به جای خرید سسهای آماده میتوانید خودتان در خانه با استفاده از چند مادهی تازه و مغذی سس سالاد سالم و خوشمزه درست کنید. تهیهی سسهای خانگی کار راحتی است و تنها به کمی خلاقیت نیاز دارد. برای درست کردن یک سس سالاد خوشمزه به تنها چیزهایی که نیاز دارید، چربی سالم و یک نوع مادهی اسیدی مثل سرکه است. سپس میتوانید با توجه به ذائقهی خود نمک، فلفل، ادویه و گیاهان معطر را به آن اضافه کنید.
سسهایی که در فروشگاههای مواد غذایی فروخته میشوند، گاهی اوقات مواد نگهدارنده یا استابلایزرهای (تثبیتکننده) غیرطبیعی دارند. همچنین ممکن است حاوی طعمدهندهها و موادی باشند که به آنها حساسیت دارید یا میخواهید مصرف آنها را کاهش دهید. در مقابل، استفاده از سس سالاد خانگی به شما اجازه میدهد میزان نمک، قند و سایر مواد را در رژیم غذایی خود کنترل کنید. در مقالهی امروز اول فارس، شما را با طرز تهیه سس سالاد سالم آشنا میکنیم. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشید.
اگر بهدنبال سالم ترین سس برای سالاد هستید، طبق مراحل زیر عمل کنید:
برای تهیهی سس سالاد خانگی باید از چربیهای سالم مثل روغن زیتون، ماست یونانی و آووکادو استفاده کنید. حالت ایدئال این است که نسبت چربی به بخش اسیدی سس (سرکه یا آب مرکبات) سه به یک باشد. میتوانید از ترکیب متنوعی از چربیهای سالم استفاده کنید یا فقط به سراغ یک نوع چربی بروید. انتخاب با خود شما است.
چربی بهعنوان پایهی سس عمل میکند، قوام سس را افزایش میدهد، طعم آن را بهبود میبخشد و به ارزش غذایی آن میافزاید. بهعلاوه، به بدن در جذب ویتامینهای محلول در چربی (ویتامینهای A، E، D و K) کمک میکند. از سوی دیگر، شواهدی وجود دارد که نشان میدهد روغنهای سالم مانند روغن زیتون فرابکر، روغن دانهی بزرک و روغن آفتابگردان میتوانند کلسترول خون را کاهش دهند. بنابراین، مزیت استفاده از آنها برای تهیهی سس سالاد خانگی فراتر از طعمدهی است.
سرکهها طعم منحصر به فردی به سسها میبخشند. همچنین فواید زیادی برای سلامتی دارند. برای مثال، به هضم غذا کمک میکنند و حاوی مقدار کمی ویتامین، اسید آمینه و ترکیبات پلی فنلی هستند که همگی میتوانند از شما در برابر بیماریها محافظت کنند. علاوه بر این، اکثر سرکهها فاقد سدیم (نمک) و قند هستند و کالری کمی دارند (بین ۲ تا ۱۵ کالری در هر قاشق غذاخوری).
آب یا پوست رنده شدهی مرکبات از سایر ترکیباتی هستند که میتوانید از آنها برای تهیهی سس سالاد سالم استفاده کنید. مرکبات به هضم و جذب مواد مغذی کمک میکنند و بخشی از نیاز بدن به فیبر، آنتی اکسیدان، پتاسیم، کلسیم، مس، منیزیم، ریبوفلاوین (ویتامین B2) و فولات (ویتامین B9) را تأمین میکنند.
شما میتوانید هم سرکه و هم مرکبات را به سس خود اضافه کنید. فقط مطمئن شوید که نسبت سه به یک را بین چربی و جزء اسیدی سس رعایت میکنید.
گیاهان و ادویهها به سس سالاد طعم، رنگ طبیعی و رایحهی دلپذیر میبخشند، بدون اینکه به آن سدیم یا قند اضافه کنند. بهعلاوه، از سلامت بدن محافظت میکنند. محققان دریافتهاند که گیاهان معطر دارای اثرات آنتی اکسیدانی، ضدالتهابی و ضدمیکروبی هستند و میتوانند با بیماریهای قلبی-عروقی، سرطان، دیابت نوع ۲ و حتی تخریب مغز مبارزه کنند.
برای تهیهی سس سالاد سالم و خوشمزه به حدود یک چهارم قاشق چایخوری تا یک قاشق غذاخوری سبزی خشک یا تقریبا یک قاشق غذاخوری تا نصف لیوان سبزی تازه نیاز دارید. اگر از گیاهان خشک استفاده میکنید، لازم است سس را قبل از مصرف حداقل یک ساعت داخل یخچال بگذارید تا طعم بگیرد.
افزودن نمک به غذا نه تنها طعم را بهبود میبخشد، بلکه ویژگیهای حسی غذا را هم افزایش میدهد. نمک حتی میتواند طعم بعضی از غذاهای نامطلوب را بهتر کند. با این حال، نباید در مصرف آن زیادهروی کنید، بهخصوص اگر به بیماری قلبی یا پرفشاری خون مبتلا هستید.
به غیر از نمک، بعضی از افراد دوست دارند به سس سالاد خود فلفل سیاه یا فلفل قرمز اضافه کنند. در حالی که نمک طعم سس را افزایش میدهد، فلفل با طعم تندی که دارد مزهی آن را تغییر میدهد.
وقتی نوبت به درست کردن سس سالاد میرسد، میتوانید از ترکیبات نامحدودی برای تهیهی آن استفاده کرده و سسهای متنوع را امتحان کنید تا ببینید چه چیزی مورد علاقهی شما است. برای مثال، میتوانید با ماست یونانی، سیر خرد شده، شوید تازه، پودر پیاز، آب لیموترش و نمک «سس رنچ» (ranch) و با استفاده از روغن زیتون فرابکر، سرکهی بالزامیک، آب لیموترش، سیر خرد شده، نمک و پودر فلفل «سس بالزامیک» درست کنید. فقط سعی کنید نسبتهای ذکر شده در این مقاله را بین مواد اولیه رعایت کنید.
در این بخش، شما را با طرز تهیهی چند نوع سس سالاد سالم آشنا خواهیم کرد. این سسها را امتحان کنید و در صورت لزوم مواد تشکیلدهندهی آنها را متناسب با ذائقه و ترجیحات خود تغییر دهید.
این سس که از یک سس کلاسیک یونانی الهام گرفته شده است، غنی از آنتی اکسیدان است و بهدلیل وجود پریبیوتیک در سرکهی سیب به حفظ سلامت روده کمک میکند.
در صورت تمایل، مقدار سیر را افزایش دهید یا از سبزیجات دیگری مثل آویشن، جعفری، شوید یا گشنیز استفاده کنید. همچنین میتوانید نصف روغن زیتون را با روغن گردو جایگزین کنید تا عطر و طعم بهتری داشته باشید.
این سس برای بیماران مبتلا به دیابت نوع ۲ گزینهی مناسبی است، چون غنی از مواد مغذی است و بهدلیل داشتن شاخص گلیسمی پایین تأثیر کمی روی قند خون دارد.
برای تهیهی این سس میتوانید میزان لیموترش را افزایش دهید یا به آن گیاهان خشک یا تازه مثل رزماری، شوید و آویشن اضافه کنید.
از این سس میتوانید برای طعمدار کردن سبزیجات و حتی سالاد پاستا استفاده کنید. قبل از اینکه سس بالزامیک وینگرت را روی سالاد بریزید، آن را از یخچال خارج کنید و ۲۰ تا ۳۰ دقیقه در دمای اتاق قرار دهید. سپس ظرف سس را قبل از سرو کاملا تکان دهید.
در صورت تمایل، میتوانید به جای لیموترش از پرتقال و به جای سبزیجات خشک از جعفری یا ترخون تازه استفاده کنید.
شما میتوانید بدون استفاده از مواد گرانقیمت و با توجه به ذائقهی خود سس سالاد سالم و خوشمزه درست کنید. تنها چیزی که برای تهیهی سس خانگی نیاز دارید چربی باکیفیت، مادهی اسیدی و ترکیبی از گیاهان، ادویهها و چاشنیهای مختلف است. همهی این مواد فواید زیادی برای سلامتی دارند و مواد مغذی مورد نیاز بدن را تأمین میکنند.
منبع: verywellfit
برای جلوگیری از جدا شدن روغن و سرکه، باید یک امولسیفایر به سس سالاد اضافه کنید، مثل زردهی تخممرغ، عسل، خردل یا مایونز. اگر از موادی استفاده میکنید که به یخچال نیاز دارند (مانند مایونز)، سس سالاد را برای مدت طولانی بیرون از یخچال نگذارید.
نظرات خود را برای ما ارسال کنید