چاپ کد خبر: 63125
13 مرداد 1400

طرز تهیه شربت سکنجبین سنتی و خوشمزه در خانه

شربت سکنجبین

به گزارش گروه آشپزی اول فارس، شربت سکنجبین برای چی خوبه؟ اصلا تا به حال سکنجبین خوردید؟ سکنجبین که اغلب به صورت شربت استفاده می‌شود یک درمان عالی برای گرمازدگی و یکی از انواع شربت های تابستانی است. سکنجبین از دو کلمه «سک» به معنای سرکه و «انگبین» یا همان عسل گرفته شده است. علاوه بر این سکنجبین در طب سنتی بسیار توصیه شده است. طرز تهیه شربت خیار سکنجبین با شکر یا عسل و نیز خواص و مضرات سکنجبین که یک شربت خانگی خوشمزه برای مهمانی هم هست را  بخوانید.

طرز تهیه شربت سکنجبین با نعنا و زعفران

طرز تهیه شربت سکنجبین با نعنا و زعفران

چگونه شربت سکنجبین درست کنیم؟ به راحتی. کافی است که مواد اولیه را تهیه کنید و طبق دستور زیر عمل کنید:

مدت زمان آماده سازی: ۵ دقیقه

مدت زمان پخت و انتظار: ۱۵ دقیقه

مواد لازم

شکر: ۲ لیوان فرانسوی دسته دار

آب: ۲ لیوان فرانسوی دسته دار

نعنا: ۱ دسته بزرگ

سرکه سفید: ½ لیوان فرانسوی دسته‌دار

خیار: به مقدار لازم

یخ: به مقدار دلخواه

زعفران دم کرده غلیظ: ۱ قاشق غذاخوری

طرز تهیه

مرحله اول؛ آماده کردن و شستن نعنا

در اولین مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین باید دسته نعنا را خوب تمیز کنید. ساقه ها و برگ های زرد نعنا را جدا کنید. سپس نعناها را در یک آبکش بریزید و چند بار با آب فراوان بشویید تا کاملاً تمیز شود. بعد از تمیز شدن نعناها ساقه های نعنا را کنار هم قرار دهید و به صورت دسته ای کنید. حال با کمک یک نخ نعناها را ببندید و آن را به صورت دسته ای کنید.

مرحله دوم؛ درست کردن شربت آب و شکر

بعد از دسته کردن نعنا در این مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین با پیمانه دقیق باید در یک قابلمه آب و شکر را با هم ترکیب کنید. و دسته نعنا را نیز داخل قابلمه بیندازید. حال قابلمه را با شعله ملایم روشن کنید. مواد را به خوبی هم بزنید تا شکر در آب حل شود. حال کمی صبر کنید تا ترکیب آب و شکر قوام بیاید. معمولاً قوام آمدن شکر ۳۰ دقیقه طول می ‌کشد. در این مدت چند بار کف روی شربت را جمع کنید و دور بریزید.

مرحله سوم؛ اضافه کردن سایر مواد به شربت

بعد از اینکه شربت به غلظت مناسب رسید و بوی نعنا بلند شد، در این مرحله از طرز تهیه شربت سکنجبین مقداری زعفران آب شده و سرکه سفید به آن اضافه کنید. ۵ دقیقه دیگر به شربت زمان دهید تا بجوشد. بعد از به جوش آمدن شربت، شعله گاز را خاموش کنید و نعنا را از قابلمه بیرون بیاورید. سپس شربت را از صافی رد کنید و چند دقیقه صبر کنید تا کاملاً خنک شود.

مرحله چهارم؛ درست کردن شربت سکنجبین

بعد از اینکه شربت خنک شد می توانید شربت خوشمزه تان را آماده کنید. برای درست کردن شربت باید هر بار که خواستید شربت سکنجبین درست کنید در یک یا چند لیوان (بسته به تعداد افراد) ¼ لیوان را شربت سکنجبین بریزید، ابتدا خیار رنده کنید و به لیوان اضافه کنید. سپس چند قالب یخ هم بریزید و باقی مانده حجم لیوان را آب اضافه کنید. سپس باقی مانده شربت را در یک ظرف شیشه‌ای درب ‌دار یا یک بطری شیشه ‌ای درب ‌دار بریزید و در یخچال بگذارید. به همین راحتی شربت خیار سکنجبین شما آماده است. سکنجبین را با کاهو هم می ‌توانید میل کنید. این شربت را به عنوان یک شربت خانگی برای مهمانی به خصوص در فصول تابستان و بهار تهیه کنید و از آن لذت ببرید.

خواص شربت خیار سکنجبین در طب سنتی و اسلامی

خواص شربت خیار سکنجبین در طب سنتی و اسلامی

  • در گذشته شربت سکنجبین را با دوشاب و شیره خرما هم درست می‌ کردند.
  • با توجه به طبع بدنتان می‌ توانید میزان مواد مورد استفاده در شربت سکنجبین را کم و زیاد کنید. مثلاً برای افراد گرم مزاج (صفراوی و مزاج دموی) بهتر است سرکه آن بیشتر باشد. سکنجبین نعنایی، سکنجبین با خیار و سکنجبین با عرق کاسنی (به جای آب) برای این افراد مناسب ‌تر است.
  • برای افراد سرد مزاج (بلغمی و سوداوی) باید مقدار عسل شربت سکنجبین بیشتر باشد. اگر شربت سکنجبین برای این افراد با شیره انگور یا خرما درست شود که بسیار بهتر است.
  • اگر در طرز تهیه شربت خیار سکنجبین مقدار سرکه و عسل برابر باشد برای بیماری‌ های بلغمی، باز کردن انسداد عروق، تقویت کبد و معده و تب‌های مزمن بسیار مفید است.
  • در فصل تابستان شربت خیار سکنجبین برای رفع گرمازدگی و عطش، بهبود عملکرد دستگاه گوارش، تعدیل مزاج و دفع صفرا بسیار مفید است.
  • از جمله خواص سکنجبین برای پوست بهبود جوش‌ های پوستی است. اگر در فصل گرما عرق سوز می ‌شوید و جوش می‌ زنید حتماً شربت خیار سکنجبین یا خوردن کاهو سکنجبین را در برنامه غذایی خود قرار دهید.
  • برای افرادی که دچار بیماری‌های کبد هستند شربت سکنجبین ساده با شکر مناسب است. سکنجبین کبد را پاکسازی می‌ کند و تقویت کننده مزاج کبد است.
  • اگر شربت سکنجبین با تخم کاسنی و کمی گلاب ترکیب کنید یک نوشیدنی با خواص فراوان خواهید داشت. البته این ترکیب برای افرادی که طبع گرم دارند یا کسانی که مبتلا به نفخ هستند بسیار مفید است اما برای مبتلایان به زخم معده توصیه نمی ‌شود.
  • اگر در فصل تابستان یا سایر فصول سال زیاد احساس تشنگی می‌ کنید شربت سکنجبین بخورید. چون سکنجبین خلط خون و خلط صفرا را کاهش می‌ دهد.
  • برخی از خواص کاهو و سکنجبین عبارت اند از: دفع رطوبت‌های زاید از معده و روده‌، اعتدال و لینت مزاج، رفع یبوست، رفع گرفتگی عروق، کاهش حرارت کبد، رفع تشنگی، کاهش احساس رخوت و خستگی.
  • در مورد خواص سکنجبین برای لاغری هم در طب سنتی بسیار توصیه شده است.
  • خوراکی‌هایی مثل آبدوغ خیار، شربت خیار و سکنجبین، شربت آلبالو و آلبالو پلو برای پیشگیری از گرمازدگی در فصل تابستان بسیار توصیه می‌شوند.

 نکات و فوت و فن های طرز تهیه شربت سکنجبین

نکات و فوت و فن های طرز تهیه شربت سکنجبین

  • برای طرز تهیه شربت خیار سکنجبین با عسل به جای شکر از عسل استفاده کنید. در صورت تمایل می ‌توانید مقداری تخم شربتی یا خاکشیر هم به شربت سکنجبین اضافه کنید.
  • فوت و فن طرز تهیه سکنجبین ساده به این ترتیب است: ﻳﻚ ﺟﺰء ﺳﺮﻛﻪ، دو ﺟﺰء ﻋﺴﻞ و ﭼﻬﺎر ﺟﺰء آب را در ﻳﻚ ﻇﺮف رﻳﺨﺘﻪ و ﺑﺎ ﺣﺮارت ﻣﻼﻳﻢ بجوشانید و ﻣﺮﺗﺐ ﻛﻒ آن را بگیرید ﺗﺎ ﺣﺠﻢ ﻣﺎﻳﻊ ﺑﻪ ﻳﻚ ﭼﻬﺎرم ﻳﺎ ﻳﻚ ﭘﻨﺠﻢ ﺣﺠﻢ اوﻟﻴﻪ ﺑﺮﺳﺪ و قوام پیدا کند. ﺑﺎ ﺗﻐﻴﻴﺮ ﻧﺴﺒﺖ ‌ﻫﺎی ﺳﺮﻛﻪ و ﻋﺴﻞ اﻧﻮاع ﻣﺘﻔﺎوت ﺳﻜﻨﺠﺒﻴﻦ ﺳﺎده ﺑﺎ ﺧﻮاص ﻣﺘﻔﺎوت ﺗﻬﻴﻪ می ﺷﻮد.
  • برخی از انواع مشهور سکنجبین عبارت اند از: ساده، شکری، عسلی، اصولی، افتیمونی، بزوری، سفرجلی، انبرباریس، عنصلی، انجدانی، اترجی، تفاحی، راوندی، رمانی، سکنجبین عنابی و …
  • بهترین زمان مصرف سکنجبین در فصل بهار و تابستان است.
  • برای اینکه مطمئن شوید شربت سکنجبین شما به غلظت مناسب رسیده است یا خیر، می توانید مقداری از شربت را با قاشق بردارید و سپس کمی صبر کنید تا سکنجبین خنک شود. حال قاشق را خم کنید و ببینید که شربت به راحتی از قاشق سرازیر می شود یا نه. اگر شربت غلیظ باشد، یعنی دیگر نیازی به جوشیدن ندارد.
  • در طرز تهیه شربت سکنجبین با عرق نعنا دیگر نیازی به نعناع ندارید و می توانید در انتهای مراحل پخت یا بعد از آماده شدن شربت، عرق نعنا را به شربتتان اضافه کنید.
  • طرز تهیه سکنجبین برای دو نفر یا ۱۰ نفر تفاوتی ندارد. بنابراین بهتر است این شربت را به مقدار بیشتر آماده کنید و آن را در یخچال قرار دهید. سپس می توانید هر زمان که دوست دارید، شربت سکنجبین را آماده کنید.
  • در طرز تهیه سکنجبین با نبات باید به جای شکر از نبات استفاده کنید. برای این کار نبات را به آب اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید تا کاملاً حل شود.
  • می توانید در شربت سکنجبین از کاهوی رنده شده نیز استفاده کنید و چند عدد نعنای تازه یا خرد شده نیز به شربت اضافه کنید.
  • برای درست کردن شربت سکنجبین می توانید به جای شکر یا نبات از عسل نیز استفاده کنید.
  • اگر به نعنای تازه دسترسی ندارید، می توانید برای درست کردن شربت سکنجبین از نعنا خشک نیز استفاده کنید.
  • در طرز تهیه شربت سکنجبین با سرکه سیب می توانید به جای سرکه سفید از سرکه سیب استفاده کنید. اما به یاد داشته باشید که سرکه سیب عطر خاصی دارد و ممکن است هر کسی عطر و طعم آن را دوست نداشته باشد.
  • می توانید شربت سکنجبین را با کاهو نیز میل کنید. برای این کار بهتر است شربت را کمی با آب رقیق کنید و با کاهو میل کنید.
  • حداکثر مدت زمان نگهداری شربت سکنجبین در یخچال یک ماه است. بعد از این مدت ممکن است شربت شکرک بزند یا خراب شود.
  • در طرز تهیه شربت سکنجبین می توانید به جای شکر از پودر قند نیز استفاده کنید.
  • در فصل های سرد سال بهتر است شربت سکنجبین را به صورت ولرم میل کنید.
  • می توانید شربت سکنجبین را با خاکشیر مصرف کنید تا بهتر به درمان گرمازدگی و رفع عطشتان در تابستان کمک کند.

شربت سکنجبین یکی از مفیدترین شربت های ایرانی است که بیشتر از هر شربت دیگری در تابستان می چسبد. درست کردن این شربت در خانه بسیار راحت است تنها لازم است با فوت و فن شربت سکنجبین آشنا باشید. می توانید یک شیشه از این شربت را آماده کنید و در یخچال قرار دهید. سپس می توانید هر دفعه مقداری شربت را با خیار رنده شده ترکیب کنید و میل کنید.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار