوشانید. با کمک برس کمی روی کاغذ را چرب کنید. سپس خمیر را به اندازه دلخواه و با استفاده از قیف داخل سینی فر بریزید و با قیچی برش دهید. بامیه ها را در فر قرار دهید و صبر کنید تا رنگ آن ها کمی طلایی رنگ شود.
بعد از اتمام طرز تهیه بامیه در فر می توانید این بامیه های رژیمی را همراه با شکلات بخورید. در صورتی که دوست دارید تنها قسمت روغن شیرینی را حذف کنید. می توانید شیرینی ها را بلافاصله بعد از خارج کردن از فر، داخل شربت بیندازید.
این روش پخت برای طرز تهیه بامیه بزرگ نیز بسیار مناسب است و شما می توانید بامیه ها را در سایزهای بزرگ تر آماده کنید و داخل سس شکلات بزنید و میل کنید.
نکات و فوت و فن های طرز تهیه بامیه خانگی
- برای سرخ کردن بامیه ها هیچ گاه شعله گاز را بیش از اندازه زیاد نکنید و آن را روی حالت متوسط تنظیم نمایید. این کار از نرم شدن بامیه ها بعد از چند ساعت جلوگیری می کند.
- قوام نیامدن شربت بامیه به طور کامل می تواند موجب نرم شدن بامیه شما بعد از چند ساعت شود.
- اضافه کردن شربت به خمیر بامیه موجب تیره تر شدن رنگ آن می شود. در صورتی که دوست دارید بامیه شما زرد رنگ شود، می توانید این مرحله را حذف کنید. برای تیره شدن رنگ بامیه می توانید ۱ قاشق غذاخوری شیره به آن اضافه کنید.
- برای درست کردن خمیر بامیه بهتر است از ترازو استفاده کنید و یا همه مواد را مطابق با دستور پخت بامیه در این مقاله اندازه گیری نمایید.
- در طرز تهیه بامیه خوشمزه وجود تخم مرغ در خمیر بامیه موجب می شود تا در هنگام سرخ شدن، کمی کف کند و از همین رو روغن بامیه بعد از چند سرخ کردن یک یا دو سری بامیه باید تعویض شود.
- برای از بین بردن بوی تخم مرغ در طرز تهیه بامیه خانگی می توانید به اندازه یک چهارم قاشق چایخوری وانیل به مواد آن اضافه کنید.
فوت و فن های درست کردن شربت بامیه
- در طرز تهیه شربت بامیه می توانید به جای استفاده از جوهر لیمو از ۱/۵ تا ۲ قاشق غذاخوری آبلیمو استفاده کنید. استفاده از جوهر لیمو موجب می شود تا شیره شما به هیچ عنوان شکرک نزند.
- برای معطر شدن شربت بامیه می توانید به جای گلاب از دانه هل نیز استفاده کنید. در مرحله نهایی دانه هل را از شربت خارج کنید.
- در صورت سفت شدن شربت بامیه و یا شکرک زدن آن می توانید مقداری آب جوش به آن اضافه کنید و سپس روی حرارت قرار دهید تا به جوش بیاید. بعد از آن شعله گاز را خاموش کنید.
- برای خنک شدن شربت، باید آن را در دمای محیط قرار دهید. بنابراین در این مرحله برای خنک شدن شربت آن را در یخچال قرار ندهید.
- در صورتی که شربت بامیه بیشتر از حد نیازتان بود، می توانید آن را تا چند ماه در یخچال نگهداری کنید.
- برای اینکه متوجه شوید شربت بامیه شما به قوام رسیده یا خیر می توانید مقداری از آن را داخل یک کاسه کوچک بریزید. سپس کاسه را به آرامی تکان دهید. اگر غلظت شربت زیاد باشد ولی حرکت کند، یعنی شربت به قوام رسیده است.
فوت و فن براق شدن و سرخ کردن بامیه
- برای براق شدن شربت بامیه می توانید در سه دقیقه آخر طرز تهیه شربت بامیه، یک قاشق غذاخوری گلوکز مایع یا شربت ذرت به آن اضافه کنید.
- برای تزئین بامیه ها بعد از آماده شدن می توانید مقداری خلال پسته یا بادام روی آن بریزید.
- برای سرخ کردن بامیه ها، ماهیتابه را خیلی پر نکنید تا بامیه ها فضای کافی برای پف کردن و سرخ شدن داشته باشند.
- اگر بامیه ها را برای دو دور سرخ می کنید، بعد از تمام شدن دور اول شعله گاز را خاموش کنید. اجازه دهید تا روغن کمی خنک شود یا روغن را عوض کنید. بعد سری دوم بامیه ها را آماده کنید. این کار موجب می شود تا بامیه شما خوب پف کند و ترد شود.
- در زمان اضافه کردن بامیه به شربت، باید شربت شما کاملا خنک و سرد باشد.
- برای درست کردن خمیر بامیه خانگی می توانید به جای روغن از کره آب شده نیز استفاده کنید.
- بهترین روش برای طرز تهیه بامیه خشک و ترد این است که بامیه ها را در روغن سرد بیندازید و اجازه دهید شربت بامیه ها نیز خوب به قوام برسد.
سوالات متداول
در طرز تهیه بامیه خانگی از چه مواد اولیهای استفاده میشود؟
برای درست کردن بامیه خانگی از ترکیب آب، آرد سفید، کره، زعفران و تخم مرغ استفاده میشود.
نحوه درست کردن بامیه رژیمی چگونه است؟
به عنوان آموزش درست کردن بامیه رژیمی شما میتوانید بامیهها را در فر قرار دهید و بدون روغن آماده کنید. روش درست کردن بامیه در فر بسیار راحت است و کالری کمتری دارد.
علت نرم شدن بامیه خانگی چیست؟
اگر در دستور پخت بامیه از شربتی که به خوبی قوام نیامده استفاده کنید، بامیه شما بعد از چند ساعت نرم میشود و بافت خود را از دست میدهد.
منبع: bakingstherapy
نظرات