چاپ کد خبر: 110246
8 اردیبهشت 1402

حتما بخوانید|کشف یکی از عوامل عجیب و اصلی ابتلا به سرطان لوزه و گلو !

طی دو دهه گذشته رشد آمار سرطان گلو در غرب چنان رو به افزایش بوده است که شماری از دانشمندان آن را یک «همه‌گیری» نامیده‌اند. دانشمندان اکنون می‌گویند که عامل خطر عمده شیوع این سرطان رابطه جنسی دهانی افراد، با شرکای جنسی متعدد است.

 کشف یکی از عوامل عجیب و اصلی ابتلا به سرطان لوزه و گلو

یورونیوز : طی دو دهه گذشته رشد آمار سرطان گلو در غرب چنان رو به افزایش بوده است که شماری از دانشمندان آن را یک «همه‌گیری» نامیده‌اند.

این اتفاق به دلیل افزایش شدید نوع خاصی از سرطان گلو بوده است که اصطلاحا سرطان «اوروفارنکس» (ناحیه لوزه‌ها و پشت گلو) نام دارد. عامل اصلی این سرطان ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) است که همزمان عامل اصلی سرطان دهانه رحم نیز به شمار می‌رود. این ویروس عمدتا از طریق رابطه جنسی منتقل می‌شود.

دانشمندان می‌گویند در موارد ابتلا به سرطان اوروفارنکس، که اکنون بیشتر از سرطان دهانه رحم در آمریکا و بریتانیا شایع شده است، عامل خطر عمده داشتن رابطه جنسی دهانی با شرکای جنسی متعدد بوده است.

بنابر یک تحقیق کسانی که بیش از ۶ شریک جنسی دهانی در طول عمر داشته‌اند، ۸.۵ برابر بیشتر از کسانی که رابطه جنسی دهانی نداشته‌اند در معرض ابتلا به سرطان دهان و حلق بوده‌اند.

مطالعات رفتاری جنسی نشان می‌دهد رابطه جنسی دهانی در شماری از کشورها بسیار رایج است. نتایج پژوهشی که توسط تیمی از محققان در دانشگاه بیرمنگام انگلیس انجام شده نشان می‌دهد از تقریبا ۱۰۰۰ نفری که در بریتانیا جراحی لوزه (غیرسرطانی) انجام داده‌اند، دستکم ۸۰ درصد از بزرگسالان گفته‌اند که در مقطعی از زندگی‌شان رابطه جنسی دهانی داشته‌اند.

هشام مهنا، استاد مرکز سرطان و علوم ژنومی دانشگاه بیرمنگام، می‌گوید: «وقتی افراد بر اثر ویروس پاپیلومای انسانی دچار عفونت می‌شوند، بدن به طور عادی می‌تواند آن را پس از گذشت مدت زمانی پاک کند. با این حال تعداد کمی از افراد به دلیل نقص در سیستم ایمنی بدنشان نمی‌توانند از شر عفونت خلاص شوند و در نتیجه ویروس در بدن این بیماران به طور مداوم تکثیر شده و به مرور زمان با ترکیب با دی‌ان‌ای سبب سرطانی شدن سلول‌ها می‌شود.»

هر چند ویروس پاپیلوم انسانی در مواقعی با تشکیل زگیل‌های تناسلی در بدن افراد خود را نشان می‌دهد، با این حال اکثر افرادی که دچار این عفونت هستند از آن بی‌اطلاعند چرا که در بسیاری از موارد ابتلا به این ویروس بدون علائم و بدون ایجاد مشکلات بهداشتی است.

مؤسسه ملی سرطان آمریکا پیشتر اعلام کرده بود که اثربخشی واکسن‌های گارداسیل نزدیک به ۱۰۰٪ بوده و تزریق آن در کشورهای مختلف دنیا به‌طور بالقوه کاهش ۹۰ درصدی بروز سرطان دهانه رحم را در پی خواهد داشت. حالا اما محققان می‌گویند شواهد غیرمستقیمی وجود دارد که نشان می‌دهد واکسیناسیون می‌تواند در جلوگیری از عفونت دهانی این ویروس نیز موثر باشد.

محققان می‌گویند اگر پوشش واکسیناسیون دختران و زنان بالاتر از ۸۵ درصد حفظ شود، «ایمنی جمعی» به پسران و مردان اجازه خواهد داد تا از این ویروس در امان بمانند. هر چند این عامل مردانی را که در سفرهای خارجی خود با شریک‌های جنسی کشورهای ضعیف به لحاظ پوشش واکسیناسیون ارتباط برقرار می‌کنند، محافظت نخواهد کرد.

این در حالی است که به عنوان مثال در ایالات متحده و در سال ۲۰۲۰، تنها ۵۴.۳ درصد از نوجوانان ۱۳ تا ۱۵ ساله دو یا سه دوز واکسن دریافت کرده‌اند. امری که با آمار ایده‌آل فاصله دارد.

به منظور رسیدن به سطح ایمنی جمعی حالا چندین کشور از جمله بریتانیا، استرالیا و ایالات متحده در برنامه‌ای تحت عنوان «واکسیناسیون خنثی به لحاظ جنسیتی» توصیه‌های کشوری خود برای واکسیناسیون را به پسران جوان نیز گسترش داده‌اند و گفته‌اند پسران نیز باید واکسن ویروس پاپیلومای انسانی را بزنند.

این در شرایطی است که در کشورهای دیگر به دلایل مختلف، از جمله وجود فرهنگ سنتی و نگرانی در مورد تشویق نوجوانان و جوانان به «بی‌بند و باری»، با این نوع واکسیناسیون مخالفت می‌شود.

دانشمندان ابراز امیدواری کرده‌اند که افزایش واکسیناسیون برای ویروس پاپیلومای انسانی در چند دهه آینده به کاهش سرطان دهان و حنجره منجر شود.

نظرات خود را برای ما ارسال کنید

آخرین اخبار