زرشک پلو با مرغ یکی از خوشمزهترین و پر طرفدارترین غذاهای سنتی ایران است که به روشهای مختلف تهیه میشود و فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد. زرشک پلو یکی از محبوبترین و مرسومترین غذاهای ایرانی است که همراه با مرغ یا گوشت سرو میشود. زرشک پلو منوی اصلی رستورانها و ازجمله غذاهای […]
زرشک پلو با مرغ یکی از خوشمزهترین و پر طرفدارترین غذاهای سنتی ایران است که به روشهای مختلف تهیه میشود و فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد.
زرشک پلو یکی از محبوبترین و مرسومترین غذاهای ایرانی است که همراه با مرغ یا گوشت سرو میشود. زرشک پلو منوی اصلی رستورانها و ازجمله غذاهای اصلی در مراسم و مهمانیهاست. کمتر ایرانیای پیدا میشود که زرشک پلو را همراه با طعم و عطر خوش زعفران و کره دوست نداشته باشد.
قطعا همه ما زرشک پلو را در مهمانی یا مراسم عروسی و مذهبی خوردهایم؛ ولی تهیه زرشک پلو مجلسی و لذیذ فوت و فنهای مخصوص به خود را دارد که این غذا را بسیار خاصتر و خوشمزهتر خواهد کرد.
در این مطلب فوت و فنهای تهیه زرشک پلو با مرغ مجلسی همراه با نکات مهم مربوط به طبخ این غذای خوشمزه تقدیم به شما می شود.
مواد لازم برای تهیه مرغ مجلسی
مرغ: ۴ تکه
پیاز: ۲ عدد
فلفل دلمهای: ۱ عدد
هویج: ۲ عدد
سیر: ۳ حبه
رب گوجه فرنگی: ۲ قاشق غذاخوری
آبلیمو: ۱ قاشق غذاخوری
زعفران دم کرده غلیظ: ۳ قاشق غذاخوری
نمک، زردچوبه، فلفل سیاه و ادویه کاری: به میزان لازم
شکر: ۱ قاشق مرباخوری
روغن: به میزان لازم
نکات مربوط به مواد اولیه
نکات مربوط به مرغ
یکی از نکات بسیار مهم در تهیه انواع غذاها انتخاب مواد اولیه سالم و تازه است. وقتی میخواهید مرغ را انتخاب کنید، حتماً جاهایی مانند ران و بال را که اتصال دارند، چک کنید؛ زیرا ماندگی و ناسالم بودن مرغ در این قسمتها زودتر مشخص میشود. اگر این قسمتها بوی نامطبوعی بدهد؛ یعنی مرغ تازه نیست. حواستان باشد مرغهایی را که خیلی خیس هستند، انتخاب نکنید. رطوبت زیاد مرغ نشان دهنده این است که قبلاً فریز شده است. اگر از مرغهای بستهبندی استفاده میکنید، حتما تاریخ آن را چک کنید و حواستان باشد که خونآبه نداشته باشد.
نکات مربوط به زعفران
همیشه سعی کنید از زعفران دم کرده غلیظ استفاده کنید؛ چون هرقدر زعفران را با آب بیشتری دم کنید، کمرنگتر میشود و مجبور میشوید برای به دست آوردن رنگ دلخواهتان از زعفران بیشتری استفاده کنید؛ بنابراین نحوه دم کردن زعفران بسیار مهم است. برای دم کردن زعفران ابتدا زعفران را بدون اضافه کردن شکر یا قند کاملاً پودر کنید. بعد به ازای ۱ قاشق چایخوری زعفران ۲ قاشق سوپخوری آب جوش و ۲ تکه یخ به آن اضافه کنید. افزودن یخ باعث میشود به زعفران شوک وارد شود و رنگ بیشتری پس بدهد.
زعفران را در ظرف دردار در فریزر نگهداری کنید و موقع استفاده اجازه بدهید در دمای محیط یخ زدایی شود. پس از هر بار استفاده دوباره زعفران باقی مانده را داخل فریزر قرار دهید. حواستان باشد زعفرانی که استفاده میکنید، تقلبی نباشد. برای اینکه بفهمید زعفران تقلبی یا خالص است. زعفران را بین انگشتتان بگذارید و فشار بدهید. اگر روغن پس نداد؛ یعنی خالص است. زعفرانهای تقلبی معمولاً براق هستند.
نکات مربوط به پیاز
اگر بخواهیم به طور مختصر در مورد کاربرد انواع پیازها توضیح بدهیم، باید از پیاز زرد که معروفترین عضو خانواده پیازهاست، شروع کنیم. این پیاز بهترین گزینه برای پخت و پز است. پیاز سفید طعم ملایمتری نسبت به پیاز زرد دارد. از نظر کاربرد تقریباً مثل پیاز قرمز است و میشود آن را به صورت خام خورد و یا در سالادها از آن استفاده کرد.
پیاز قرمز نسبت به پیاز سفید و زرد فیبر بیشتری دارد و به خاطر رنگ زیبایش میتوان از آن برای تزئین بشقاب غذا هم استفاده کرد. علاوهبر این برای کبابی کردن، سالاد و ساندویچها هم انتخاب مناسبی است. پیازهای قرمز به اندازه کافی عطر و طعم به غذا نمیدهند؛ بنابراین برای پخت و پز معمولاً مورد استفاده قرار نمیگیرند.
طرز تهیه مرغ مجلسی برای زرشک پلو
۱ ـ برای شروع کار تکههای مرغ را خوب بشویید و داخل یک قابلمه مناسب بریزید. دو لیوان آب و کمی نمک به قابلمه اضافه کنید و قابلمه را روی حرارت متوسط اجاق گاز بگذارید تا کمکم جوش بیاید. وقتی آب شروع به جوشیدن کرد، کفهای روی قابلمه را با کفگیر بردارید تا آب مرغ شفاف شود. بعد از اینکه مرغ حدود ده دقیقه جوشید، آن را از قابلمه خارج کنید و داخل آبکش بگذارید. این کار باعث میشود بوی بد مرغ از بین برود.
۲ ـ در مرحله بعد فلفل دلمهای، هویج و سیر را خرد کنید و کف یک ماهی تابه گود بچینید. تکههای مرغ را روی این این سبزیجات بچینید و روی آنها زردچوبه بپاشید. حالا پیازهای حلقه شده را روی مرغها بگذارید و درب قابلمه را ببندید. حرارت را کم کنید و اجازه بدهید سبزیجات آب بیاندازند و مرغ حدود نیم ساعت با آب سبزیجات بپزد و معطر شود.
۳ ـ در مرحله بعد کمی روغن داخل یک ماهی تابه دیگر بریزید و آن را روی اجاق گاز بگذارید. تکههای مرغ را از ماهی تابه سبزیجات بیرون بیاورید و داخل ماهی تابه جدید بچینید و روی آنها زعفران دم کرده بریزید. هر دو طرف مرغ را با شعله خیلی کم سرخ کنید.
۴ ـ رب گوجه فرنگی را داخل یک کاسه بریزید و نمک، فلفل سیاه، کاری، شکر و آبلیمو را به آن اضافه کنید؛ سپس یک لیوان آب جوش به آن اضافه کنید و خوب هم بزنید. این سس را داخل ماهی تابه و روی تکههای مرغ بریزید و حرارت اجاق گاز را کم کنید. درب ماهی تابه را بگذراید و اجازه بدهید مرغ همراه با این سس بپزد و سس کمکم غلیظ شود. حالا مرغ خوشمزه و مجلسی شما با یک سس خوشمزه آماده سرو است، نوش جان.
نکات مهم
۱ ـ در صورت تمایل میتوانید سبزیجاتی که مرغ را با آن پختید، در آخر کار و داخل ظرف سرو کنار مرغ بریزید که این کار کاملا سلیقهای است.
۲ ـ حتما زرشک را برای تزیین روی زرشک پلو با کره و یک قاشق شکر تفت بدهید تا خوشرنگ و شفاف شود.
۳ ـ برای خوشمزهتر شدن سس مرغ میتوانید سبزیجات پخته را داخل دستگاه مخلوطکن بریزید و چند دقیقه بزنید تا کاملا له و پوره شوند؛ سپس این ترکیب را به سسی که میخواهید روی مرغ بریزید، اضافه کنید.
نظرات