کیمیا آسمانی افزود:همه نمکها دارای یک ترکیب شیمیایی یکسان به صورت کلرید سدیم است و تفاوت عمده نمکها در چگونگی استخراج و تولید، قوام، طعم، رنگ و محتوای ید است.
وی ادامه داد:نامگذاری نمک به نمک شیمیایی و طبیعی نادرست است. در نمک چه به رنگ صورتی یا سفید و چه به صورت کریستالهای ریز و یا درشت باشد، محتوای سدیم یکسان است. همچنین ارزش غذایی نمک دریا که آن را به عنوان نمک طبیعی تلقی میکنند و نمک یددار تصفیه شده در کارخانههای تولید نمک یددار، یکسان بوده و هر دو نمک حاوی ۴۰ درصد یون سدیم است؛ بنابراین هر نوع نمکی میتواند باعث افزایش فشار خون شریانی، بیماریهای قلبی عروقی و سکته قلبی و مغزی شود و این تصور که نمک طبیعی یا نمک دریا برای درمان فشار خون مفید است، هیچگونه مبنای علمی ندارد.
نمک دریا چیست و چه ویژگیهایی دارد؟
کارشناس واحد بهبود تغذیه مرکز بهداشت شهدای والفجر شیراز گفت: نمک دریا حاصل تبخیر آب دریا است که در سواحل دریا انباشته میشود و به علت در معرض قرار گرفتن با هوای آزاد و نور خورشید، مقادیر قابل توجهی از ید آن تبخیر میشود؛ بنابراین دارای ید کافی برای تامین میزان موردنیاز روزانه بدن به این ماده نیست.
به گفته این کارشناس تغذیه همچنین نمک دریا دارای انواع ناخالصی از جمله فلزات سنگین مثل سرب، جیوه و آرسنیک است که خطر سرطان زایی آنها به اثبات رسیده است. از طرف دیگر ورود فضولات شیمیایی کارخانههای صنعتی به داخل آب دریاها و اقیانوس ها، منبع دیگری برای آلودگی نمک دریا محسوب میشود. چنانچه نمک دریا در کارخانههای صنعتی به طور بهداشتی تحت تصفیه قرار گرفته و فلزات سنگین و مواد معدنی اضافی آن حذف شود، بی ضرر است. اما این اقدام به تنهایی کافی نبوده و برای جبران کمبود ید لازم است که در نهایت املاح ید نیز به نمک اضافه شود.
نمک تصفیه شده یددار و ویژگیهایی آن
کیمیا آسمانی افزود:روند تصفیه و افزودن ید یعنی همان تولید نمک ید دار تصفیه شده که مصرف آن توصیه میشود. در صورتی که نمک از سنگ نمک یا دریا گرفته شود و دو فرآیند تصفیه و ید دار شدن به نحو مناسبی برای آن انجام شود، هر دو نوع نمک برای مصرف مطلوب است.
میزان توصیه شده نمک یددار در گروههای مختلف
وی اظهار داشت:به طور کلی به همه افراد جامعه توصیه میشود که از نمک ید دار تصفیه شده استفاده کنند، افراد مبتلا به بیماریهای قلبی_عروقی، کلیوی و یا سایر بیماران، لازم است مقدار مصرف روزانه نمک خود را با متخصص تغذیه تنظیم کنند.
او همچنین گفت:مادران باردار علاوه بر مصرف نمک ید دار از سه ماه قبل از بارداری و در طول بارداری و شیردهی، دست کم به ۱۵۰ میکرو گرم ید اضافی در روز نیاز دارند که با مصرف مکملهای دارویی که از سوی پزشک معالج تجویز میشود تامین میشود.
نظرات